Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Parijs en Bubbels * Apple M1 * Wraak van Signal * Paris Texas * Parijs – Quebec

i-nieuws 6 na 6 ** April 22nd, 2021 by wim.webgang **

Parijs en Bubbels

En ook in bier zit CO2, en bovendien ontsnapt het er nog uit ook! Het vormt belletjes in de vloeistof, die naar boven komen en een drijvende schuimlaag vormen na het uitschenken van het bier.
Maar als overheden een belasting op de bubbels in het bier willen heffen, moeten ze die natuurlijk wel kunnen tellen. Op de ACS.org site is men daar een stap dichterbij gekomen, mede door onderzoek gesponsord door het Franse Nationale Centrum voor (wetenschappelijk) Onderzoek CNRS. Zij schatten het nu op 200.000 tot 2 miljoen belletjes. Het CO2 ontstaat bij het omzetten van de suikers in alcohol.
Bij het uitschenken gaat dat CO2 zich uit de vloeistof losmaken als gasbelletjes, die naar boven bewegen, en daarbij soms nog meer CO2 verzamelen. Dat gaat door tot de concentratie CO2 in de vloeistof genoeg gezakt is. Het proces wordt beïnvloed door oneffenheden in de wand van het recipiënt, bij ons meestal een glas. De American Chemical Society deed daarmee een interessante ontdekking die de brouwers in België al lang toepassen. Voor bieren met hergisting op de fles, zoals de vele Trappisten, wordt een kleine kleurloze tattoo gezet in de binnenkant van het glas, meestal in het midden onderaan. Daar kan je dan in relief een tekeningetje zien als de R van Rochefort, of een tulpachtig logo van Chimay. Zelfs de Amerikaanse trappist Spencer heeft zo’n relief om schuimvoring te stimuleren onderin het originele glas. Andere Trappistenglazen hebben dat niet, zoals Orval, en het Franse Mont des Cats (Katsberg), en minder te verwonderen ook niet bij de Britse Tynt Meadow, want ze zijn niet zo op schuim gesteld in het VK. Bij Champagne heb je niet zo veel effect door oneffenheden in het glas, en kan je niet op dezelfde manier het aantal bubbels pimpen.

(ook niet bij Westmalle, West-Vleteren en Achel, wel bij het Nederlandse La Trappe).

Apple M1

Apple is goed op dreef met het gebruik van zijn M1 processor in zijn computers.
Die zit in de modellen MacBook Air, Pro en mini, en binnenkort in de 24 inch iMac. Zowat de heflt van de computers die ze nu verkopen bevat de Apple M1 processor in plaats van één van intel. Daarmee heeft het zijn afhankelijkheid van processorfabrikanten successvol vermindert. Voor intel gebruikten ze ook processoren van IBM en Motorola en er onstond wel eens een conflict met die fabrikanten.

Wraak van Signal

Cellibrite werkt als “phone unlocking company” en levert zijn diensten aan de politie en overheden, geheime diensten, enz. Ze hebben apparaatjes gemaakt die politiediensten toelaat om op een gemakkelijke en geautomatiseerde manier smartphones van verdachten te kraken en de communicatie te ontcijferen.
Ze kunnen sinds kort ook Signal gesprekken ontcijferen. Beveiligde berichtendienst Signal werkt op smartphones met een app voor versleutelde berichtenuitwisseling.

Moxie Marlinspike, de stichter van Signal, heeft dus een eitje te pellen met Cellibrite.
Hij heeft ervoor gezorgd dat hij toevallig zo’n apparaatje van Cellibrite in handen kreeg, het is zogezegd ‘van de camion gevallen’:

“By a truly unbelievable coincidence, I was recently out for a walk when I saw a small package fall off a truck ahead of me. As I got closer, the dull enterprise typeface slowly came into focus: Cellebrite. Inside, we found the latest versions of the Cellebrite software, a hardware dongle designed to prevent piracy (tells you something about their customers I guess!), and a bizarrely large number of cable adapters.”

Dan heeft hij zich met een paar collega-beveiligingsexperten gestort op het ontleden van het apparaat en de software, die bestaat uit ‘UFED’ en ‘Physical Analyzer’.

