Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Scandinavische slang * Hete koffie * Beter dan spieken

i-nieuws 6 na 6 ** June 26th, 2008 by wim.webgang **

26/06/2008

Scandinavische slang

In Noorwegen zijn ze bij de “Sintef group” nu ook bezig met het bouwen van een robotslang. Het is de bedoeling dat die kan ingezet worden bij het kuisen van installaties met grote buisconstructies zoals olie – en gaspijpleidingen, en ventilatiesystemen. Het beest zou onderhoud en kuisopdrachten uitvoeren, en lekken opsporen. Er wordt momenteel gewerkt aan electronische ogen om de robotslang beter zijn weg te laten vinden in een buizendoolhof.
De robotslang kan zich door een buis bewegen, en het is de bedoeling dat ze ook in een vertikale buis naar boven kan kruipen. Het beest moet 1,5 meter lang worden en uit een 10-tal segmenten bestaan. Tegen het einde van dit jaar willen ze een prototype klaar hebben.

Hete koffie

Take Two en Rockstar Games, de bedrijven van het computerspel “Grand Theft Auto”, werden een paar jaar geleden aangeklaagd wegens de aanwezigheid in het spel van een expliciete sex-scene. Die was eigenlijk wel geschrapt uit het spel voor het op de markt kwam. Maar met een “mod”, een wijziging door de gebruiker, was de passage wel te voorschijn te halen op een bepaald punt in het spel. Het gevolg was dat ze in een zogenaamde “class action lawsuit” veroordeeld werden om iedere koper van het spel, die geschockeerd was, een tegemoetkoming te betalen tussen 5 en 35 dollar. Aangezien het spel miljoenen keren over de toonbank ging kon dat een pijnlijke grap worden voor de fabrikanten. Maar in de praktijk kwamen er maar een paar duizend mensen de schadeclaim doen, waardoor ze zo’n 300.000 dollar zouden moeten betalen. Het meeste moeten ze nu aan de rekeningen van de advokaten van de klagers, die meer dan 1,3 miljoen dollar bedragen. Zo lijkt het er meer op dat de advokatenburo’s het hele proces in het leven riepen om er iets aan te verdienen, meent de fabrikant.

 

Beter dan spieken

Niet alleen bedrijven gebruiken IT-outsourcing, ook studenten doen dat nu. In de VS en Engeland zijn studenten informatica betrapt op het uitbesteden van hun programmeerwerk. Ze betalen daar van 5 tot 100 pond voor, naargelang de moeilijkheidsgraad van het werk. Via een website veilen ze hun werk, en de Indische kandidaten mogen dan hun prijs aanbieden, waarbij ze in concurrentie worden uitgespeeld om de laagste prijs te geven. Er zijn voorbeelden gevonden van volledige eindwerken die uitbesteed waren, die bovendien mooi in onderdelen werden aangeleverd om overeen te komen met de stadia van de opdracht. Naast India zouden er ook in Roemenie sites opduiken, en het is moeilijk om gebruik op te sporen. Docenten in het Verenigd Koninkrijk overleggen of ze een nationale database met schoolwerk moeten maken, waarmee ze gemakkelijker kunnen gaan speuren op “uitbestedings websites”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.