Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Cryptocurrency Signaal * Terug naar Cobol * Privacy niet de moeite * Terug naar Java

i-nieuws 6 na 6 ** April 8th, 2021 by wim.webgang **

Cryptocurrency Signaal

Signal, de versleutelde communicatie leverancier, heeft aangekondigd te starten met Signal Payments, een manier om betalingen te gaan doen tussen gebruikers van Signal. Ze gebruiken het privacy-gerichte betaalnetwerk van MobileCoin. Dat gebruikt daarvoor een eigen munt, de MOB. De tests voor smartphones gebeuren binnen een beta-programma en voorlopig enkel in Groot-Brittanië. Het lijkt een aprilgrap, maar de aankondiging kwam op 6 april. Critici vinden in het in tegenspraak met het doel van Signal, want ze vrezen dat op die manier gegevens van de gebruikers verzameld kunnen worden. Bovendien is er weinig vertrouwen in de MOB, en het lijkt alsof er een manier gezocht is om die kunstmatig wat waarde of credibiliteit te geven. Het doet denken aan de poging van Telegram, een andere versleutelde communicatiedienst, om een ICO te lanceren; een Initial Coin Offering. Dit op de markt brengen van een digitale munt werd onder de loupe genomen door de beursautoriteiten in de VS, en de poging draaide op een sisser uit. Ook Facebook moest zijn digite munt en bank-achtige aktiviteiten terug in de koelkast steken.

Terug naar Cobol

Wie wil kan nu op Linux programmeren in Cobol; IBM brengt de “COBOL for Linux on x86 1.1″ compiler uit. Voorheen was die alleen beschikbaar voor op de IBM computersystemen voor grote ondernemingen, als z/OS en AIX. Maar deze x86 versie draait op een pc met Linux, meer bepaald x86-64 server met Red Hat Linux of een Ubuntu LTS Server, en op de desktop is de documentatie in html en pdf. De Cobol compiler is zelf geen open source, maar de Linux Foundation is wel blij met het initiatief om Cobol naar Linux te brengen. Ze zorgden voor cursussen om programmeurs erin op te leiden. De grote ontwrichting van de maatschappij in de VS als gevolg van Covid, bv massale werkloosheid, heeft gevolgen voor heel wat diensten die gebruik maken van Cobol op hun servers. En die plots veel intensiever bevraagd worden; nu moeten bv de voorwaarden om werkloosheid aan te kunnen vragen veranderd worden, en dan moet de hele logica van de programma’s doorspit worden. Bovendien op een moment dat de generatie Cobol programmeurs op pensioen is of gaat. Cobol is de afkorting van Common Business Oriented Language, en het heeft ruim uitgeschreven commando’s om het bij gewone Engelse taal te doen aansluiten in een tijd dat er nog veel niet-programmeurs mee aan de slag moesten. Het was de programmeertaal voor mainframes in grote administraties en financiële bedrijven als banken, verzekeringen enz. De taal is meer dan 60 jaar oud, en er waren regelmatig updates van de gestandaardiseerde versie met de namen COBOL-68, COBOL-74 en COBOL-85, telkens verwijzend naar een jaartal. De taal leek eind vorige eeuw te gaan verdwijnen toen bv de lessen Cobol in de informaticarichtingen vervangen werden door Java. Rond 2000 was er veel aandacht voor Cobol omdat de milleniumbug veel schade dreigde aan te richten en waren plots veel Cobol specialisten nodig om de veel bestaande en niet snel te vervangen toepassingen draaiende te houden over de jaarwissel en aan te passen. In 2002 werd zelfs een object-geörienteerde variant van cobol uitgebracht.*

Of toch minstens OO extentions .. “ISO 2002 COBOL, Micro Focus OO extensions or a mixture of both”

