Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vrijgegeven * Belasting op erfenis * Vaccin werkt * Journalist bedreigd

i-nieuws 6 na 6 ** April 29th, 2021 by wim.webgang **

Vrijgegeven

Er zijn sattellietgegevens vrijgegeven die vroeger geheimgehouden waren, en daardoor konden wetenschappers de beelden tot 20 jaar terug gebruiken voor hun onderzoek. En het levert een duidelijk plaatje op: De gletsjers vandaag verliezen veel sneller ijs en sneeuw dan vroeger. Als ze kijken naar het verlies tussen 2000 en 2004 en vergelijken met dat tussen 2015 tot 2019, is er nu 78 miljard ton meer gesmolten dan toen. De wetenschappers noemen dat “enorm”. Het meeste ijs is er gesmolten in de VS en Canada, meer bepaald Alaska, waar het smeltproces het snelst gaat. Ieder jaar trekt het ijs van de Columbia gletsjer zich 35 meter terug. Het smelten versnelt zowat overal ter wereld, en ook gebieden die vroeger stabiel waren beginnen nu te smelten, zoals de eeuwige sneeuw in Tibet.
In de eerste zin van het rapport zeggen de wetenschappers dat door dat smelten van de ijsmassa’s over de hele wereld de plaatselijke waterhuishouding verstoord wordt, natuurrampen toenemen, en het zeewaterpeil stijgt.
De gegevens die de wetenschappers gebruikten zijn publiek en de programma’s waarmee ze de gegevens hebben ge├»nterpreteerd zijn te vinden op github; het zijn vooral python programma’s.

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03436-z

Belasting op erfenis

Meer dan 10 miljard belastingen betalen op een erfenis klinkt uitzonderlijk. Het gaat dan ook over de erfenis van de rijkste man van Zuid-Korea, de baas van Samsung. Die was na een hartaanval wat van het toneel verdwenen, en is in oktober vorig jaar overleden. Hij werd 78.
De erfgenamen gaan de belasting afbetalen op termijn en extra leningen aangaan om de erfenis niet helemaal uit elkaar te laten vallen.
De kunstcollectie wordt aan de staat geschonken.
In 1987 kwam Mr Lee aan het hoofd van de Samsung groep, waar hij de fakkel overnam van zijn vader, die oprichter was van het bedrijf.
Tegen de jaren 90 had hij het bedrijf tot op het niveau (en erboven) van Japanse technologiebedrijven gebracht. Samsung werd een trendsetter in computerchips, ondermeer door een gigantisch onderzoeksbudget. Andere dingen verliepen minder rechtlijnig, en er waren verschillende corruptieprocessen waarbij zelfs een omgekochte president 15 jaar de gevangenis in ging voor het aannemen van miljoenen dollar waard aan smeergeld.

Vaccin werkt

Stilaan begint de wetenschap zicht te krijgen op de werking van de vaccins tegen Covid19. Zo blijkt uit een studie in de VS dat de vaccins van CDC, Pfizer en Moderna bij mensen van 65 en ouder, voor 94 procent een zienkenhuisopname kunnen voorkomen. Dat betekent dat er op 100 nog 6 wel zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis terechtkomen. Dit is nu gebaseerd op gegevens uit de echte situatie, en niet een beperkte clinische studie.
Men heeft ook gegeken naar hoe snel de vaccins werken. De 94 procent gaat over mensen die volledig gevaccineerd zijn, dus indien een tweede dosis nodig was moest die ook al 2 weken in werking zijn.
Wie twee weken voorbij zijn eerste dosis is, kan al rekenen op een bescherming van 64 procent.

Die cijfers zouden de meer dan vijf miljoen Amerikanen moeten overtuigen om na het missen van hun afspraak voor een tweede dosis van het vaccin toch die tweede dosis te gaan halen. Soms was de afspraak ook afgezegd door de leveranciers, want dan was bv niet het juiste vaccin voorhanden; het tweede moet hetlzelfde zijn als het eerste.

Die resultaten zouden bij ons ook geldig moeten zijn.

Journalist bedreigd

Mara Hvistendahl beschreef vorige week op “The Intercept” hoe een netwerk van voortverkopers de technologie van Oracle doorspeelt naar Chinese bedrijven en overheid. Haar artikel met de titel “Hoe een Chinese spionagehandelaar de ‘partner van het jaar’ werd van Oracle”, verscheen 22 april. Het beschrijft hoe via tussenpersonen de technologie van Oracle in handen komt van politie en overheid. De bekende Amerikaanse databank en technologie producent Oracle helpt in China met het uitbouwen van het toezicht van de overheid op zijn inwoners. Vooral de analyse-software zou daar een rol in spelen, en die is ook gegeerd bij andere autoritaire regimes. Mogelijk gebeurt de laatste stap van de ontwikkeling van die analyse software met lokale partners, zodat Oracle zich niet rechtstreeks verantwoordelijk voelt.
Maar het blootleggen van het netwerk van resellers en lokale partners werkte blijkbaar op de zenuwen van een van de topmensen bij Oracle, en die riep op op twitter om alle mogelijk informatie over de journalist te verzamelen en naar zijn prive adres te sturen. Twitter zag dat als een duidelijke bedreiging, en sloot zijn twitter account af voor nieuwe tweets en vroeg hem die bewuste tweet te verwijderen.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.