Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ubuntu blijft groeien * Winst of verlies

i-nieuws 6 na 6 ** July 12th, 2007 by wim.webgang **

Ubuntu blijft groeien
Ubuntu heeft een opvallend sterke groei vertoond het voorbije jaar. Alleen is het erg moeilijk te meten omdat bij Linux distributies geen verkoopscijfers gebruikt kunnen worden. Hoe meet je het zogenaamd “succes” van een digitaal produkt dat gratis en vrij gekopieerd en doorgegeven mag worden, vraagt LinuxPlanet.com zich af. Niet aan verkoopscijfers, ook niet aan downloadcijfers want er is geen enkele manier om die downloads van zoveel verschillende sites te tellen, en bovendien worden er enorm veel CD’s verspreid met Linux op, en zeker ook met Ubuntu. En zelfs al zou je het weten, betekenen hoge cijfers voor een distributie dan dat het de beste distributie is? Op heel wat andere gebieden blijkt dat “meestgebruikt” niet gelijk staat met “beste”, dus dat gaat zeker niet op. Ubuntu heeft zich in ieder geval op korte tijd opgewerkt tot een van de groten, en het gewicht van de Debian tak in de Linux boom verzwaard tegenover de RedHat en de Suse takken. Voor deze laatste distributies zal de vraag vooral worden of Ubuntu een heel nieuwe markt van gebruikers aanboort, of in hun vijver zit te vissen. Voor de Linux gebruikers zelf is de perceptie mogelijk omgekeerd; ze hebben er voordeel bij dat er verschillende smaken bestaan, naargelang verschillende omstandigheden van gebruik. Op de distrowatch.com site is Ubuntu in ieder geval niet weg te slaan uit de top 3. De enige concurrent die ze daar hebben is “PCLinuxOS”, dat een KDE omgeving gebruikt, in tegenstelling tot Ubuntu die standaard Gnome gebruikt als grafische omgeving. PCLinuxOS is gebaseerd op Mandriva, en heeft de interessante eigenschap een “snapshot” te kunnen maken van het de huidige computer, waarmee je een volledig werkend systeem op backup hebt op cd of dvd, die je zelfs kan starten als “Live CD”.

linuxplanet.com/linuxplanet/print/6397/
www.madpenguin.org/cms/?m=show&id=7951
distrowatch.com/stats.php?section=popularity
pclinuxos.com

Winst of verlies
Een van de plaatsen waar Ubuntu heel wat zichtbaarheid scoorde, was de aankondiging dat de Ubuntu Linux Distributie beschikbaar zou worden als keuze bij Dell computers. In eerste instantie leek het alsof de computers met dezelfde basisconfiguratie 50 dollar goedkoper zou zijn dan een met een basis Windows.
Even later werd echter duidelijk dat er een addertje onder het gras zat. Een serieuze wurgslang eigenlijk. Als je volgens een bezoeker van ideastorm namelijk de Windows machine koopt en je kiest er uitbreidingen bij als meer geheugen en grotere harde schijf, wordt ze plots goedkoper dan de Linux machine met dezelfde hardware uitbreidingen. Volgens een andere bezoeker heeft Microsoft al in 2000 via contracten de computerbouwers opgelegd om nooit vergelijkbare systemen zonder windows goedkoper te verkopen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.