Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Electronische stemming overdoen * Worm in Apple * FBI in je computer * OOo in je computer

i-nieuws 6 na 6 ** July 19th, 2007 by wim.webgang **

19/07/2007


Electronische stemming overdoen
De stad Berkeley in California in de VS heeft een probleem met de resultaten van een electronische stemming. De oorsprong gaat terug tot 2004, toen een voorstel op de tafel lag om marijuana produkten legaal te verstrekken voor medische doeleinden. Dat voorstel werd door de bevolking weggestemd met een verschil van 200 stemmen. De voorstanders van het voorstel vroegen een hertelling. Die kon echter niet uitgevoerd worden omdat de stad weigerde het materiaal ter beschikking te stellen voor hertelling. Volgens de wet moeten ook bij een electronische stemming de gegevens op de stemcomputers ter beschikking gehouden worden voor een hertelling, oordeelde de rechter, en vorderde het materiaal. De stad kon echter maar een fractie van het electronische bewijs van de stemming leveren. Er werden stemcomputers van Diebold gebruikt, systemen die ook vroeger al in het nieuws kwamen. De Electronic Frontier Foundation hielp bij het aanklagen van het ondemocratisch verloop. Ze verwachten dat de rechter de stemming zal laten overdoen.

Worm in Apple
Een onderzoeker heeft het concept van een softwareworm geschreven die zich kan verspreiden onder Mac OS-X computers. Tot nu toe was er nauwelijks sprake van bedreiging voor de gebruikers van dat systeem. Infosec Sellout is de schuilnaam van de maker ervan. Hij beweert dat hij de worm aan het testen is op meer dan duizend mac’s. Pas als hij klaar is met testen zal hij zijn bevindingen overmaken aan Apple, maar volgens een melding op securityfocus zou het gaan over een onderdeel van de DNS software. De maker is niet van plan de worm los te laten uit het computerlab, maar doopte hem wel “rape-OS-X”.

http://www.securityfocus.com/bid/24924

FBI in je computer
Er zijn al langer geruchten dat de overheid van de VS goede maatjes is met de grootste netwerk-en softwareleveranciers: het handhaven van monopolies zou de veilligheidsdiensten van de VS het voordeel geven van gemakkelijkere geheime toegang tot computersystemen. Een federale rechtbank in de VS heeft vorige maand het FBI officieel toelating gegeven om “spyware” vanop afstand te installeren op computers om te achterhalen van wie een bepaalde MySpace account is. Het vermoeden bestaat dat er een link is met een bomalarm dat naar een school gestuurd werd.
De software die het FBI gebruikt is het zogenaamde CIPAV of “Computer and Internet Protocol Address Verifier”. Die verzamelt gegevens over de computerverbindingen. Ze zouden het programma op de computer krijgen via een e-mail. Maar blijkbaar geraakt die spyware mail dan zomaar door de antivirusbeveiliging van de providers en de gebruiker.

OOo in je computer
De Amerikaanse supermarktketen heeft een computer te koop die OpenOffice.org als kantoorpakket geïnstalleerd heeft. Het is een goedkope aanbieding die qua hardware niet hoog gegrepen is (1.5GHz VIA C7 CPU, 1GB of DDR-2 SDRAM, an 80GB hard drive, a DVD burner, and integrated graphics, as well as a keyboard, mouse, and speakers.)
, en mikt op de onderkant van de markt met een prijs onder de 300 dollar.
Wat ook opvalt is dat Wall-Mart blijkbaar meegelezen heeft in de reacties van de DELL enquete. Ze leveren dit toestel zonder zogenaamde “crapware”. Dat is de reeks iconen op de desktop die leiden naar allerlei websites van computerprodukten en diensten als providers, en testversies van antivirus en andere programma’s.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.