Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Twitterklagers * Waterkapitalisme * Automatische auto’s

i-nieuws 6 na 6 ** December 10th, 2020 by wim.webgang **

Twitterklagers

Sommige gebruikers van Twitter klagen dat hun tijdslijn overladen wordt met advertenties. Er bestaat een “promoted tweet”, maar dit waren er zoveel dat gebruikers eerst dachten dat het een bug was in het twitter systeem. In het begin dook van de “promoted tweet”, wat eigenlijk een betaalde tweet of advertentie is, dook die op en bepaald moment op, en bleef ook op die plaats in de tijdslijn staan. Nu blijkt die bij sommige gebruikers steeds te herhalen, bv om de 6 of 4 tweets. Twitter reageerde al dat ze doorlopend experimenteren, en dat het dus kan zijn dat sommige gebruikers een andere ervaring hebben. Het heeft waarschijnlijk ook te maken met een boomende online advertenteer-vraag, die ze willen verzilveren.

YouTube klagers
Ook you-tube gebruikers krijgen het steeds meer op hun zenuwen. Vooral dat je na een reklamefilmpje niet het gewenste filmpje krijgt, maar NOG een reklamefilmpje moet wegklikken, of zelfs verplicht uitzien, werkt op de zenuwen. Bovendien lijkt de minimum-kijk-tijd waarna je het kan wegklikken verlengd te zijn van 5 naar 6 seconden. En het onlangs begonnen onderbrekings-scherm aan het begin, dikwijls zelfs pas na een seconde van het filmpje vertoond, dat je vraagt om in te loggen met een account. “Sign in to YouTube”. Het is duidelijk bedoeld om je zo lang te pesten tot je een account aanmaakt, en dus de deur van je privacy wijd-open zet.
Sommige gebruikers gaan aan het hacken op hun eigen computer om de vervelende Sign in keuze automatisch te beantwoorden vanuit de browser.
Oh ja, en aan het einde komen er een hoop suggestie-beelden over het scherm te staan zo dat je niet naar het laatste beeld kan kijken.

Waterkapitalisme

Het water van Californië is vanaf nu officieel onderwerp van speculatie op de beurs met het invoeren van futures op het water. Daarmee komt het in het rijtje van olie en goud, en gaat de beurs er van uit dat er tekorten dreigen in de watervoorraden in de belangrijkste landbouwstaat van de VS. Grote boerenbedrijven, waterbedrijven en ook energiebedrijven zijn mogelijke geïnteresseerden, naast hedge funds.
Het water kwam in de focus na de periode van droogte van acht jaar, en na periodes van hittegolven en bosbranden. De klimaatverandering is doorgedrongen in de beurs.

Automatische auto’s

Cruise

Stap voor stap sijpelt nieuws door van volledig zelfrijdende auto’s. Cruise Automation, een dochterbedrijf van GM, is in San Francisco begonnen met testen op de openbare weg. Ze gebruiken electrische wagentjes die nog wel een stuur hebben, maar niemand achter het stuur. Ze zetten daarmee een stap in het proces naar het commercialiseren van voertuigen zonder chauffeur. Die zouden ingezet kunnen worden als een soort chauffeurloze taxi, of als koerierwagen om goederen af te leveren. Eigenlijk hadden ze vooropgezet om in 2019 klaar te zijn met zo’n dienst, maar in de praktijk zijn ze nog maar zeer voorzichtig aan het testen, soms op rustige nachtelijke momenten. Er zit een waarnemer in de passagiersstoel, die altijd op de noodstop kan drukken, en het traject bestaat uit de gemakkelijkste buurten van San Francisco. Ze willen van daaruit wel stilaan oprukken naar moeilijkere en drukkere straten.

Filmpje op techcrunch:

https://techcrunch.com/2020/12/09/cruise-begins-driverless-testing-in-san-francisco/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=154&v=Pa7xU7PW-oM&feature=emb_logo

Tesla

Ook Tesla spreekt al lang over zelfrijdende auto’s, en ze hebben het onder de naam “Full Driving Feature” beschikbaar als een optie op bepaalde geselecteerde modellen, en voor een kost van bijna 10.000 euro. Ze hebben al een tijd een beta-project rond de zelfrijdende auto’s lopen, en willen dat tegen het einde van het jaar officiëel lanceren.
We spraken al eens over Tesla-hackers, die zelf beginnen te knutselen met de electronica van hun auto’s, en één daarvan, een zekere “Green”, heeft nu de instellingen gepubliceerd, en inkijk gegeven in de interne werking van de auto. Hij ontdekte ook allerlei functies die nog niet in gebruik zijn, vond manieren om beelden van de camera’s te bekijken en andere informatie weer te geven op de displays in de auto. Je krijgt daarmee inzicht in het denken en kijken van het voertuig, maar gewone gebruikers worden natuurlijk niet verondersteld dat te doen.

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.