Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Librem 5 * Onleesbaar * Saai

i-nieuws 6 na 6 ** December 17th, 2020 by wim.webgang **

Librem 5

Smartphone en het verborgen business model:
Waarom je meer betaalt voor een Linux smartphone en waarom het toch niet meer is.

https://www.youtube.com/watch?v=GSudn0qB6u0

Onleesbaar

Gebruikers van de Amerikaanse boekenliefhebbers-site “Goodreads” schrokken zich een hoedje toen ze vernamen dat zelfgemaakte apps, die werken met gegevens van Goodreads, niet meer werkten. Sommige gebruikers hoorden het van collega’s, sommigen zouden bericht gekregen. Daarin staat dat Goodreads developer API keys van Goodreads accounts, die meer dan 30 dagen niet gebruikt werden, uitgeschakeld zullen worden.
De boekenliefhebbers site werd in 2007 gelanceerd door een koppel, dat boekenliefhebbers bij elkaar bracht voor uitwisseling van hun idee├źn over boeken, nieuwtjes en tips uitwisselen, enz. Gebruikers kunnen zoeken in de besprekingen, suggesties, polls, enz. De site groeide snel van tienduizenden deelnemers, over honderdduizenden deelnemers tegen het einde van het eerste jaar, en tegen 2012 zouden ze tien miljoen leden gehad hebben. Het jaar nadien kocht Amazon Goodreads op en dat lokte heel wat reakties uit, bv ivm de onafhankelijkheid van het overblijvende Goodreads. Amazon had toen zijn electronische boekenlezer Kindle op de markt, en dit vormde een mooie vertikale integratie, of volgens de voorzitter van de schrijversgilde een mooi voorbeeld van hoe monopolies opgebouwd worden. Uiteindelijk had Amazon al een sociale boekenlezersplatform: Shelfari, dat ze vijf jaar eerder kochten, in 2008. Als je nu naar Shelfari gaat, wordt je automatisch doorgestuurd naar Goodreads. De passie van de oorspronkelijke oprichters van Goodreads is blijkbaar niet mee verkocht, want de site veranderde weinig of niets. Maar omdat Goodreads voorheen samenwerkte met zijn leden, en ze toeliet om zelf programma’s te maken om bv te zoeken in de Goodreads gegevens, en daar zelf inventieve dingen mee te doen, verschoof het leven vooral naar die onafhankelijkelijke ontwikkelaars. Die gebruiken de zogenaamde API, een verbinding die hun app laat aanpikken bij de databank van Goodreads. En die wordt nu blijkbaar afgesloten, waarbij de investering van programmeerwerk van die programmeurs nu verloren gaat. Sommigen hadden gehoopt hun app, oorspronkelijk voor zichzelf ontwikkeld, nadien publiek te kunnen maken. Veel kans dat de ontwikkelaars-boekenliefhebbers zich gaan richten op andere nieuwe initiatieven die nog wel onafhankelijk zijn.


Waarom Goodreads stopt met het laten gebruiken van zijn API, of waarom eigenaar Amazon daarvoor gekozen heeft, is nog niet duidelijk. De waarde van Goodreads zit verder nog in de data: er zijn zo’n 90 miljoen gebruikers, en misschien heeft Amazon een andere manier bedacht om daar geld mee te verdienen. Of misschien is de aankoop afgeschreven op de balans, en laat men het een stille dood sterven, omdat men een gelijkaardiege functie wil integreren in Amazon.

Het toont de afhankelijk van programmeurs aan die een API van een groot internetbedrijf gebruiken: het maakt hen afhankelijk van de goodwill of willekeur van dat bedrijf.

Saai

Het veilig maken van software is saai, zeggen ontwikkelaars uit de open source wereld die ondervraagd werden voor een onderzoek van de Linux Foundation. Meer nog, ze vinden het ondraaglijk saai.

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.