Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Spion van het jaar * Tor

i-nieuws 6 na 6 ** November 15th, 2007 by wim.webgang **

Spion van het jaar

De computernerd van 22 die met een inbraak in het netwerk van ambassades de kraak van het jaar deed, is opgepakt in Zweden. Hij wist binnen te geraken in 1000 gevoelige e-mail accounts van diplomaten, NGO’s en bedrijven, vol met vertrouwelijke gegevens. Hijzelf zegt dat hij niet heeft ingebroken in de netwerken. Hij heeft niets illegaals gedaan, en heeft enkel hulpmiddelen gebruikt die hij zo van het net plukte. Hij schrok er zelf van dat het zo gemakkelijk ging, en om te bewijzen waar hij binnengeraakt was gebruikte hij van een hondertal van die accounts de e-mail adressen en de wachtwoorden in een artikel op zijn blog “derangedsecurity.com”.

Nadat hij op die manier zichzelf bekend had gemaakt werd hij met een potsierlijk machtsvertoon opgepakt in zijn appartement en zijn computers werden in beslag genomen. Volgens eigen zeggen bevatten die informatie van meer dan 50 landen, maar alles werd al lang vernietigd omdat hij vond dat dat in niemands handen moest vallen, ook niet in die van de geheime diensten van zijn eigen land. Eigenlijk wilde hij zich vanaf dan concentreren op zijn carriere als onafhankelijk veiligheidsconculent.

Hij maakte gebruik van “TOR”, een open source programma dat bedoeld is om veiligheidsdiensten en bedrijven op een veilige, anonieme manier te laten communiceren. Het verbergt het ip-adres van de gebruiker, zo’n beetje als de anonieme gsm verbinding door de caller-id uit te zetten. Het werd ontwikkeld door de veiligheidsdiensten van de Amerikaanse Navy, om hun personeel dat overal in de wereld op internet wil, een gemakkelijke manier te bieden om dat anoniem te kunnen doen. Daarvoor werd Tor online gezet zodat ze het van overal kunnen downloaden. Het grappige is dat als iemand ergens dat programma downloadde, hij eigenlijk toonde dat hij militair was. Uit de analyse van de Zweedse nieuwsgierigaard bleek bovendien dat de militairen het vooral inzetten om anoniem pornosites te kunnen gebruiken.
De software wordt ook gebruikt door mensenrechtenaktivisten en door inwoners van landen met censuur en een sterke controle op het internetgebruik. Veel gebruikers zouden de bescherming ervan overschatten omdat het maar over 1 aspect van de communicatie gaat, en bovendien blijken veel gebruikers niet de juiste instellingen te gebruiken zodat ze helemaal niet zo veilig zijn als ze veronderstellen.

De Zweedse jongeman vertelde dat de politie zich gedroeg als in een slechte politiefilm. Tijdens de huiszoeking zijn kasten opengebroken, zijn stroom afgesneden, zijn telefoon en andere verbindingen uitgetrokken, zelfs zijn luidsprekerkabels. Hij werd ondervraagd met typische politiemethodes. Na een paar uur lieten ze hem terug los maar zijn computermateriaal kreeg hij niet terug.


Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.