Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bak je eigen zonnepaneel * Ministerie voor de Veiligheid van het Vaderland * Robot-rally * Mozilla helpt IE

i-nieuws 6 na 6 ** August 21st, 2008 by wim.webgang **

21/08/2008

Robot-rally

In de VS en VK duiken robot-rallies op als manier om de beste robots te selecteren voor het leger. In de VS heeft het ministerie van oorlogsvoering eind vorig jaar een wedstrijd voor robotauto’s gehouden onder de naam “Urban Challenge”. Het gaat over het inzetten van robots die auto’s sturen door stedelijk gebied, en daar bv bevoorradingsopdrachten uitvoeren. Zes deelnemers van de 11 reden de race uit, en het “Tartan Racing” team won de wedstrijd. Het bestaat uit een samenwerking tussen de “Carnegie Mellon” universiteit en “General Motors”. Over de juiste beoordelingswijze is niets bekend want die is geheim. De hoofdprijs was 2 miljoen dollar. De tweede prijs van 1 miljoen dollar werd gewonnen door een team van de universiteit van Stanford. Het MIT was vierde.

Het Britse ministerie van landsverdediging is geïnspireerd en riep een eigen wedstrijd in het leven. Daarbij zullen 14 teams in het Zuid-Westen van Engeland deelnemen. Hun onbemande voertuigen moeten op zoek naar explosieven, scherpschutters, militaire voertuigen en troepen. In tegenstelling tot de Amerikaanse Urban Challenge zijn de voertuigen hier niet beperkt tot auto’s. Het gevolg is dan ook een grote verscheidenheid van opstellingen. Eén team heeft een basisstation dat uitgerust is als een onbemand rondrijdende wagen, aangevuld met onbemande vliegtuigjes. Andere teams gebruiken mini helicopters of een kolonie van 5 kleine onbemande wagentjes.


Bak je eigen zonnepaneel

Een studente van de Australische universiteit NSW heeft een Eureka prijs gewonnen voor een idee van goedkope produktie van zonnepanelen. Normale photovoltaïsche panelen die zonnestraling opvangen en omzetten in electriciteit, worden gemaakt in een laboratorium zuivere omgeving. Dat maakt de produktie duur. Zij heeft een manier gevonden waarbij de zonnecellen bij wijze van spreken in een pizza-oven gebakken kunnen worden. Bij lage kosten en lagere temperaturen kunnen de zogenoemde “iJET cellen” gemaakt worden, ondermeer door gebruik te maken van het systeem van inktjet printers om dunne laagjes van een materiaal aan te brengen. Nicole Kuepper is de naam van de studente, die al op haar tiende verjaardag een zonne-energie-kit kreeg om mee te experimenteren. Ze is nu 23 en hoopt dat haar uitvinding ook in ontwikkelingslanden electriciteit bij de mensen zal brengen. Maar ook de produktie van de panelen zelf, omdat die minder hoogtechnologisch is. Maar zover is het nog niet, want de techniek, waar een patent op genomen is, zal nog zeker 5 jaar nodig hebben eer ze op de markt komt. Op de universiteit volgt ze een PHD in de afdeling “Fotovoltaïsche- en Hernieuwbare Energie”

 

Ministerie voor de Veiligheid van het Vaderland

In de VS heeft een computerinbreker ingebroken in het telefoonsysteem van het “Homeland Security Department”. Dat gebeurde tijdens het vorige weekend, gespreid over zaterdag en zondag. De electronische inbreker deed een paar honderd telefoontjes voor in totaal 12.000 dollar, onder meer naar het Midden-Oosten en naar Azie. Hij brak in via een voicemail systeem van het “Federal Emergency Management Agency”, onderdeel van het “Department for Homeland Security”. De telefoontjes gingen richting Afghanistan, Saoudi Arabië, India en Jemen, en duurden van een paar minuten tot een tiental minuten.
Het was niet het Department for Homeland Security zelf dat de inbraak ontdekte, maar wel “Sprint”, de kabeloperator. Die vond het grote aantal telefoontjes geconcentreerd in het weekend op die lijnen verdacht, beschouwde het als fraude, en blokkeerde alle lange-afstands-verbindingen vanuit het callcenter. De verantwoordelijke voor ICT van het agentschap zei dat gebruik gemaakt werd van een lek in de veiligheid van het systeem, en dat die nu gedicht is. De lek zou veroorzaakt zijn door een extern bedrijf dat het onderhoud van de centrale doet, waarschijnlijk na een update van de centrale. De lek zou ondertussen al gedicht zijn. Op de vraag wie die leverancier dan was en welke lek het juist betreft kon hij echter niet antwoorden.

Het was geen hoogtechnologische inbraak. Het is een gewoon ouderwets telefoonsysteem met een PBX, geen VOIP. In 2003 verspreidde het “Department for Homeland Security” zelf al waarschuwingen voor dat soort zwakheden in telefooncentrales.

Mozilla helpt IE

Een Mozilla programmeur is bezig met een plugin te schrijven voor Microsoft’s Internet Explorer, om de browser wat mogelijkheden bij te brengen die al lang in Firefox voorhanden zijn. Hij zou nu een prototype klaar hebben van een plugin om de mogelijkheden van “Canvas” functionaliteit in de browser beschikbaar te maken. Dat is een techniek, uitgevonden door Apple en opgenomen in de webstandaard voor HTML. Het is beschikbaar in Gecko en Presto. Canvas wordt bv gebruikt in Google maps.
Door het niet compatibel zijn van IE, en door zich regelmatig niet aan de standaarden te houden, hebben ofwel de gebruikers problemen, ofwel de programmeurs en website ontwerpers, die zich in hun code in bochten moeten wringen om de afwijkende werking van de browser.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.