Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Webgang met Brain-Phones en Brain-Mic’s

Uitzending do 18:00 ** June 5th, 2008 by Lydia **

Nabespreking van het nieuws en:

Xp gespaard
Volgens een cyber-cynische auteur van Computerworld blogs
heeft Linux het leven van Xp gered. Normaal had Microsoft al lang de stekker uit Xp getrokken om zijn nieuwe systeem te kunnen slijten. Maar net op dat moment komt Ubuntu uit en kunnen mensen die iets nieuws willen daarmee gratis aan de slag.
Ondertussen maakten internettoepassingen zoals die van Google, het mogelijk om met een browser als Firefox online teksten te maken, berekeningen te doen, e-mail en kalenders bij te houden, en alles zonder nog een zware pc nodig te hebben. Plots doken in Wall-mart goedkope light pc’s met Gos Rocket, een aangepaste Linux van een 22 jarige Ubuntu tweaker.
Dan was er het One Laptop Per Child project, dat aantoonde dat je met standaard onderdelen een goedkope kleine laptop kan maken als je hem op grote schaal kan verspreiden. Het project had als doel kinderen volledige vrijheid te geven om de software te veranderen, kopieren enz, en daarom werd met Linux en andere vrije software gewerkt. Dat bewees dat het ook zonder Windows kon, en bovendien veel goedkoper. Terwijl veel bedrijven probeerden zo lang mogelijk van Vista weg te blijven, waren de goedkope Linux mini-laptops als de EEE uitverkocht voor je met je ogen kon knipperen. In de VS worden ze trouwens Ultra Mobile PC’s genoemd, of afgekort UMPC.
En als Ubuntu dan een speciale UMPC versie van Ubuntu 8.04 uitbrengt zie je hoe snel die markt evolueert.
Ondertussen struikelen alle merken van computers over hun eigen voeten om toch maar met een eigen versie van UMPC uit te komen. En welk besturingssysteem kan men daarop draaien? Linux dus wel, Vista is veel te zwaar, dus verlengt MS toch maar weer de levensduur van het produkt Xp, speciaal voor goedkope laptops en pc’s, tot juni 2010.

Op vraag van computerbouwers en bedrijven met grote aantallen gebruikers werd vroeger al de termijn voor Xp verlengd. In principe zou nu dus het einde van deze maand -30 juni- het definitieve einde zijn voor XP. Maar voorbije week lekte op een technologiewebsite uit dat de helpdesk van Microsoft streepjes zette telkens er een vraag van een klant kwam om Xp te kunnen beginnen of blijven gebruiken. Het zou een intern ondezoek zijn en naargelang het aantal vragen zou men dan intern overleg plegen. Gebruikers interpreteerden dat massaal als een kans om de termijn te verlengen. De lijnen geraakten overbelast, en ook andere klanten geraakten daardoor niet tot bij de support. Microsoft kwam daardoor in een lastig parket en het ontkende dat ze een “enquete” aan het doen waren om Xp te verlengen. Ze vroegen om daar niet meer voor te bellen.

Maar de gebruikers geven het niet zo snel op. Er lopen akties op verschillende websites en fora, zoals bij infoworld en computerworld. Sommige van die petities vragen nogal veel informatie over de gebruiker, en lijken eerder te dienen om namen, adressen, e-mail adressen en andere gegevens te verzamelen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.