Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Aflevering 1300 (*)

Uitzending do 18:00 ** November 10th, 2022 by wim.webgang **

(*) ongeveer

Daarom geven we vandaag een bonus nieuwstekst, en wat uitleg rond het gebruik van de broncode van ons BCP-1 (voorheen bekend onder de naam Broadcast Control Panel).

Met een extra nieuwsartikel dat onuitgegeven is en dateert uit de zomer van 2022: Linux laptops overzicht.

Linux laptops
(1-07-2022)

Redelijk onopvallend zijn de laatste tijd een paar laptops verschenen met het Linux besturingssysteem voorgeïnstalleerd.

(DE)
Vorige maand stelde MNT Research GMbH zijn “Pocket Reform” voor. Het is een opvallend klein (7 inch scherm) en dik laptopje, dat een echt mechanisch toetsenbord heeft. Er zijn een paar verschillende mogelijkheden voor toetsenbord, trackball, enz., en blijkbaar is hij gebouwd is rond een eigen open source ontwerp. Ze noemen het zelf een radikaal open hardware laptop. MNT ontwikkelt open source hardware en software, en gelooft in duurzaamheid, herstelbaarheid, bescherming van de privacy, en toegankelijkheid. De laptop wordt gebouwd in Duitsland, in Berlijn. Ook opvallend is dat je enkel de binnenkant kan bestellen, en die dan zelf in een eigen behuizing kan inbouwen.

https://mntre.com/

(GB)
Star Labs, bekend van eerdere laptops met Linux, is in het stadium van een nieuwe aankondiging, waarin ze een Linus Laptop met de naam StarFighter beloven. Star Labs is in Groot-Brittanië gevestigd, in een boerderij een uurtje Zuid-Westelijk rijden vanuit London. Ze bieden Ubuntu, elementary, Manjaro, Linux Mint, Zorin OS, en MX Linux aan (vooaraf geïnstalleerd).
Hun verhaal is ontstaan in een pub zeggen ze:

“In short, we’re just a bunch of geeks. Back in 2016, Star Labs was formed in a pub. We all depended on using Linux, all with different laptops and all with different complaints about them. It always perplexed us that a laptop had never been made specifically for Linux. Whilst many had been “converted” to run Linux – they seldom offered the experience that macOS and Windows users had. So, after a few pints, we decided to make one. ”

https://be.starlabs.systems/

(DE)
Tuxedo biedt Tuxedo OS, Ubuntu, openSUSE, Xubuntu, Ubunte MATE, Kubuntu, elementary OS.

https://www.tuxedocomputers.com/en/TUXEDO-WebFAI.tuxedo

(?)
KDE Slimbook

https://kde.slimbook.es/

(VS)
Het Amerikaanse bedrijf System76 heeft ondertussen een stuk of 6 laptops in verkoop. Een daarvan, de Lemur Pro, heeft een batterij capaciteit van 14 werkuren, kan tot 40 GB ram hebben. Ze hebben Open Firmware (met coreboot). Ze hebben hun eigen op Ubuntu gebaseerd systeem “Core OS”, dat standaard het hele systeem versleutelt om je laptop gegevens veilig te houden.
Je kunt hun Core OS ook op voorhand uitproberen, bv op een Raspberry pi, de download is op hun website te vinden. Ze installeren geen andere Linux versies voor, maar zetten gebruikers wel op weg om Fedora, Arch, of andere Linuxen te installeren.

https://system76.com/laptops/

https://support.system76.com/articles/difference-between-pop-ubuntu/

(CN)
En dan wordt er ook nog gewerkt aan de Roma, niet in Italië, maar in China. Dat moet een RISC-V laptop worden, waarbij voor “operating system” enkel gezegd wordt dat de meeste Linux varianten erop werken.

https://linux.slashdot.org/story/22/07/10/2019230/six-ground-breaking-new-linux-laptops-released-in-the-last-two-weeks

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.