Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Computerinbraak Canada * Foutje raakt 84.000 * Freedom Box Foundation

i-nieuws 6 na 6 ** February 17th, 2011 by wim.webgang **

Computerinbraak Canada

De Canadese overheid werd het slachtoffer van een nooit eerder geziene computeraanval. Daarbij werd toegang geforceerd tot computersystemen die allerlei geheime overheidsinformatie bevatten. De inbraak zou gebeurd zijn in januari.

Ook recent nog zou er een poging tot inbraak zijn geweest in het ministerie van Financiƫn, maar volgens woordvoerders is deze poging niet gelukt en zijn er geen overheidsgegevens aangetast.

Sheila Fraser, die Auditeur Generaal is van Canada, waarschuwt al sinds 2005 voor de mogelijkheid daartoe, en herhaalde in haar rapport van 2009 dat er nog veel werk aan de winkel was.

De sporen van de aanvol zou volgens onderzoekers leiden naar China, maar hoge politieke verantwoordelijke in Canada noemen het land niet bij naam. Ook de Chinese overheid ontkent alle betrokkenheid.

The Office of the Auditor General:

http://www.oag-bvg.gc.ca/internet/English/admin_e_41.html

Een van de problemen is dat lang de aandacht voor beveiligen van computersystemen gericht was op die van defensie.
Maar in de praktijk gebeuren de aanvallen op politieke en economische ministeries.


Foutje raakt 84.000

Het beruchte Amerikaanse “Department of Homeland Security” of DHS, kwam vorige week in aktie, en nam 10 websites in beslag, omdat ze ervan verdacht werden te handelen in illegale inhoud. Ze waren trots op hun resultaat, maar vergaten wel zich publiek te excuseren voor de “collateral damage”.
Ze deden een klein foutje, en namen per vergissing de domeinnaam “FreeDNS” in beslag, waardoor 84.000 website die niets met de zaak te maken hadden, van het net verdwenen. Wie de sites probeerde te bezoeken kreeg een intimiderende inbeslagname- melding te zien.
Ondertussen hebben ze de fout rechtgezet.

Freedom Box Foundation

Eben Moglen, een Amerikaans professor recht aan de universiteit van Colombia, heeft een voorstel gelanceerd van hoe het internet er ideaal zou uitzien, zonder inmenging van overheden en multinationals.
Het zou een veel meer gedecentraliseerd netwerk zijn, waarbij iedereen thuis een mini-servertje heeft, gewoon mee ingebouwd als internetaansluiting. Hij noemt die de “Freedom Box”.

Hij richtte de “Freedom Box Foundation” op om de software die nodig is voor zijn idee, te ontwikkelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.