Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Verlanglijstje voor onder de (LED-) kerstboom

Uitzending do 18:00 ** December 17th, 2020 by wim.webgang **

We speelden met een kerstboompje, een schakelaar die op uitgangen voor licht en donker schakelt, usb-kabels met stroomonderbreking, en valse batterijen die eigenlijk met een stroomadapter werken…

Dag en nacht splitter
Raad van Marthe: niet te zwaar belasten, kijk eens wat een dunne kabels het zijn…
Deze schemerschakelaar voor inbouw in een project heeft twee uitgangen: 1 geschakeld bij licht, de andere bij donker. Er zijn 5 draden; blauw en bruin krijgen 220, rood moet vast met bruin verbonden worden, en alle blauwe komen samen. Dan krijgt bij licht de witte draad spanning (tov blauw), vanaf schemering krijgt de gele draad spanning. De gevoeligheid kan niet ingesteld worden (je kan natuurlijk de voeler meer of minder afdekken).+


Een kerstboom gekapt

die op 3 AA batterijen werkt (wat we dus opvangen met de valse batterijen met lader), en die – wat dikwijls ontbreekt bij electronische bordjes – een echte aan-uit schakelaar heeft!

Uit

Sturing
Een kerstboom die vervolledigd kan worden met een bijgevoegde arduino-compatibele “nano”, waarvoor je wel eerst de insteekvoet moet solderen op de basiskaart van de boom.
Je kan ook in een sleuf rechtstreeks een bbc micro:bit steken, en dan die micro-bit programmeren. Nergens kunnen we zien hoe die microbit moet ingevoerd worden, en de ground / 3 volt contactpunten zijn niet symmetrisch uitgevoerd!
Niets houdt je tegen om de microbit verkeerd te steken

De nano of de micro:bit moeten apart gevoed worden (althans de micro-bit reageerde toch niet op de schakelaar “aan”).

Aan
Dit is de test-mode, die aktief is bij het inschakelen zonder programmeerbord:
Ernaast zie je ook de op-te-solderen voet en (in verpakking), de nano.

Programmeren
De bedoeling is een zelfgemaakt programma te laden om de lichtjes te manipuleren, ze kunnen bv ook kleuren weergeven. Je moet wel helemaal zelf op zoek, er is geen uitleg bij (Even Arex bellen?). Welke software gebruiken? “Programmeren als WS-2812″, of het zou compatibel zijn met neopixel LEDSTRIP volgens het schamele papiertje dat er bij zit. De leds van de micro:bit komen alvast niet overeen : het zijn er 25 monochroom (rood) en de boom heeft er 12 die alle kleuren kunnen aannemen.
(wordt vervolgd … upd: 24/12 “vervolgboom” en 31/12 “verlichteboom” …)

Sinterklaasfrustratie
Wie een stuk speelgoed kocht, kreeg (of terug vanonder het stof haalde), dat bestuurd wordt met een app, loopt soms tegen problemen aan: bv de app bestaat niet voor mijn smartphone/laptop/pc systeem. Monopolie, duopolie, of eenvoudigweg een app die niet meer te downloaden is, die niet meer draait op de huidige systemen en daardoor de functie van het speelgoed onbruikbaar maakt. Waarom?
Dus op de verlanglijst voor onder de kerstboom: voor alle speelgoed altijd drivers en sturing en programma’s voor ALLE platformen, en minstens altijd een evenwaardige open source versie die ook kan blijven voortbestaan nadat de oorspronkelijke informatie van het produkt verdwenen is.

Muziek
De logs laten ons wat in de steek (vanwege beta versie van BCP gebruikt..) maar we denken
o.m. Phillip_Gross_-_01_-_Casablanca
en mogelijk ook nog:
Nctrnm_-_01_-_Habit.mp3
orfegle – PLASTIK [electrobel]
krackatoa_-_07_-_so_long_sapien
Senn – Plastic Bag [electrobel]

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.