Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

VLC terug in India * Amazon gekapt * Hoofdstad van de VS * Fedora 37 * Electrische aanstekers

i-nieuws 6 na 6 ** November 17th, 2022 by wim.webgang **

VLC terug in India

De website van de open source mediaplayer VLC werd in India geblokkeerd door de overheid, maar is nu terug vrijgegeven. De VLC-player, ook veel gebruikt op Linux, wordt ontwikkeld door het VideoLAN project.
De Indische Internet Freedom Foundation steunde het VideoLAN project met juridische middelen. Na een vraag om opheldering via juridische weg werd de blokkade opgeheven, en is de website van de VLC speler nu terug te bereiken.

Amazon gekapt

Het bedrijf Amazon doet zijn naam eer aan, want er wordt serieus de hakbijl gezet in de banen. Er zouden ongeveer 10.000 ontslagen vallen vanaf deze week. Zoals het dikwijls gaat, worden de ontslagen gespreid over vele afdelingen, hier bv Alexa, verkoop, personeelsadministratie, enz.
Als je het afzet tegen de wereldwijd meer dan anderhalf miljoen wernemers is het maar x op duizend. Maar als je de hamburgerjobs buiten beschouwing laat, en naar de volle werknemers kijkt, gaat het toch al snel over een paar procent. Eens kijken of ze die met de feestdagen gaan missen.

Hoofdstad van de VS

De VS schrijft zowat heel de wereld de wet voor van wie geboycot moet worden, maar kwam nu in verlegenheid door het gebruik van Russische software in zijn gezondheidsdiensten van het CDC. Deze Centers for Disease Control and Prevention, gebruikten software van pushwoosh in een zevental apps die ze lieten gebruiken door het publiek. Daarmee volgen ze het voorbeeld van het leger, dat de app gebruikte voor de soldaten op een basis waar opleidingen gegeven werden. Het was niet de militaire inlichtingendienst of de FTC die hen attent maakte op de Russische roots van de software, maar wel persagentschap Reuters. Die ontdekten dat het bedrijf dat in de VS officiëel opereert vanuit Washington DC, de hoofdstad van de VS, in werkelijkheid parrallel geregistreerd is in Rusland, en zijn hoofdzetel ergens in Siberië heeft. Daar stelt het tientallen mensen tewerk en betaalt het ook belastingen.
Dat betekent natuurlijk niet per definitie dat het een bedreiging vormt voor de VS, de data zouden opgeslagen zijn op servers in de VS, en mogelijk in Europa. De Amerikanen staan nu toch met schaamrood op de wangen. De Russische overheid staat er voor bekend bedrijven onder druk te zetten om mee te werken met de overheid.
Pushwoosh levert diensten en biedt stukken software aan die dan gebruikt worden door bedrijven, multinationals, en organisaties, waaronder bv de Britse Labour partij en de Europese voetbalkoepel UEFA. De software komt voor in duizenden apps in de online winkels van Apple en Google.

Fedora 37

Het Fedora project viert de uitgave van Fedora 37, eergisteren officieel verschenen (voorbije dinsdag). De desktop versie heet Fedora Workstation 37, en heeft standaard GNOME 43 als desktop.
Voor programmeurs: er zit standaard GLibC 2.36 in, Perl 5.36, en Python 3.11.
Deze Fedora draait op pc’s en ook op de Raspberry Pi 4. Op oudere versies met 32bit ARM draait Fedora niet meer.

Fedora bestaat ook in een server versie, iot versie, cloud versie en Fedora CoreOS. Dat is een minimale versie van het basis systeem; bedoeld voor containers of minimaal geconfigureerde systemen gecombineerd met net dat wat nodig is voor een bepaald doel, die gemakkelijk van één computersysteem naar een ander kunnen verplaatst worden. Het systeem update zichzelf automatisch voor een grotere veiligheid. De CoreOS versie wordt als zeer belangrijk gezien, er bestaan drie takken van: stable, testing en next.
Voor toepassingen in gebruik in bedrijven wordt normaal testing gebruikt, maar meestal worden een paar machines ook uitgerust met testing en next. Daarmee kunnen mogelijke toekomstige problemen mee onderschept worden, en door feedback te geven naar de ontwikkelaars ook aangepast worden naar de uiteindelijke “stable” versie.

Downloads zijn te vinden op

https://getfedora.org/en/workstation/download/

Enkele mogelijkheden daar zijn:
- Fedora 37: x86_64 Live ISO
- For ARM® aarch64: aarch64 Live ISO
- Fedora 37: aarch64 raw image
Er wordt verwezen naar de MediaWriter tool om de Fedora download gemakkelijk op een medium te zetten om de computer mee te starten of te installeren. Je kan daar bv een usb stick of drive voor gebruiken.

Wie een beetje dieper graaft vindt nog andere versies op https://alt.fedoraproject.org/

Daar vind je ook nightly builds, beta versies, en Rawhide. Rawhide wordt enkel aanbevolen voor gevorderden, het is de versie die in ontwikkeling is, en wie zelf bij ontwikkeling van een of andere software betrokken is wil dat al vroeg testen met de nieuwste ontwikkelingen.

Algemeen: https://getfedora.org/

Electrische aanstekers

In New York hebben ze last van electrische aanstekers van branden, die al verschillende mensenlevens hebben gekost en tientallen gewonden dit jaar. Volgens het stadsbestuur van New York City zijn electrische tweewielers verantwoordelijk voor 200 branden.
Alleen al in een woontoren vieler er tientallen gewonden toen een electrisch tweewieler vuur vatte. Dat gebeurt bij het opladen van de batterij, een aktie die door electronica in goede banen geleid wordt. Maar bij het falen daarvan kan er brand ontstaan, en die kan snel om zich heen slaan. Er ontbreekt informatie om uitspraken te doen over de aard van de problemen, de kwaliteit van batterijen en opladers enz. De overheid maakt zich zorgen, maar vindt het moeilijk om in te grijpen omdat ze onmiddellijk de gebruikers tegen zich in krijgen.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.