Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Boompje opgezet

Uitzending do 18:00 ** December 24th, 2020 by wim.webgang **

Boompje opgezet over IT
Miguel is te gast in de studio en geeft ons inkijk in de examensystemen tijdens coronatijd (zie nieuwsartikel “privacygedonder over Proctorio gebruik en protest in de VS) en vulde verder het programma mee aan. Is de opleiding informatica aan bv Thomas More helemaal op de Free Software/Open Source wagen gesprongen? Of toch niet…
Maar bv wel “R” (GNU programmeertaal voor data-analyse) .. zou interessant zijn om de grafiek van de Covid-19 cases te maken ipv met onze gambas-app Covid19DataBE.

10 keer Open Source / Free Software in 2020
Tien belangrijke software projecten die we gebruikten in 2020:

VLC

VLC Media speler die populair is op het Linux platform en andere, en die gebruikt kan worden voor video, audio en andere media files, cd’s, webcams, streams, podcasts enz.
Er bestaan veel extenties en skins en andere aanpassinge voor, ook een voordeel van een vrij en open source software.
VLC is herkenbaar door zijn grappig icoon van een oranje verkeerskegel.
Voor geluid zonder beeld gebruiken we meestal Amarok.

Firefox
Of beter Mozilla Firefox; Mozilla is het moederproject, en verwijst naar de eerste open source browser die uit de broncode van Netscape ontstaan is. Mozilla en hun Firefox draaien dus al heel lang mee in de softwarewereld en zijn een referentie voor het implementeren van internetstandaarden. Firefox is cross-platform en bv bruikbaar op Android, iOS, OSX en Linux (ah ja en ook nog op zo’n systeem van Microsoft uit de vorige eeuw, hoe heet dat nu weer…).

Een tiental jaar geleden, in zijn hoogdagen werd Firefox gebruikt door 1/3 van de internetgebruikers, maar nu is hij voorbijgestoken door de grote aantallen smartphonegebruikers, die de vast geïnstalleerde browser van hun apparaat gebruiken. Firefox is nog steeds belangrijk, al is het maar omdat ze onafhankelijk zijn, en aandacht hebben voor het Linux platform. Grotendeels onder GPL of gelijkaardige licenties en gratis en anoniem te gebruiken.

https://www.mozilla.org/en-US/about/history/

Php

Php maakte het mogelijk op het beginnende internet met vaste html pagina’s om elementen van een pagina te genereren. Daarmee konden aktieve websites ontstaan, waar je kon inloggen, waar je berichten op kon achterlaten, enz. Heeft de ontwikkeling van het internet een boost gegeven.
Het maakte ook de ontwikkeling mogelijk van softwarepaketten die op webhosting draaien en iedereen de mogelijkheid gaven om aktieve websites te draaien met Wordpress en vele andere CMS’en.

LibreOffice

Een onafhankelijk office pakket dat gebruikers niet gijzelt. Afgesplit van het OpenOffice pakket op een moment dat er vragen waren over de onafhankelijkheid en het voortbestaan daarvan. Nu hebben we twee onafhankelijke en gratis office paketten die op onze Linux desktops draaien en ons laten werken met spreadsheets (rekenblad), tekstverwerking, presentaties,

Gimp

Pixeltekenprogramma met het muizenkopje, we hadden het er nog over een van de vorige weken. Bestaat behalve op Linux ook op andere platformen.

GCC

De GNU Compiler Collection zit vervat in heel wat andere programmeertools, en vormt de basis voor gigantisch veel programmeerwerk in de free software / open source wereld.

Gambas

Een visuele programmeeromgeving met een knipoog naar Visual Basic, maar toch heel erg Linux-minded. Je kan er commandline programma’s of volledig grafische interfaces mee maken, je kan ermee programmeren voor servers of voor een raspberry pi. Eenvoudig, vrij en gemaakt in Parijs, maar populair tot in Brazilië. Ondanks de knipoog naar Basic, is Gambas toch meer object-geöriënteerd en eenvoudiger te programmeren dan C. Ideaal om te beginnen programmeren op Linux.

Linux

Het operating systeem dat we alle dagen gebruiken, in onze pc, op onze servers, op onze smartphone, en op de computers van zowat alle websites en diensten die we gebruiken. Begonnen als een projectje van een student die wilde inloggen op de servers van de universiteit, maar zijn terminal programma uitbouwde tot een volledig besturingssysteem dat nu gebruikt wordt door de belangrijkste supercomputers van de wereld.

KDE

Op een besturingssysteem heb je een destkop nodig, en hoewel we dikwijls vergeten dat de desktop van onze computer ook maar gewoon een programma is, dan nu toch een ode aan onze dagelijkse werkpartner.

