Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

CryptoLocker * Associale munt * De bitcoin berg

i-nieuws 6 na 6 ** December 19th, 2013 by wim.webgang **

CryptoLocker

De malware Cryptolocker zou een kwart miljoen computers besmet hebben sinds september. De in het pc-systeem binnengedrongen malware blokkeert je computer met een bericht dat je een bepaald bedrag moet betalen om hem terug vrij te maken en je gegevens terug te krijgen. De betaling moet gebeuren in bitcoins, een anonieme internet-munt. Het effect van deze afpers-software wordt ingeschat op 0.4 %, met andere woorden 1 slachtoffer op 250 betaalt. De som die gevraagd wordt door het programma is 2 tot 10 bitcoin, naargelang hoe snel je betaalt. De malware wordt verspreid via botnets, die gecontroleeerd zouden worden vanuit Oost-Europa en Rusland.

Opvallend is dat ze de prijs aanpasten aan de koers van de bitcoin; na de sterke stijging van de bitcoin zakte de prijs.

Associale munt

Bitcoin komt ook bij Cryptolocker op een negatieve manier in het nieuws. Er is nu ook kritiek op Bitcoin wegens de hoge ecologische voetafdruk. Bitcoins worden gegenereerd door een computerberekening, en dat kost energie. Bovendien wordt de berekening om ze te delven, steeds zwaarder, wat wil zeggen dat het steeds meer stroom zal vergen om bitcoins te maken. Je ziet inderdaad ook de waarde van de bitcoin snel stijgen. Door de kost om ze te maken wordt de software ook verstopt in andere gratis download software of onvrijwillig je computer binnengebracht via malware. Een besmette computer genereert bitcoins die geoogst worden door iemand anders dan de eigenaar van het toestel. Bovendien maakt de ongecontroleerde stroom van bitcoins het een ideaal middel voor criminele geldstromen en belastingontduiking, wat ondermijnend werkt op de maatschappij. Schrijver Charles Stross noemt het een associale munt.

De bitcoin berg

Als Bitcoins gebruikt worden bij kriminele aktiviteiten, kunnen ze ook in handen komen van de politie die kriminele bendes oprolt. Zo zou het FBI na het in beslag nemen van de computerapparatuur van een bende met meer dan honderdveertigduizend bitcoins zitten. Een groot deel daarvan komt door het oprollen van het Silk Road netwerk. Doordat de waarde van die munt gestaag stijgt, zit het FBI nu al met een waarde van bijna honderd miljoen dollar. Daarmee zijn ze waarschijnlijk de rijkste bitcoin bezitter.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.