Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

20/9: SCO van de beurs * Gnome 2.2

i-nieuws 6 na 6 ** September 20th, 2007 by wim.webgang **

20/09/2007


SCO van de beurs

Na de pijnlijke geschiedenis van de afgeweerde aanval op Linux is SCO diep gevallen. Alvast het aandeel, want de Nasdaq, de technologiebeurs waar ze genoteerd stonden, heeft beslist het aandeel van de lijst te schrappen met ingang van volgende donderdag. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het Chapter 11 akkoord dat SCO heeft aangevraagd. Dat is in de VS een soort “gerechtelijk akkoord” om een faillissement te vermijden.


Gnome 2.2

Er is een nieuwe versie uitgekomen van Gnome. Na een half jaar ontwikkeling verscheen vandaag Gnome 2.2. Tegelijkertijd viert Gnome zijn 10e verjaardag. Gnome is het deel van het computersysteem dat de verbinding vormt tussen de gebruiker en het systeem, door de knoppen, menu’s en andere zichtbare en manipuleerbare dingen op het scherm beschikbaar te maken. Deze desktopomgeving bepaalt hoe de hele omgeving aanvoelt, wat de stijl is van knoppen, menu’s en reakties.
Gnome wordt bv standaard gebruikt in Ubuntu, en wordt ook met veel andere Linux distributies meegeleverd. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor Linux, maar kan ook op andere systemen draaien als iemand de vrij beschikbare broncode aanpast. Zo draait het bv op Solaris. Gnome behoort tot de vrije software die de GNU licentie gebruikt.

Gnome staat voor Gnu Network Object Model Environment.
Bekendste tegenhanger is KDE, dat trouwens al langer bestaat. Gnome is ontstaan als gevolg van een conflict over de licentie van QT, de programmeeromgeving voor KDE. Die programmeeromgeving was zelf geen volledig vrije software, en dat stoorde nogal wat ontwikkelaars die echter wel een programmeertool nodig hadden. Ze gebruikten daarvoor dan GTK (de Gimp Toolkit, die gemaakt was om het tekenprogramma Gimp te maken. Ondertussen werd de licentie van QT aangepast, maar het Gnome project was al zo ver gevorderd dat het onafhankelijk verder ontwikkelde en standaard werd in belangrijke Linux distributies als Red Hat.
Gnome.org

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.