Privacy niet de moeite

Er lekken gegevens uit van Facebook gebruikers wereldwijd, waaronder ook een paar miljoen uit Belgie. Er zitten ondermeer telefoonnummers en e-mail adressen in, en andere gegevens. Door een fout bij Facebook konden die gegevens verzameld worden door derden, en opgeslagen in een databank. Daarvan kwamen nadien kopies op het internet terecht, waar de gegevens ondermeer te koop werden aangeboden. Computercriminelen kunnen die gegevens combineren met andere gegevens die ze over mensen kunnen vinden, en kunnen geloofwaardige e-mails maken op basis daarvan, met een besmette link. Of ze kunnen via een computersysteem met gemanipuleerd telefoonnummer naar jou bellen waarbij je gsm het nummer herkent als een bekende, enz.
Een white hat hacker heeft een website gemaakt die in de gegevens gaat zoeken of je telefoonnummer voorkomt in de gelekte gegevens. Een andere hakcker heeft daar een Nederlandstalige versie van gemaakt op benikerbij.be.
Bij Facebook moet je niet komen klagen; het was niet hun schuld, en het lek hebben ze ondertussen al lang gedicht. Ze zijn dus ook niet van plan om de gebruikers te verwittigen van het probleem. Bovendien gaat het over oude gegevens, van 2019. Maar er zijn natuurlijk mensen die na twee jaar nog hetzelfde e-mail adres en gsm nummer hebben, en die zijn misschien toch niet opgezet met deze zaak. En even kijken, de hoofdzetel van Facebook zit in Ierland, en in Europa werd vijf jaar geleden, nl op 14 april 2016, de GDPR privacywet aangenomen. En die ging in op 25 mei 2018, wat toch ook al een jaar voor de lek is. De Belgische gegevensbeschermingsautoriteit, vroeger de privacycommissie, roept gebruikers dan ook op om klacht in te dienen tegen Facebook, zodat ze er niet mee weg komen.
In de VS moet facebook bij een lek van meer dan 500 gebruikersgegevens binnen de dertig dagen verwittigen.

Ps: dit is een ander incident dat het “Cambridge Analytica” schandaal van 2018, waarin Facebook gegevens van 87 miljoen gebruikers zelf doorspeelde aan een onbetrouwbare partner.

Terug naar Java

Microsoft doet weer een serieuze aanval op Java; ze brengen hun eigen java distributie uit. Ze noemen het een nieuwe manier om samen te werken en bij te dragen aan het Java ecosysteem. Ze hebben hun eigen OpenJDK binaries voor Java 11 uitgebracht, die dus gebaseerd zijn op de OpenJDK broncode. Ze noemen het een van de belangrijkste huidige programmeertalen.
Eigenlijk is het ook toegeven dat de “java-killer” “Cool”, die ze uitbrachten in 1999 niet gewonnen heeft. Misschien hebben ze enkel de eerste letter ervan behouden en het later nog eens geprobeerd met “C sharp”, maar ook dat was niet Cool genoeg om Java de “killen”. En ook Dot Net niet, de volgende poging.

Java werd in de jaren negentig door James Gosling ontwikkeld bij Sun. Sun was een bedrijf dat binnen het unix universum werkte, en zowel servers als een serverbesturingssysteem maakte, maar java werd bewust als een platform-onafhankelijke taal ontworpen. Het was inderdaad revolutionair en nam een hoge vlucht toen het bv door Netscape werd gebruikt voor web-toepassing in de Netscape navigator. Sun leefde van servers, en met de opkomst van het internet waren webservers paradepaardjes.


Java begon binnen Sun als een geheim project, onder de radar, mogelijk om Patrick Naughton binnen te houden. Die was ontevreden over C en C++ (binnen Sun), en overwoog een overstap naar NEXT van Steve Jobs (die was buitengegooid bij Apple).
Zijn privé stealth project, begon in 1990 onder de radar, en werd nadien uitgebreid met James Gosling en Mike Sheridan, en werd toen “the green project” genoemd. Vrij snel hadden ze door dat het handig zou zijn om die taal te implementeren voor allerlei niet-computer apparaten, als slimme tv’s en allerlei andere electronische kastjes die iets computerachtig moeten doen zonder een computer te zijn. De naam voor de taal die ze ontwierpen was oorspronkelijk “oak”, genoemd naar de eik in de tuin, en staand voor een stabiele boom van ontwikkeling met vele sterke vertakkingen. Omdat de merknaam van Oak al te veel voorkwam werd omgeschakeld naar Java, en dat had iets te maken met de koffie op kantoor.
Rond 2006 heeft Sun de meeste broncode van Java open source gemaakt, maar ze behielden wel de rechten op de naam merknaam Java.

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.