Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

OLPC naar Europa * Flatscreen met dikke prijs * Kayak * Nieuw baasje voor Yellow Dog

i-nieuws 6 na 6 ** November 13th, 2008 by wim.webgang **

13/11/2008

OLPC naar Europa

Het OLPC project heeft nu concreet aangekondigd om met zijn aktie “Give 1 Get 1″ naar Europa te komen. Op 17 november zou de aktie starten. Het idee is dat je in het westen een OLPC koopt voor de prijs van twee. Die tweede wordt dan geschonken aan een kind in een ontwikkelingsland. Sommige bedrijven nemen ook deel aan de aktie: als hun werknemers zo’n laptop kopen, geven ze aan het project er nog één bij.

Het heeft lang geduurd, maar wie ongeduldig was, kon eerder al experimenteren met het XO systeem dat op de OLPC’s draait (herinner een vroegere uitzending). En ondertussen wordt de markt overspoeld met commerciële OLPC clonen onder de noemer “netbooks”, zoals de EEE pc, de Aspire One, enz.


Flatscreen met dikke prijs

De fabrikanten Sharp, LG Display en CPT hebben toegegeven dat ze prijsafspraken hebben gemaakt voor LCD schermen.
Ze werden daarvoor in de VS door de autoriteiten op de hielen gezeten wegens het overtreden van de “Sherman Antitrust” wet. Ze hebben toegestemd in het betalen van een boete van 585 miljoen dollar.
Ze maakten afspraken over de thin-film transistor LCD’s om de prijzen hoog te houden. Computermonitors, laptops, tv’s en andere apparaten waar die in gebruikt werden, waren daardoor duurder. Volgens justitie werden bedrijven als Apple, Dell en Motorola daardoor getroffen. Het onderzoek startte in 2006, en gaat terug tot 2001.


Een paar jaar daarvoor, in 1998 en 1999 werden veel LCD fabrieken gebouwd omdat er een grote vraag was naar TFT schermen door de opkomende gsm en laptopmarkt. Maar toen die fabrieken allemaal af waren en tegelijk hun produkten begonnen op de markt af te zetten, leidde dat tot een dramatische prijsdaling. Rond 2000 lag de marktprijs van een 15-inch flatpanel zelfs dollars onder de produktiekost. Maar in 2001 begonnen de prijzen stabieler te worden en zelfs terug te stijgen. Analysten begonnen daarop een tekort te voorspellen. En in 2002 had Apple problemen met het volgen van de produktie van de nieuwe geïntroduceerde iMacs omdat er een tekort aan 15 inch schermen zou zijn geweest. Ook de schermpjes voor de iPod’s kregen in de periode 2005-2006 een vooropgezet prijsniveau. En daarmee bleef de markt van de LCD schermen één van stijgende prijzen, terwijl alle andere informaticaprodukten daalden in prijs.
CPT staat voor “Chunghwa Picture Tubes”.

 

Kayak

Er komt een nieuwe speler op de markt van de zeer mobiele internet-apparaten. De firma Qualcomm, die chips maakt voor de mobiele markt, wil een eigen platform lanceren. Ze willen een apparaat maken dat ergens tussen een netboek en een smartphone ligt. Het zou gemakkelijk te combineren moeten zijn met externe schermen, toetsenborden enz. Bovendien moeten er muziek en spelletjes op kunnen gespeeld worden. Ze hebben een basisconcept ontworpen mat de naam Kayak. De communicatie daarrond speelt in op de “cloud”-hype. Fabrikanten van mobiele toestellen kunnen het Kayak systeem naar eigen wens implementeren, het voordeel voor Qualcomm is dat hun chips gebruikt worden.
Het bedrijf mikt mat dat soort toestel ongeveer op dezelfde markt als het OLPC project. In ontwikkelingslanden is er meer kans dat er communicatienetwerken zijn voor mobiele telefonie dan voor internet, en dus zien ze daar een grote potentiele markt.

Ze komen blijkbaar ook in de markt van- of in de buurt van- het initiatief van Google. Dat werkt ook met een “concept” , waarvoor ze een besturingssysteem maakten (nl Android), en dat door allerlei fabrikanten in verschillende uitvoeringen op de markt kan komen.
De naam Qualcomm komt computergebruikers waarschijnlijk bekend voor van het vroeger populaire e-mail programma “Eudora”.

Nieuw baasje voor Yellow Dog

Yellow Dog Linux is een distributie die bekend werd door zijn Linux versie voor Apple, en later die voor op de Play Station 3. De distributie werd uitgegeven door Terra Soft. Die zijn nu overgenomen door Fixstars. Dat bedrijf heeft vooral interesse in de “Cell Broadband Engine” van Terrasoft, die gebruikt wordt in HPC. HPC staat voor High Performance Computing.
De Yellow Dog Linux versie werd meestal afgkort tot YDL, en kende veel interesse op de PowerPC mac.

De Cell architectuur is ontstaan als antwoord op de zoektocht naar energiezuinige rekenkracht voor grote computersystemen. Grote bedrijven als Sony en Toshiba werkten daarvoor samen met IBM, die een multiprocessor chip maakte met een 64-bit kern uitgebreid met 8 gespecialiseerde co-processors. Er is veel kans dat die ingezet gaat worden bij de meest veeleisende computeraktiviteiten als … het spelen van spelletjes. Daar zitten immers veel berekeningen achter om bv de vloeiende grafische beelden te berekenen en op te bouwen.
Maar de technologie zou ook voor serieuze zaken kunnen ingezet worden, bv videoconferencing. En door het modulaire ontwerp kunnen verschillende cell systemen samengebouwd worden tot supercomputers.

Meer over cell computers/research
hier

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.