Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Einde idee * Stichting OpenBSD

i-nieuws 6 na 6 ** July 26th, 2007 by wim.webgang **

26/07/2007


Einde idee

Een grote fabrikant van harddisks kondigt aan op het einde van dit jaar te stoppen met de produktie van “IDE” drives. De IDE aansluiting volgt de PATA standaard en wordt steeds meer vervangen door het SATA systeem. In 2/3 van de nieuwe computers wordt nu SATA gebruikt, in 1/3 e nog IDE-PATA. De fabrikanten van computers zullen waarschijnlijk nog een tijd de aansluiting voorzien, want er zijn nog veel bestaande apparaten die de aansluiting gebruiken; niet alleen harde schijven maar ook veel cd/dvd lezers en schrijvers gebruiken dezelfde aansluiting.
Tot nog toe waren de SATA drives sneller en duurder, en werd afgewogen op basis van de noodzaak of die meerprijs nodig was. Maar ondertussen is de produktie van de SATA drives zo groot dat de prijzen op elkaars niveau zijn gekomen.
De PATA standaard bestaat meer dan 21 jaar, de SATA standaard heeft op 10 jaar tijd overgenomen. Dat is sneller dan andere overgangen zoals de floppy disk of de seriƫle poort die door usb vervangen wordt; nu nog zijn er nieuwe apparaten met een seriele poort.


Stichting OpenBSD
In Canada werd de OpenBSD Foundation opgericht. Die wil ondersteuning bieden voor een reeks projecten als OpenBSD, OpenSSH, OpenCVS, enz. Het is de bedoeling de inspanningen om aan materiaal te geraken te coƶrdineren. Om de programma’s om te zetten naar verschillende computerplatformen moeten de programmeurs natuurlijk beschikken over de computers. Schenkingen kunnen nu via de OpenBSD Foundation.
Het OpenBSD besturingssysteem is een unix-achtig systeem, ontwikkeld aan de Universiteit van Berkeley. Daar komt ook de naam vandaan: “Berkeley Software Distribution”. Naast het besturingssysteem werden ook een aantal andere programma’s ontwikkeld, allemaal met een prefix “Open”, en voor die in de mode was. Het unieke aan hun werk is de toelating om de code te gebruiken voor andere projecten. Volgens de Berkeley copyright licentie mag dat ook voor gesloten of commerciele projecten, en moet het resultaat niet terug opengesteld worden. Dat staat in tegenstelling tot de meestgebruikte Linux-licentie, de GPL: programma’s onder die licentie mogen alleen gebruikt worden voor GPL programma’s.
OpenBSD is sinds mei van dit jaar aan versie 4.1. OpenSSH wordt ook intensief gebruikt op Linux bijvoorbeeld. Het betekent: Open Secure SHell ,een manier om communicatie naar een andere computer over een versleutelde verbinding te doen, zodat wachtwoorden en inhoud niet afgeluisterd kunnen worden op het netwerk.
http://www.openbsdfoundation.org/
OpenBSD licentie

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.