Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

BBC media alleen voor XP * Vrije bonen * Halloween bij Gnome * Leo * Italiaans “Refund” precedent * Vrij klein broertje van de laptop

i-nieuws 6 na 6 ** November 1st, 2007 by wim.webgang **

1/11/2007


BBC media alleen voor XP

De chef technologie van de BBC ontkent dat er een afspraak is gemaakt met Microsoft over het gebruik van een player die alleen door Microsoft Windows gebruikers kan gebruikt worden. Hij laat in een interview de woorden “platform neutraal” en “universeel” vallen.

Ze hebben in de praktijk een nieuwe software voorzien voor gebruikers van media op de BBC website, en hoewel de naam ge├»nspireerd lijkt op Mac produkten, is BBC’s “iPlayer TV” een exclusief-Microsoft player, en dan nog alleen voor de laatste versies van Windows vanaf XP. Dat is zo op het lijf geschreven van MS dat een computertijdschrift van ZDnet daar kritische vragen over stelde. Hoofd techniek van de BBC vindt die onterecht, maar bevestigt anderzijds dat ze zich gericht hebben op “de grootste markt”. Waarmee hij impliciet zijn eerdere “universele” en “neutrale” beweringen ontkracht. Toch zal volgens hem later ook voor andere systemen waarschijnlijk een versie van de player uitkomen die gedeeltelijk zal kunnen wat de Microsoft-only player kan.

Vrije bonen

Sun heeft beslist om een belangrijk programmeer-platform toegankelijker te maken voor de Free Software/Open Source community. De nieuwe versie van Netbeans zal uitgebracht worden onder een dubbele licentie: de eigen Sun CDDL en de GPL versie 2 van GNU/Free Software Foundation. Daardoor wordt het veel gemakkelijker om de programmeer omgeving aan te wenden in bestaande projecten die reeds onder de GNU GPL werken. Sun hoopt daarmee natuurlijk het Java ecosysteem uit te breiden.

Halloween bij Gnome

Er hangt een griezelsfeertje rond de standpunten van “Miguel de Icaza’”, een van de oprichters van Gnome Foundation. Die had zich namelijk positief uitgelaten over de OOXML dat door Microsoft gepusht wordt als toekomstige standaard voor documenten. Dat wordt niet in dank afgenomen daar die OOXML vooral een reaktie is op de echte Open Document Format standaard, die geen eigendom is van 1 bedrijf en die trouwens in 2006 ook echt goedgekeurd is door standaarden organisaties als ISO/IEC.
Sommige commentatoren wijzen op de banden van “De Icaza” met Novell, en dan wordt de link gelegd naar de “geheime” overeenkomst tussen MS en Novell.

Leo

Apple heeft een nieuw operating system uit, een nieuwe versie van OS-X met bijnaam “Leopard”. Sommige gebruikers schrokken wel omdat na een upgrade van een bestaande computer soms een probleem optrad waarbij de computer leek te blijven hangen. Bepaalde hardware/software combinaties zouden de oorzaak zijn, dus vroege upgraders kunnen best even checken voor ze beginnen.

Italiaans “Refund” precedent

Een Italiaanse computerkoper die wel een computer wou maar niet de Windows die hij er bij moest nemen, liet HP weten dat hij de ongebruikte windows + works wilde teruggeven in ruil voor teruggave van de waarde ervan, een zogenaamde “refund”. Dat recht heeft hij volgens de kleine lettertjes van de voorwaarden van de software zelf. Maar de computerverkopers houden meestal de boot af en zo ook HP. De Italiaan stapte naar de rechtbank en kreeg gelijk. Hij kreeg 90 Euro terug voor Windows XP en 50 Euro voor Works. De koppelverkoop van computers en software is al lang een doorn in het oog van de consumentenorganisaties, maar weinig consumtenen hadden de moed om voor een relatief klein bedrag er een zaak van te maken.

Vrij klein broertje van de laptop

Asus zou in november een nieuwe witte “Eee PC” uitbrengen met de bijnaam miniBook. Het bijzondere is niet alleen de kleine afmetingen en het gewicht van minder dan een kilo, maar ook de lage prijs. In de Engelse pers wordt gesproken over iets meer dan 200 pond. De echte verrassing is dat er een Linux systeem op geleverd zal worden. Het is niet de bedoeling het apparaat echt te vergelijken met een huidige laptop, het moet meer iets tussen een laptop en een pda gezien worden. Het heeft de afmetingen van een kleine laptop, heeft in plaats van een harde schijf een beschrijfbare “solid state disk” van 4 gigabyt, een werkgeheugen van 512 Mb, een zeer kleine voeding, met een werkduur van 3 tot 4 uur op batterijen. Het apparaat heeft verder wel netwerkaansluiting natuurlijk, zowel met draad als wifi. Verder ook ingebouwde micro en luidsprekers, beide met mogelijkheid ook externe aan te sluiten. Naast het eigen 7″ scherm kan je eveneens een externe monitor aansluiten.
De bijgeleverde software die op de Asus-aangepaste Linux draait is OpenOffice, Firefox, Skype, enz.

Officiele naam: Asus Eee PC 701, hoewel verwacht wordt dat ook andere merken een eigen versie van het toetsel zullen uitbrengen met andere namen. Momenteel bestaat er al een Taiwanese versie, en de Europese zijn onderweg.
Het zou wel eens kunnen mikken op de Europese scholen en daarmee een evenknie worden van de OLPC.
Bespreking en foto’s onder meer op C-net

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.