Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

10 jaar cultuurverschillen tussen Gnome en KDE

Uitzending do 18:00 ** September 20th, 2007 by wim.webgang **

- De SCO zaak lijkt stilaan echt op zijn einde. De rechten op de Unix code die gebruikt werden als wapen in de heilige strijd tegen Linux bleken niet in hun handen te zijn. De Linuxwereld keek eerst met ongeloof maar organiseerde zijn code-tracering door deze zaak beter dan ooit. SCO daarentegen is zo diep weggezakt dat het een soort concordaat heeft aangevraagd om een faillissement te vermijden. Ondertussen heeft investeerder MS een deal gesloten met de verfoeilijke vijand Suse Linux-maker Novell.
SCO: wild rond zich heen getrapt maar met de andere voet uitgegleden.


- Een “handige” voetafdruk is het logo van Gnome. Een draakje dat van KDE (terwijl het vroeger een een weinig sexy tandwiel was). En dat is nog maar het begin van het cultuurverschil tussen de twee. Gnome viert tien jaar anders software maken dan KDE:

  • De “G” domineert ipv de “K” bij KDE. Bijvoorbeeld al bij de programmeeromgeving die ze gebruiken: GTK (Gimp Toolkit) tegenover QT.
  • Alles wat ingewikkeld is wordt geschrapt ipv alles wat interessant is steken we erin.
  • Glad en Amerikaans aanvoelend tge het technischer, Europeser (Frans-Duits?) aanvoelend KDE.
  • Door distributies als RedHat/Fedora en Ubuntu als standaard desktopomgeving gekozen, terwijl KDE nog wel in Suse voorkomt, maar ook daar zijn prominente plaats verloor.
  • De meest “expandeerbare” afkorting: Gnome = GNU s Not UNiplexed Information and Computing System Object Model Environment. (GNOME, GNU, UNIX waarbij de “x” gevormd wordt door een opeenvolging van c en s). Daartegenover staat enkel KDE’s “K Desktop Environment”.
  • Een waardige verjaardag in ieder geval, www.gnome.org: “10 jaar vrijheid”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.