Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Eudora, Penlope en Thunderbird * Microsoft ontwikkelt Linux software * AMD Linux drivers * De broncode van de alcoholmeter *

i-nieuws 6 na 6 ** September 6th, 2007 by wim.webgang **

05/09/2007


Eudora, Penlope en Thunderbird

De beta versie van Penelope verscheen op 31 augustus op de Eudora.com site. Qualcomm ontwikkelde het als een plug-in voor Thunderbird op Windows. Qualcomm was de firma die de eerste bekende platformoverschrijdende e-mail client Eudora Mail maakte. Veel mensen denken nog met heimwee terug aan dat e-mail programma, maar het was sinds lang niet meer te krijgen omdat Qualcomm stopte met de ontwikkeling en verspreiding ervan. De Penelope plugin moet nu het “Eudora-gevoel” naar het Thunderbird mailprogramma brengen. Thunderbird is een vrije software / open source programma en ook de plugin wordt open source. Er hebben behalve mensen van Qualcomm ook programmeurs uit de community aan gewerkt. De officiĆ«le naam zou wel eens “Eudora 8″ kunnen worden, hoewel het dus geen volledig nieuw e-mail programma is. Oude versies van Eudora kunnen trouwens nog gedownload worden van www.eudora.com/download, zowel Windows als Mac OS-X versies. Voorlopig is er geen Linux versie, maar als er programmeurs werk van maken kan die er komen omdat de code beschikbaar is.

Eudora was het eerste breed verspreide e-mail programma van de firma Qualcom. Het werd van de markt gedrongen door Microsoft dat zijn outlook vast bij alle Windows computers bijleverde. Bovendien kwam de webmail op en was er dus veel alternatief en minder vraag. Maar er waren toch veel gebruikers die een oude versie van Eudora bleven gebruiken, en aan de mouw bleven trekken van Qualcomm om iets te doen met de Eudora-erfenis. Uiteindelijk startte Qualcomm in 2006 een project in samenwerking met de mozilla community.

Microsoft ontwikkelt Linux software

Microsoft kondigt aan binnenkort Moonlight uit te brengen, een browser plugin die hetzelfde soort dingen doet als flash. Die voor Windows en OS-X is al klaar en heet Silverlight. Voor de Linux versie doen ze beroep op Novell, die ze ook zou verspreiden bij zijn Suse distributie. Alhoewel er een versie voor Linux zal uitkomen is Silverlight geen vrije software of open source.
Bovendien zijn er nog altijd media codecs nodig en die zouden ook slechts gebruikt mogen worden voor de browser plugin.
In dit geval heeft Microsoft er belang bij dat op het Linux platform een Microsoft programma en formaat gebruikt wordt, want de commerciele vijand in dit gebied van multimedia inhoud is Adobe. Adobe maakte een paar sterke producten, zoals Flash en de hele pdf-reeks, gegroeid in de Mac-wereld en uitgedragen naar Windows en Linux. MS zet hier dus het gewicht van de open source wereld in om zijn concurrent aan te pakken.


AMD Linux drivers

ATI heeft toegezegd meer aandacht te gaan besteden aan Linux drivers. Ze zullen specificaties vrijgeven van alle nieuwe Radeon chipsets die in grafische kaarten gebruikt worden om het beeldscherm aan te sturen. Ze willen samenwerken met de open source community om ervoor te zorgen dat er volledig functionerende 2D en 3D grafische drivers beschikbaar komen. Daarmee moeten ze hun achterstand inhalen op NVidia, die door hun drivers de voorkeur genoten bij Linux gamers. Misschien zit de overname van ATI door AMD er voor iets tussen. AMD ziet zich geconfronteerd met marktleider Intel.

De broncode van de alcoholmeter

Een autobestuurder die tegengehouden werd, moest blazen, en werd door de alcoholmeter dronken verklaard. Hij vecht zijn zaak voor de rechtbank van Minnesota aan. Om zijn zaak te pleiten vraagt hij inzage in de werking van de alcoholmeter die beslist over zijn schuld of onschuld, meer bepaald in de code van het programma dat gebruikt wordt in het apparaat. De fabrikant wilde dat om redenen van “trade secrets” niet doen. Daarom werd als tussenstap een neutraal bedrijf aangesteld dat de code moest onderzoeken of er handelsgeheimen in zaten die de geheimhouding voor de rechtbank verantwoorden. De experten van Base One Technologies vonden alleen maar gewone algoritmes in de code, er zat niets speciaals of unieks in. Het opperste gerechtshof besliste dan dat het bedrijf de code moet laten inzien.
De voorlopige resultaten waren alvast interessant:
- De software van de meter zou de industriestandaarden van de VS voor softwareontwikkeling en softwaretesten niet halen.
- alarmsignalen voor het slecht functioneren van de computer of het uitvoeren van onmogelijke instructies in het programma, zijn uitgeschakeld.
- Als er onmogelijke uitkomsten uit de berekeningen komen, worden die omgezet in gewone hoogste waarden om zo de fout te onderdrukken en verder te werken.
- De meter neemt als neutrale lucht de lucht bij het aanzetten van het apparaat, zonder dat verder te verifieren.
- sommige fouten worden geteld, en er wordt pas een foutmelding gegeven als de fout meer dan 31 keer achter elkaar voorkomt. Als de fout eens een keer niet voorkomt start de teller terug van nul.
In veel andere landen dient de blaastest als een eerste indicatie, en wordt daarna een bloedstaal genomen. De uitslag daarvan wordt gebruikt voor gerechtelijke vervolging.

Op dit moment rechts naast het artikel, in de video: pinguin op de microwave

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.