Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

29/11: Eerlijk spelen * Google gespamd * Klikslaafjes

i-nieuws 6 na 6 ** November 29th, 2007 by wim.webgang **

29/11/2007


Eerlijk spelen

Asus heeft een Eee PC op de markt gebracht die op Linux draait. De computer is afwijkend van een gewone pc, het is eerder tussen een handheld en een laptop in. Ook het systeem dat erop draait is speciaal aangepast aan de apparatuur. Maar volgens de regels van de Linux licentie, de GPL, mag je de code alleen gebruiken en aanpassen voor een produkt als je bij verspreiding ervan ook de aangepaste broncode bijlevert. En daar bleef Asus achter, wat onmiddellijk veel reactie uitlokte van de community. Asus heeft zich nu in orde gesteld, en meldde zelfs dat ze een hele toolkit voor hun toestel uit gaan brengen om aangepaste programma’s te kunnen maken in Linux.

Asus had wel 1.8 Gb broncode op het internet gezet, maar een programmeur die de broncode wilde gebruiken ontdekte verschillen tussen de broncode en de werkelijk ge├»nstalleerde programma’s. Hij had het toestel zelf gekocht en wilde er ook programma’s voor schrijven, waardoor hij ontdekte dat de versies niet overeen kwamen. Hij berichtte erover in een blog, “Cliff hacks things”, en Asus zette nadien de situatie recht. De blog bevat trouwens een uitgebreide bespreking met foto’s en ook beschrijving van de (verborgen) binnenkant van het toestel.

cliffhacks.blogspot.com


Google gespamd

Google heeft moeten ingrijpen in zijn zoekmachine. Er zaten duizenden malware sites in de resultaten van zoekopdrachten. De malware sites hebben de bedoeling om gebruikers op hun site te laten terechtkomen, waar dan bv stukjes software insteken om in te breken in de computers van de bezoekers. Ook andere zoekmachines als Yahoo en MS Live Search werden getroffen door infiltratie van malware sites.
Uit voorbeelden blijkt dat het over enkele resultaten, tot in geval van bepaalde zoekopdrachten tot het volledig eerste blad kan gaan dat uit malware sites bestaat.
Nadat het bekend was geworden dat er een golf van malware sites opdook, reageerde Google onmiddellijk door ze te verwijderen, maar ze communiceren er niet over.

Klikslaafjes

De aanval zou in dit geval bedoeld zijn geweest om van de gekaapte computers, de “zombies”, klikslaafjes te maken. Ze kregen een programmatje geladen dat systematisch op bepaalde links klikt, namelijk de “pay per click” links. Dat zijn advertenties op websites waarbij de adverteerder aan de website met de advertentie betaalt per klik op zijn advertentie. Als de kliks echter niet van gebruikers komen, maar van automatische programma’s levert dat de adverteerder natuurlijk niets op.

sunbeltblog.blogspot.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.