Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gouden Parachute

i-nieuws 6 na 6 ** February 24th, 2022 by wim.webgang **

Het ziet er naar uit dat er een gouden parachute klaarligt voor de baas van Activision Blizzard, nadat zijn bedrijf in de overnamestorm terechtkwam.

Activision heeft succesvolle games op de markt gebracht, als Call of Duty, World of Warcraft e.a. volg epische figuren en schaarsgeklede vrouwen.

Eén speelster stelde in 2010 zelf een kritische vraag over die beelden op een meeting tussen gamers en topmensen van het bedrijf, maar kreeg een grapje uit de oude doos als antwoord. (1)

Angela Washko, een kunstenares en docent kunst, maakte in 2016 een tentoonstelling waarin ze de clichematige voorstelling van vrouwen aan de kaak stelde, met werken getiteld “Behavioral Awareness in World of Warcraft” en “The Council on Gender Sensitivity”.

Wie de clichematige gesexualiseerde voorstelling van vrouwen uit die games kent, kan zich afvragen hoe de sfeer is in het bedrijf dat die spelen maakt.

Ondertussen had Microsoft, niets vermoedend, een oogje laten vallen op het succesvolle game-maker. Misschien zou het interessant zijn dat bedrijf op te kopen, en de spelen exclusief voor het eigen systeem te maken in plaats van voor alle systemen?

Maar in de zomer van vorig jaar (2021) bracht Wired een artikel over de ondertussen formele klachten van sexueel overschrijdend gedrag bij Activision.

In het bedrijf was ongeveer een kwart van het personeel vrouw, maar het management was overwegend clichematig mannelijk blank.
De vrouwen werden minder betaald dan mannen, ze werden gehinderd in hun carriere, en gekleineerd of ronduit lastiggevallen. Met als meest extreme voorbeeld een vrouw die zelfmoord pleegde nadat naaktfoto’s van haar gedeeld waren onder collega’s.
De top had nooit ingegrepen, integendeel werden omstreden figuren soms zelfs beschermd.
De Californische overheid startte een onderzoek.

Misschien vervelend voor Microsoft, dat negenzestig miljard heeft klaarliggen voor de overname. Ze zouden de grote baas natuurlijk kunnen buitengooien na zijn bewezen onverantwoordelijkheid op gebied van gender en gelijkheidsbeginselen. Maar nee, ze gaan hem zachtjes overhalen om zijn leven te beteren. Als hij erin slaagt om de bedrijfscultuur te verbeteren, en een zero-tolerance beleid tegen intimidatie weet in te voeren, kan hij een aandelenbonus krijgen van 22 miljoen dollar. Ziet Microsoft zich toch genoodzaakt hem sneller aan de deur te zetten, krijgt hij als compensatie een troostprijs van 15 miljoen dollar. Eén en ander is duidelijk geworden uit stukken die publiek werden gemaakt door de beurswaakhond. Daaruit bleek trouwens ook dat de gesprekken tussen MS en de baas van Activision begonnen drie dagen na een pittig artikel in de Wall Street Journal. Dat bracht de verantwoordelijkheid van de topman aan het licht voor het jarenlang negeren van de problemen.

1)

https://youtu.be/EcqY40Kx2RY

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.