Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geneesmiddelensupermarkt * Privacygedonder * Tussen Jupiter en Saturnus * Even Redmond bellen

i-nieuws 6 na 6 ** December 24th, 2020 by wim.webgang **

Geneesmiddelensupermarkt

Waar bij ons geneesmiddelen exclusief worden verkocht bij apothekers, die met kennis van zaken en verantwoordelijkheid hun klanten helpen, waar nodig met doktersvoorschriften, is in de VS de verspreiding van medicatie ook mogelijk via de supermarkt. Walmart is zo’n supermarkt, en hun verspreiding van geneesmiddelen was nogal efficiënt, misschien een beetje té.
Er is een aanklacht van meer dan honderdvijftig pagina’s tegen het bedrijf, voor het te los omspringen met verdachte voorschriften. Natuurlijk heeft het bedrijf controleprocedures, maar die stonden nogal laks afgesteld want zelfs klachten van eigen personeel konden de alarmbel over de soepele verstrekking van verslavende geneesmiddelen niet doen afgaan. Niet alleen Walmart moet zich verantwoorden; ook Walgreens, Rite Aid en anderen. Verkopers werden beloond voor de hoogste afname van middelen, wat leidde tot ongehoord hoge getallen voor bv gemeenten met in verhouding een kleine bevolking. Soms was het duidelijk dat grote aantallen voorschriften voor oxycodone, methadon, valium en andere produkten van een dokter kwamen die zijn medische bevoegdheid al lang kwijt was geraakt. De betrokkenheid van grote ketens als Walmart hebben bijgedragen aan de schaal van verslaving aan medicatie in de VS, zegt het ministerie van justitie. De supermarkt vindt dat de overheid de licenties van de voorschrijvers zelf maar strenger moet opvolgen.

Privacygedonder

De VS mag niet dezelfde wetten hebben als Europa om de privacy van zijn inwoners te beschermen, sommige van die inwoners beginnen toch zelf aktie te ondernemen om de invasie op de privacy een beetje terug te dingen.
Tweeduizend ouders tekenden een petitie om de school te vragen om hun samenwerking met Proctorio op te zeggen. Proctorio belooft de scholen het valsspelen van scholieren op te sporen met drastische middelen als gelaatsherkenning, detectie van de beweging van de ogen, enz. De gevolgen voor studenten in coronatijden zijn rampzalig. Slechtwerkende gelaatsherkenning tijdens een online proefwerk sluit een student uit, terwijl de goede werking van die software ras-gebonden blijkt te zijn.
Proctorio zelf maar in ieder geval nuttig gebruik van zijn kennis van de gegevens over de leerlingen; ze hebben zelfs biometrische gegevens dus het is niet moeilijk voor hen om te weten wie er schuil gaat achter online klachten. Kritische studenten kregen te maken met een soort cyber-aanvallen van het bedrijf; ze dienden een klacht in bij twitter over schending van bepaalde auteursrechten waardoor de student zijn twitter-account werd afgesloten. En als een hele school uit ontevredenheid met hun handelswijze tegen hen ingaat, spannen ze een proces aan, zodat de schaarse middelen van de school worden weggezogen in de verdediging tegen een advocatenteam van het bedrijf.
Meer dan de helft van de scholen die afstandsonderwijs moesten invoeren in de VS zouden een gelijkaardige controle dienst gebruiken omdat ze hun studenten niet vertrouwen, en nog eens een kwart zou overwegen om de stap te zetten.


In België loopt het misschien niet zo’n vaart, maar wij zagen in Antwerpen met de coronacrisis plots massaal leerlingen van de lagere school verpicht inloggen met nieuwe Microsoft accounts, en het monopolie van Bingle en/of Smartschool werd ook bij ons duidelijk, bv op het moment dat het platform crashte onder de stijgende gebruikersaantallen of bij intense communicatie met bv ouders.

Tussen Jupiter en Saturnus

Een Australische fotograaf, gespecialiseerd in analoge astro-fotografie, maakte vorige donderdag een opmerkelijke foto. Onder een grote maan met een scherpe sikkel en een zachte rest van de bol, zijn als twee lichte stipjes de planeten Jupiter en Saturnus zichtbaar. En midden daartussenin een lijn van de beweging van het international space station ISS. Jason De Freitas verzamelde zijn gespecialiseerd materiaal voor de opname; een drietal camera’s die met film werken, twee videocamera’s, en een speciale sterrekijker-statief met volgmotoren om de camera op te zetten. Het statief heeft een geïntegreerde stappenmotoren om een beweging in te stellen om de focus op een onderwerp te houden terwijl de aarde wegdraait, zodat er geen “field rotation” lijnen ontstaan.
In een vergroting van de foto kan je zelfs de manen van Jupiter zien.

Hij moest 397 jaar wachten, en een uur rijden om de perfecte plaats voor de foto te bereiken, een plek in New South Wales, in Australië. De planeten komen om de 20 jaar in elkaars buurt, maar zo dicht als nu was al geleden van 1623, de tijd van Galileo Galilei die de manen van Jupiter ontdekte. Hij zal ze dat jaar niet samen gezien hebben, want de passage viel toen overdag, het was nog eens 400 jaar langer geleden dat ze dat ’s nachts deden, wat het zichtbaar maakt vanop aarde.

Bovendien heeft het “dicht bij elkaar” niets te maken met de werkelijke afstand tussen de planeten, die blijft meer dan honderden miljoenen kilometer. Het is enkel de baan van de planeten, die ze op dit moment vanuit de aarde gezien achter elkaar legt. Als je van de zon wegkijkt zijn Jupiter en Saturnus na mars de volgende planeten. Ze zijn veel groter dan de aarde wat ze ook zichtbaarder maakt.

https://www.instagram.com/jase.film/

https://www.nasa.gov/feature/the-great-conjunction-of-jupiter-and-saturn

Even Redmond bellen

Vorige week lekte het nieuws uit dat bij verschillende Amerikaanse ministeries was ingebroken in de e-mail servers in een doelgerichte computerinbraak op de single-sign-in infrastructuur.
Een Amerikaanse senator gaf toe dat bij een spionageaktie op verschillende niveau’s bij het minsterie van financiën was ingebroken. De huidige minister van financiën, Steve Munchin, een bankier, filmproducent en fondsenwerver en zakenpartner van Trump, ging er nogal vlotjes overheen: het goede nieuws was dat er geen schade was aangericht, en dat er evenmin werd vastgesteld dat grote hoeveelheden gegevens zouden gekaapt zijn. Kortom: het was helemaal onder controle.
Misschien was het goede nieuws voor de minister van Financiën vooral dat zijn eigen e-mail niet bij de gekraakte was, want andere bronnen hadden een somberder beeld over het gebeuren. De inbraak gaat uiteindelijk al terug tot begin dit jaar toen ze bij Solarwinds binnengeraakten en van daaruit servers van allerlei grote administratie konden besmetten via besmette updates.
Trump minimaliseerde de inbraak en dacht zelf eerder aan China, maar alle andere vingers wijzen naar Rusland. En niet alleen de VS zijn getroffen, ook andere bedrijven over heel de wereld die dezelfde software updates kregen.

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.