En dit zijn er inderdaad maar 9. Welke open source/free software moet er nog bij, vind jij? E-mail naar

Muziek
18:08 orfegle – PLASTIK
18:17 Nctrnm – 10 – Honey
18:32 Ketsa-Dawnage
18:37 Little Bear – long (ID 780)
18:43 stazin – eccentrics
19:08 Animadvert – The lunatic
Zoek de 2 (3?) kerstbomen in de foto

Vervolgboom

Hieronder nog het vervolg van onze kerstboomperikelen van vorige week. Korte versie: hij is gemakkelijk te programmeren met de micro:bit.
Lees meer…

Ik kocht een goedkope LED kerstboom* die bestuurbaar is vanuit een arduino bordje. Dat moet je er zelf op monteren door er een houder op te solderen, waar je het bijgeleverde nano (arduino- of compatibele?) bordje in kan steken. (zie vorige week).
Op het horizontale, vierkante bord is een kerstboom gezet uit twee gekruiste groene printplaten met 3 leds op de ribben.
Het bord vermeldt “16-12-18″ en “Arexx Engineering”. Aan de onderkant zit de batterijhouder, die schijnt vast te zitten met twee bouten.

Micro:Bit
Maar er is ook een andere processor-mogelijkheid voor de aansturing; de kerstboomvoet heeft een slot voor een micro:bit. Dan kan je het programma voor het led-patroon nog uitbreiden in een andere richting (die van de microbit zelf, die een matrix van 25 smalle rode leds heeft). De kerstboom heeft er maar 12, die wel verschillende kleuren kunnen aannemen. De micro:bit wordt niet meegeleverd, maar ik had er nog één liggen (1e generatie).
ps: De originele micro:bit is nu vervangen door een versie met een ingebouwde micro en een kleine luidspreker.

https://tech.microbit.org/

Hardware
(*) waar ik op zich geen reklame voor wil maken dus je zal het zelf moeten uitzoeken, iets meer dan 20 euro. Wij kochten er 2 tegelijk, en één van de twee kon geladen worden met een programma, de andere niet, die bleeft in zijn test-stand staan met blauwe leds. We merkten, hoewel ze samen geleverd zijn, ook een verschil in de verpakking:

  • Ok: doosje heeft aan binnenkant deksel geen sticker.
  • Niet ok: doosje heeft een sticker “QC PASS 2019-03-28″. Het lijkt of er een dubbele sticker als sluiting zit.

De uitvoering lijkt hetzelfde, de leverancier heeft ons een nieuw beloofd. Wordt vervolgd! Upd 31/12..

Programmeren
De arduino of micro:bit sluit je via een kleine usb-stekker en usb snoer aan op een usb-poort van je computer.
Op de computer schrijf je bv een python programma, dat je kopieert naar de “processor” en daar laat uitvoeren.

Voorbeeldcode

Om snel te testen of en hoe het werkt kan je heen en weer schakelen tussen twee bronnen:
- code in blocks: uitkiezen van functies op de scratch-manier bekend van het “katje” op de Raspberry Pi
- code schrijven in javascript
En daarna de omgezette uitvoerbare code downloaden en naar je microbit kopieren (usb-toont als extern geheugen).

https://makecode.microbit.org/61992-08258-42754-81607

https://makecode.microbit.org/66644-41007-77794-22443

Je kan omschakelen naar Python, en die code kopieren:

Python

def on_button_pressed_a():
    strip.show_rainbow(1, 360)
    while True:
        strip.show()
        strip.rotate(1)
        basic.pause(500)
input.on_button_pressed(Button.A, on_button_pressed_a)

strip: neopixel.Strip = None
strip = neopixel.create(DigitalPin.P2, 12, NeoPixelMode.RGB)
strip.show_rainbow(100, 360)
strip.show()

Helderheid
In het standaard “Blocks” programma online ben je beperkt. Ik wil bv de helderheid van de lampjes wat dimmen, dat vind ik niet terug in de mogelijkheden. Wat opzoekwerk leert me wel dat het kan (https://codebender.cc/sketch:80438#Neopixel%20Rainbow.ino); er wordt hier gesproken van
strip.setBrightness(80); // 1/3 brightness
Ik schakel dus van blocks naar java, en probeer zowat dezelfde syntax; dat lijkt te lukken.

input.onButtonPressed(Button.A, function () {
    strip.setBrightness(80)
    strip.showRainbow(1, 360)
    while (true) {
        strip.show()
        strip.rotate(1)
        basic.pause(1000)
    }
})
let strip: neopixel.Strip = null
strip = neopixel.create(DigitalPin.P2, 12, NeoPixelMode.RGB)
strip.showRainbow(100, 360)
strip.show()

Ps: als je de kleuren ingeeft met de constanten (naam van de kleur), zit dat er totaal naast, alleen BLUE toont enigzins blauw, maar RED toont groen, en daarna wordt het alleen erger, tot verschillende kleuren per led.
Er is RGB (GRB format), er is RGB+White (ook niet juist), en RGB (RGB format) komt er het dichtste bij.

(Microbit programmeren op penguintutor.com: http://www.penguintutor.com/programming/microbit)

Zie unboxing vorige week (boom gekapt).
Upd: vervolg 31/12 sporen in de sneeuw

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.