Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mobiel duopolie * Kite * Bevolkingstoename * Verslaving van het onderwijs

i-nieuws 6 na 6 ** November 24th, 2022 by wim.webgang **

Mobiel duopolie

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn ze een beetje kritischer geworden tegen Apple en Google praktijken, in dit geval op de smartphone. De mededingingsautoriteit (antitrust watchdog) gaat een onderzoek voeren naar de ecosystemen van Apple en Google, die sterk de macht binnen hun systeem concentreren. Ze maken het moeilijk voor andere spelplaformen, browsers, softwarewinkels, enz. In de praktijk is het een duopolie op het hele mobiele ecosysteem. Er wordt een onderzoek “FASE 2″ opgestart, dat nog wel een een jaar of meer kan duren.

Vraag blijft of ze even veel moeite zullen doen om naar het monopolie van vooraf geïnstalleerde besturingssystemen te kijken bij andere computerapparatuur…

Kite

Kite is een bedrijf uit San Francisco dat met behulp van Kunstmatige Intelligentie programmeurs helpt of programmeren zelfs automatiseert. Het werd in 2014 opgericht door Adam Smith, maar die gooit nu de handdoek in de ring.
Hij zegt dat er twee factoren meespelen: financiëel werkt het niet, en technisch eigenlijk ook niet. Zelfs de beste machine-learning technologie begrijpt niet goed genoeg hoe programmeren werkt. Misschien waren we tien jaar te vroeg op de markt, denkt hij. Kite houdt er dus mee op, maar wil het werk niet laten verloren gaan; ze open sourcen hun code op GitHub, zoals de data-driven Python type inference engine, python public package analyser, desktop software, crawler, analyser enz.: te vinden onder
“kiteco” met de naam “kite”

Ondertussen zie je de technologie ook elders opduiken, bv in GitHub. GitHub is een programmeurswebsite gebouwd rond de technologie van GIT, gemaakt door Linus Torvalds voor het programmeerwerk aan de Linux kern. Maar de GIT technologie was zo goed dat het overal gebruikt werd, en Microsoft zag zich genoodzaakt om de populairste GIT website over te nemen omdat te veel van hun eigen programmeurs er gebruik van maakten. Ze betaalden er in 2018 miljarden voor.

commentaar:
Ze zagen er ook een mogelijkheid in om zelf terug relevat te worden, en -zoals meestal- pushen hun technologie er nu. Bv hun “copilot”, een soort voorspeller voor programmeurs. Je kan het een beetje vergelijken met de spellingscontrole in een tekstverwerker, maar dan net iets meer; suggesties vanuit de Kunstmatige Intelligentie bieden programmeurs hele lappen code aan terwijl ze aan het werk zijn.
Dat is misschien ook wel een beetje omstreden, want die artificiële intelligentie is opgebouwd met vergaren van kennes door het inlezen in computersystemen van allerlei publiek te vinden broncode, meestal dus open source en free software code. Het lijkt een redelijk parasitaire toepassing van Microsoft, dat GitHub opkocht, om daar nu een dienst rond te bouwen.

Bevolkingstoename

Er is een serieuze bevolgingstoename in de online spelwereld. In 2022 zal die richting 3.2 miljard gaan. Een opvallend hoog percentage van de wereldbevolking die ongeveer rond 8 miljard zal zitten nu; veertig procent daarvan zouden “gamers” zijn.
(www.worldometers.info/world-population/)
Hoewel de wereldbevolking t.o.v. de jaren 70 verdubbeld is, is de gaming bevolkingsgroei recenter. het grootste deel bestaat uit 18 tot 34 jarigen, en in de VS is iets minder dan de helft van de spelers vrouw. En in de VS speelt meer dan de helft van de ouders computerspelletjes met hun kinderen. Inderdaad, de gemiddelde leeftijd van gamers is dus boven 30. In Europa speelt de helft van de bovolking videospelletjes op pc, console of gsm.

Verslaving van het onderwijs

Hoewel het onderwijs verondersteld wordt universele kennis aan te leren, is het in de praktijk ongelooflijk verslaafd aan producten van Apple, Google en Microsoft. In de praktijk betekent het bv dat de leerlingen niet geleerd wordt om algemeen met een rekenblad te werken, maar dat ze een bepaald product van een bepaalde softwareuitgever aangeleerd krijgen, en verplicht zijn dat te gebruiken, bv Office 365.
Frankrijk heeft nu een duidelijk standpunt ingenomen.
De Franse minister van onderwijs heeft stelling genomen dat de gratis versies van Office 365 en Google Workplace niet mogen gebruikt worden in scholen. Behalve het instinker gehalte van het gratis aanbod, gaat het voor Frankrijk ook over de veiligheid van de persoonlijke gegevens van de gebruikers, privacy dus.

In België is het huilen met de schoolpet op. Kinderen in onze lagere en middelbare scholen worden aan het infuus van grote Amerikaanse softwarebedrijven gehangen.
Zowel kinderen als hun ouders worden verplicht om persoonlijke gegevens in een online systeem te steken dat in handen is van partijen die extern zijn aan het onderwijs, en hun hoofdzetel niet in België hebben.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.