Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Speel met erfgoed * Hoogste niveau domeinnnaam * Ubuntu met verlies * Dure liedjes

i-nieuws 6 na 6 ** October 30th, 2008 by wim.webgang **

30/10/2008

Speel met erfgoed

Aan de succesvolle OpenMonumentendagen zien we de toegenomen aandacht voor het erfgoed. Oorspronkelijk werd begonnen met waardevolle historische gebouwen, later uitgebreid met het nieuw ontdekte industrieel efgoed. Maar een stap verder is het niet-materiële erfgoed als karnaval. In Engeland is men tot het besef gekomen dat computerspelletjes het volgende bedreigde culturele erfgoed zijn. Ze richtten er het Nationaal Videospel Archief op (National Videogame Archive). Om de spelcultuur te kunnen bewaren moeten de spelletjes bewaard worden, en liefst in een speelbare vorm. Het is niet zo gemakkelijk als bij muziek en film om bv iets uit de jaren 70 te ontlenen, omdat het medium niet zo universeel is als bij muziek-cd’s en film-dvd’s. Dat betekent dat cartridges én consoles moeten verzameld en onderhouden worden.
Ook in de VS bestaat een archief van videospelletjes, in Texas. Dat is onderdeel van het “Center of American History”. De universiteitsstudenten brengen bezoeken aan studio’s waar spelen gemaakt worden en weten zo soms schenkingen te bemachtigen van oud materiaal als spelletjes, apparatuur en documentatiemateriaal gebruikt bij het ontwerp van het spel.

Hoogste niveau domeinnnaam
De organisatie die het internet beheert, ICANN, deed een voorstel voor een nieuwe manier voor het bijmaken van Top Level Domain names. De TLD’s zoals ze afgekort worden, zijn de laatste letters in een domeinnaam, zoals “.com”, “.org”, “.gov” en de letters van de landen.
Met het voorstel zou ieder die er 185.000 dollar voor neertelt een TLD kunnen krijgen.

 

Ubuntu met verlies

De grootste investeerder van Canonical gaf toe dat het bedrijf nog niet winstgevend is. Hij heeft er geen bezwaar tegen het bedrijf nog drie tot vijf jaar financiëel te ondersteunen. Op dit moment is bv het onderdeel dat zich bezighoudt met de Server-versie van Ubuntu al wel veelbelovend, dat kan op twee jaar tijd winstgevend zijn, volgens Shuttleworth. Binnenkort wordt van Ubuntu versie 8.10 verwacht.

Dure liedjes

Een professor van de Harvard Law School heeft zijn bevindingen gegeven over een rechtszaak van de RIAA tegen een zekere Joel Tenenbaum. Hij concentreert zich op de bedragen die als schade worden geëist. De marktwaarde van een song is 99 dollarcent op iTunes. Maar de schadevergoeding die door de muziekindustrie geëist wordt loopt tot 750 dollar per song. tot 150.000 dollar per song in sommige gevallen. Daarbij gaat het volgens de prof dus niet meer over het eisen van een schadevergoeding voor niet betaalde waren, maar over regelrechte bestraffingen. En dat zou in strijd zijn met bepaalde onderdelen van de grondwet.

Open ID of eigen ID
Er zijn weer enkele nieuwe deelnemers aan de OpenID organisatie. Microsoft trad toe met zijn Windows Live ID. Ook Google heeft nu aangekondigd OpenID te gaan gebruiken. Of toch iets OpenID-achtig. Ze hebben echter een paar dingen toegevoegd om de “use experience” te verbeteren. Daarmee lijkt de Open ID standaard uitgehold te worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.