Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Firefox 3 * Nieuwe OpenSuse * Nieuwe wet in Zweden * Vliegende vrachtwagen zonder chauffer

WebGang blog ** June 19th, 2008 by wim.webgang **

19/06/2008

Firefox 3

De nieuwe Firefox, versie 3, ging dinsdag publiek. Het team maakte van de eerste dag van het beschikbaar zijn van Firefox3 een wereldrecordpoging. Ze lieten de metingen uitvoeren gedurende 24 uur en hoopten 5 tot 7 miljoen downloads te halen. De vorige versie, 2.0, haalde een top van 1,6 miljoen downloads de eerste dag. Dat punt werd nu al gehaald na vijf uur.
Op één dag tijd werden deze keer 8 miljoen downloads geregistreerd. Veel meer zou niet gekund hebben want de servers waren doorlopend zwaar belast en soms niet te bereiken. Nadat er technisch wat verbeteringen gedaan werden, haalde de site 9000 afgewerkte downloads per minuut!
De hele aktie bleef niet onopgemerkt, het team haalde er heel wat koppen mee in de media, en wist zich als niet commercieel project stevig te profileren.
Maar het gaat er sportief aan toe in de “browser-oorlog”. Het Microsoft Team dat de Internet Explorer maakt, stuurde als felicitatie een taart. Weliswaar zonder recept.

Dat deden ze ook bij de vorige versie, Firefox 2.0. Deze keer was de taart veel kleurrijker versierd met het Internet Explorer logo.
Naar het schijnt heeft het Mozilla team het vorige ie-logo ingevroren.
Foto’s van de taarten zijn te bewonderen op de mozillalinks.org website.

Nieuwe OpenSuse

OpenSUSE Linux 11.0 is officieel uitgekomen. Deze versie van het Linux desktop systeem bevat de nieuwe Kde omgeving: Kde 4.0. Maar ook de vorige versie Kde 3 is nog aanwezig voor wie daar de voorkeur aan geeft. Bovendien heb je ook de keuze om Gnome te installeren in plaats van Kde.

OpenSuse is een versie van het Suse Linux systeem dat onderhouden wordt door een community. Ze is ook verkrijgbaar in de handel als “boxed version”. Die doos kan je in Belgie slechts op weinig plaatsen vinden. Als download worden cd-images aangeboden waarmee je zelf de installatie-cd’s kan branden, en er is ook een dvd. Voor wie niet wil installeren is er een “live-cd”, waarmee je je computer kan starten om het systeem van de cd uit te proberen. Dat draait natuurlijk wel veel trager dan een echte installatie.

De website van OpenSuse 11.0 was de hele middag al enorm traag door de interesse.

 

Nieuwe wet in Zweden

In Zweden werd een nieuwe afluisterwet goedgekeurd. De wet was omstreden omdat het de privacyrechten van de bevolking erg terugdringt. Een Zweedse krant (“DN”) vergeleek de gevolgen van de wet al met de praktijken van de Oost-Duitse StaSi. Anderen spraken van een Zweeds “Echelon”, of van Orweliaanse wet.
De wet geeft de overheid de mogelijkheid de bevolking op grote schaal af te luisteren zonder bevel van een onderzoeksrechter, dus zonder dat de burgers ergens van verdacht worden. Het gaat over alle vormen van communicatie, als e-mail, websitegebruik, gsm- en telefoongebruik, enz.
Journalisten vrezen dat ze niet meer zullen kunnen werken omdat hun bronnen niet meer vertrouwelijk kunnen communiceren. Volgens de Zweedse site “The Local” worden zelfs de elementaire rechten van de mens, zoals beschreven door de Verenigde Naties, overtreden.

Vliegende vrachtwagen zonder chauffer

Frontline Aerospace heeft een prototype gemaakt van een automatisch vliegtuig om troepen te bevoorraden. Het vliegtuig vliegt zonder piloot, en zou ingezet kunnen worden in oorlogsgebied. Het weegt zelf een ton en kan meer dan 150 kg laden. Het kan vertikaal opstijgen en landen, waardoor moeilijk bereikbaar gebied bevoorraad kan worden. De vliegende vrachtwagen wordt “V-Craft” genoemd. Hij vliegt twee tot drie keer zo snel als een helicopter ondermeer omdat de motoren meer in het toestel geintegreerd kunnen worden. Bovendien is hij stiller dan een helicopter. De toestellen zouden 4 miljoen dollar kosten. Er zal misschien eerst een kleine variant op de markt komen, en de grote tegen 2010.

Het inzetten van onbemande toestellen voor transport is nieuw. Maar onbemande vliegtuigen als de “Predator” werden vroeger al gebruikt om beeldinformatie te vergaren boven vijandelijk gebied.
Ze werden in 1995 al ingezet in Bosnie voor de NATO. Daar zouden ze in 600 vluchten al meer dan 4000 uur in de lucht gepresteerd hebben. Een grondstation kan 4 toestellen besturen.

Varianten van die toestellen kunnen zelfs lasergeleide raketten lanceren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.