Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Een virus voor ieder kind * Voer voor antropologen * Nieuwe Nokia * Vergankelijkheid van IT

i-nieuws 6 na 6 ** November 29th, 2012 by wim.webgang **

Een virus voor ieder kind
In tegenstelling tot het project “One Laptop Per Child” leverde het project “Mobile Access For Students” niet zozeer de verspreiding van kennis, als wel de verspreiding van een computervirus op.
In het schooldistrikt “Lake Washington” werden laptops verdeeld onder de studenten, met de bedoeling de creativiteit te stimuleren, te ervaren hoe wetenschap verloopt, en geschiedenis tot leven te brengen: “iedere student klaar voor de toekomst” heette het.
Maar een maand geleden begon een computervirus, “Goblin”, de computers te besmetten. Zo’n 50 scholen werden getroffen, met duizenden computers die buiten dienst geraakten, ondanks antivirusprogramma’s en firewalls . De helpdesk wordt overspoeld door probleemoproepen. De school probeert het probleem in te dijken; ze huurden 5 gespecialiseerde IT’ers in.
Het goede nieuws is dat de verspreiding nu is vertraagd. De computers draaiden Windows 7. Waarom? Een van de redenen is het nabijgelegen hoofdkwartier van Microsoft, in Redmond, waar een aantal ouders van de schoolkinderen ook hun kost verdienen.

Het schooldistrict was zo fier op hun computers, ze hadden zelfs een website met “Succes Stories” op www.lwsd.org. (daar stonden trouwens wel een paar spelfouten in)

Voer voor antropologen
De Linux en vrije-software scene is nu blijkbaar al voer voor antropologen geworden. Volgens Wired deed antropologe Gabriella Coleman een studie van 3 jaar in de “community”. Ze schreef er een boek over: “Coding Freedom: The Ethics and Aesthetics of Hacking”. Daarvoor werd ze lid van de Electronic Fronteer Foundation en bestudeerde ze de Debian community.
Over haar onderzoekstijd zegt ze ondermeer “I was blown away by how culturally deep it was”. Ze leerde bv het onderscheid tussen software hackers, hardware hackers en “builders” of “makers”.

Nieuwe Nokia
Het nieuwe Nokia houdt zich nu ook bezig met patentpolitiek: volgens ITworld is Nokia in Californië naar de rechtbank gestapt om zijn patenten te doen gelden tegen R.I.M. Ze willen bepaalde Blackberries laten verbieden. Het zou ondermeer over patenten op draadloze verbindingen gaan.

Vergankelijkheid van IT
Als gebruiker worden we allemaal wel eens geconfronteerd met niet-passende aansluitkabeltjes en steeds veranderende adapters van gsm’s en andere electronische gadgets. Maar we kunnen er mee leven voor de levensduur van het gadget. Anders wordt het in de auto; die gaat iets langer mee en de aansluiting van de gsm, smartphone of muziekspeler past misschien na een paar jaar al niet meer. Dan zijn er nog de GPS, en de entertainment systemen voor de passagiers, al dan niet beïnvloedbaar vanop het dashboard. Bovendien zou omgekeerd je auto ook de data verbinding van je gsm kunnen gebruiken, als ze met elkaar verbonden kunnen worden. Er is nood aan een standaard die 10 jaar meekan, maar in de praktijk gaat iedere autofabrikant zijn eigen weg. Ford gebruikt bv een systeem van Microsoft, een soort ingebouwde Windows zeg maar. “Automotive”, oorspronkelijke afgeleid van Windows CE, nu onder de naam “Microsoft Auto”.
Laat je de keuze van auto mee afhangen van het systeem? Misschien wel; in de VS werd vastgesteld dat de kwaliteitsbeoordelingen naar beneden zakte na de klachten met het MyFord Touch systeem, dus het speelt mogelijk een rol.

Er wordt over gespeculeerd dat Ferrari in zee zou kunnen gaan met Apple.

Cadillac, een auto van General Motors, heeft een Linux-gebaseerd systeem, CUE genaamd. Hoewel de Linux broncode open is, houdt GM de ontwikkeling van hun systeem dat daarop draait geheim, om de concurrentie niet op een idee te brengen. Ook andere fabrikanten doen interessante stappen. Toyota werd bv lid van de Linux Foundation, en BMW, Nissan en Jaguar nemen deel aan technische events als de Automotive Linux Summit.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.