Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Rat-Robot

WebGang blog ** August 14th, 2008 by wim.webgang **

Rat robot

Aan de universiteit van Reading in het Verenigd Koninkrijk wordt geƫxperimenteerd met nieuwe manieren om een robot te besturen. Ze hebben een proefopstelling gemaakt waarbij een gemotoriseerde robot op wieltjes kan rondrijden in een door wanden afgesloten circuit. De robot heeft detectoren die de afstand tot de wand kunnen meten. Alle gegevens worden draadloos doorgestuurd naar een computerbesturing. Daarin zit normaal een computerchip die de beslissingen voor de besturing neemt. Maar hier werden electroden aangesloten aan hersencellen van ratten. In een pot wordt een speciale mengeling van voedingsstoffen en antibiotica gebruikt om de hersencellen levend te houden. Het brein bezit 300.000 neuronen, die met elkaar verbindingen maken. Daarbij worden onderling electrische signalen gestuurd. Die worden opgevangen door 80 electrische voelers of electroden, waarmee men evengoed ook electrische signalen kan sturen.

Er werd vastgesteld dat de hersenen met een oplosvloeistof zover uit elkaar kunnen worden gehaald dat men individuele neuronen overhoudt. Die heeft men aangebracht op een plaatje met electronische voelers, en voorzien van de nodige voedingstoffen. Men stelde vast dat de individuele neuronen tentakels uitsteken op zoek naar contact met andere neuronen. Na enkele dagen is zo een heel netwerk van neuronen gegroeid, en kan men de electronische aktiviteit meten. Er is de aktiviteit van de afzonderlijke neuronen, en af en toe vindt een uitbarsting plaats. Dat alles lijkt redelijk willekeurig te gebeuren. Door de “kunstmatige hersenen” te prikkelen zit men echter duidelijk een electrische reaktie die verband houdt met die prikkeling.

Dan werden de signalen van de ultrasone detector van het robotje aangepast en toegevoerd aan de hersenen. Men kon vaststellen dat als de robotsensoren een signaal stuurden, wat betekende dat dichtbij een muur werd gemeten, de “hersenen” reageerden. Na verloop van tijd bleek een bepaalde plaats in die hersenen altijd op dezelfde manier te reageren. De reaktie op die plaats gebruikte men dan om het wagentje een signaal te geven om te draaien, om alzo een botsing met de muur te vermijden.

Het bakje met de hersenen is niet in staat om mee te rijden op het robotje, want ze moeten in het labo in steriele en beschermde omstandigheden blijven, zoals de nagebootste lichaamstemperatuur. Dus worden de signalen heen en weer gestuurd met een bluetooth verbinding. Er wordt nu verder onderzocht of ze een bepaalde reaktie op prikkels met zekerheid terug op dezelfde plaats kunnen meten. Tot nu toe blijkt het mogelijk om binnen een 5-tal dagen op dezelfde plaats dezelfde resultaten te krijgen. Met andere woorden, het brein lijkt de reaktie “aangeleerd” te hebben. De volgende stap is op zoek gaan hoe het brein “getraind” kan worden.

Ook op andere plaatsen in de wereld loopt zo’n onderzoek.
In Reutlingen, in Duitsland vond onlangs een conferentie plaats over het gebruik van hersencellen om robots te sturen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.