Die software gaat dus gegevens van een zogenaamd “onbetrouwbaar apparaat” lezen, kopieren, en analyseren.

om verbinding maken met een apparaat en kopies te maken gebruiken ze backup tools van de originele fabrikant merkt Marlinspike op. Het zou hem sterk verwonderen moest bv Apple zelf toestemming hebben gegeven om hun tools daarvoor te gebruiken. En als die illegaal gebruikt wordt heeft dat juridische gevolgen voor de gebruikers, hier dus meestal politie en andere overheidsdiensten.

Iets anders wat hij opmerkt is dat bepaalde DLL’s die gebruikt worden om muziekbestanden te analyseren, al meer dan acht jaar niet meer is geüpdate.
Dat betekent dat ze meer dan honderd veiligheidsupdates negeren.

Dat geeft interessante mogelijkheden. Je kan een speciaal programmaatje maken dat kan inbreken in een computer waarop Cellibrite draait. Cellibrite software laat toe dat je programmaatje aanpassingen kan doen aan die computer, en daardoor invloed uitoefenen op de resultaten van het Cellibrite rapport, of aan eender welke andere gegevens op de computer. Of het kan de Cellibrite software zelfs veranderen. Het zou alle resultaten van die computer volledig onbetrouwbaar maken.

Het zou ze dus onbruikbaar maken als juridische basis voor aanklachten, veroordelingen enz, en verder bijzonder gevaarlijk zijn voor de gebruikers ervan. Die hebben niet veel andere keuze dan het gebruik op te schorten tot al deze problemen zijn opgelost…

Dat programmaatje parkeer je op een smartphone.

Lees ook

https://signal.org/blog/cellebrite-vulnerabilities/

Vooral het stukje onder: “The completely unrelated”

ps:
Volgens een security site in NL zouden de EncroChat telefoons ook gebruik gemaakt hebben van het Signal protocol. Onlangs wist de politie dat systeem te kraken en dat leverde spectaculaire vangsten in het drugsmilieu op. Geen goede reklame voor Signal. Maar nergens wordt gezegd dat het Signal protocol ontcijferd is.

Paris Texas

In het akkoord van Parijs bepaalde dat de fossiele brandstoffen moesten terugggedrongen worden omdat ze een belangrijke bron zijn van CO2 uitstoot. Vanaf 2023 zal er om de vijf jaar een evaluatie gehouden worden van de bereikte uitstootvermindering.
En in Texas zullen ze dan goede cijfers kunnen voorleggen, want tegen 2022 willen ze in sneltreinvaart zonnepaneel-installatie bouwen. Ze willen Californie inhalen, dat momenteel een geïnstalleerde capaciteit van zonnepanelen heeft van 16 GigaWatt op een bevolging van rond 40 miljoen.* En Texas wil daar nu overgaan en investeert in extra 10 GW installaties, waarmee ze rond 15 GW zullen uitkomen. Ze blijven dus net onder Californië, maar ze zijn al wel eerste in geinstalleerd vermogen van windenergie.

* België, met een kwart van het inwonersaantal, zat volgens cijfers eind 2018 amper een halve GigaWatt. Op gebied van windenergie, vooral op zee, doet België het goed, in 2019 stonden we op de 5e plaats in de wereld, met vooral onze windparken op zee natuurlijk. Maar veel groei zit er niet meer in, omdat de beschikbare ruimte op zee volgeraakt. We kunnen nog wel spelen met de grootte van geïnstalleerd windmolens, waar we 20 jaar geleden al blij waren met de hoogte van de kathedraal als hoogste punt, gaan we nu in de richting van de eifeltoren met hoogstes boven de 250 meter.

Parijs – Quebec

Om de doelstellingen van de klimaatakkoord van Parijs te halen, moeten ook energiehongerige productieprocessen aangepast worden.
Een aantal inversteerders, waaronder Apple en de Canadese overheid, gaat investeren in het milieuvriendelijker maken van de aluminium productie. Die heeft momenteel een grote CO2 voetafdruk, en er werd al door verschillende partijen gezocht naar technieken en technologie om dat aan te pakken. Nu is er een samenwerking ontstaan tussen Alcao en Rio Tinto, die resulteerde in de oprichting van Elysis. Hun process zou een andere naode gebruiken en daardoor milieuvriendelijker zijn. Daarmee willen ze groen aluminium gaan produceren in Quebec, een van de grootste aluminium producenten wereldwijd.
Een van de mede-initiaitiefnemers is computerbedrijf Apple, dat het al voor een paar laptops gebruikte, maar er is ook interesse uit de automobielsector, en zelfs van ABInBev.

En wat Parijs betreft, de Eifeltoren is niet van aluminium.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.