Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geluidsboete * Surfen op OS/2 * ArcaOS

i-nieuws 6 na 6 ** February 17th, 2022 by wim.webgang **

Geluidsboete

In New York is een pilootproject opgezet met slimme camera’s die ook te lawaaierige voertuigen kunnen flitsen. Tegen de zomer willen ze een evalutatie doen. Op dit moment krijgen de eigenaars van een betrapt te luidruchtig voertuig een waarschuwing dat hun uitlaat niet voldoet aan de verkeerswet. Ze moeten hun voertuig laten controleren bij de milieu-inspectie willen ze een boete vermijden.


Surfen op OS/2

Op de site OS/2world.com wordt een tijdslijn aangekondigd voor het verschijnen van een beta-versie van Otter, een browser voor OS/2. Hij werd al door een kleine groep mensen getest, en komt eind februari of begin maart beschikbaar voor iedereen. Otter is open source en bestaat ook voor andere besturingssystemen. Maar het is bijzonder dat er een OS/2 versie uitkomt, want dat systeem geraakte in onbruik bij IBM en wordt nu door een community van fervente gebruikers in stand gehouden.
Vroeger gebruikten ze Mozilla’s Firefox op OS/2, maar toen in 2016 Mozilla overschakelde naar Rust als programmeertaal, zat de OS/2 versie op een doodlopend spoor: er was geen RUST compiler voor OS/2.
Het Duitse BitWise Works en het Nederlandse OS/2 Voice beslisten dan om een browser op basis van Chromium te maken voor OS/2. Maar daarvoor moesten ze via een omweg werken, en Qt 5.0 aan de praat krijgen op OS/2. Dat is de basis voor bv de KDE Plasma desktop op Linux, en door die aan te passen om te draaien op OS/2 krijgen ze de mogelijkheid om een heleboel software, waaronder de Qt-WebEngine, beschikbaar te maken voor OS/2 en ArcaOS.

ArcaOS

OS/2 is een besturingssysteem van IBM dat de opvolger moest worden van het DOS voor IBM pc’s.
Het systeem werd eind jaren 80 ontwikkeld, en IBM stopte er helemaal mee in 2006.
Het systeem werd vooral in de bedrijfswereld gebruikt. Het had iets van Unix-achtige systemen en werd geprezen voor zijn stabiliteit. OS/2 versie 2.0 was 32-bits en had een volledig object-ge├Ârienteerd “Workplace Shell” destkop. Versie 3 heette OS/2 Warp en verscheen in 1994.
Maar IBM kon niet op tegen de monopolie-positie van Microsoft, en liet uiteindelijk OS/2 vallen.

De OS/2 community vroeg IBM om het te open-sourcen, wat IBM niet kon of niet wilde. Het was wel gratis te downloaden en gebruiken.
Nu kan het bv ge├»nstalleerd worden op Linux met VirtualBox. En het bedrijf “Arca Noae” heeft in 2015 een overeenkomst gesloten met IBM om het systeem verder te ontwikkelen en onder de eigen naam ArcaOS uit te brengen.

https://otter-browser.org/

http://www.os2voice.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.