Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Risiko profiel * Rapsberry Pi * Gnome Klassiek * Amazon Auteursrechtenbelasting * Paspop bespied klant

i-nieuws 6 na 6 ** November 22nd, 2012 by wim.webgang **

Risiko profiel

Een Amerikaans bedrijf heeft een computerprogramma gemaakt dat risikoprofielen van vliegtuigreizigers opstelt, en probeert dat in het Verenigd Koninkrijk aan de man te brengen. Het bedrijf verzekert dat ze geen onderscheid maken op basis van ras, geloof of geboorteland. Ze geven wel toe dat het programma gevoed moet worden met gegevens. Die komen ondermeer van de doorgestuurde reizigersinformatie die vliegmaatschappijen, die naar Engeland vliegen, moeten doorsturen bij het vertrek van het vliegtuig. Extra informatie kan ook komen van de reisagent of het boekingskantoor: heeft de passagier zijn ticket betaald met een creditcard of eerder cash, zijn ze onlangs in een verdacht land geweest, enz. Alle gegevens worden verwerkt, en er wordt een gedetailleerd rapport afgeleverd met de risico-analyse van iedere individuele passagier.

Rapsberry Pi
In Engeland wordt een 24-uren hackaton georganiseerd rond de Raspberry Pi, een computerbord met AMD processor voor zelfbouwprojecten.

Tijdens de wedstrijd kunnen 100 deelnemers het tegen elkaar opnemen, alleen of in een ploeg van maximum 4 personen. Ze moeten allemaal vertrekken van een Raspberry Pi bord, en daar een zo creatief mogelijk project mee maken. Ze kunnen gebruik maken van internet, de soldeerbout, en waarschijnlijk zullen ze zelf ook stukjes programma schrijven.

Dit alles gaat door op zaterdag 1 december in Leeds, begint om 11 ’s morgens, en loop tot zondag. Zondagmiddag vanaf 14.00 worden de projecten voorgesteld.

Tot de prijzen behoort ondermeer de spionagetank die bestuurd kan worden vanop een tablet, door middel van een app die je moet downloaden, een een helicopterrobot.

Wat is..

The Raspberry Pi is a credit-card-sized single-board Linux computer developed in the UK by the Raspberry Pi Foundation with the intention of stimulating the teaching of basic computer science in schools.
This diminutive computer is capable of anything a desktop PC can do including spreadsheets, word-processing, games and the output of high-definition video. The Raspberry Pi has a Broadcom BCM2835 system on a chip (SoC), which includes an ARM1176JZF-S 700 MHz processor (The firmware includes a number of “Turbo” modes so that the user can attempt overclocking, up-to 1 GHz, without affecting the warranty), VideoCore IV GPU, and originally shipped with 256 megabytes of RAM, later upgraded to 512MB. It does not include a built-in hard disk or solid-state drive, but uses an SD card for booting and long-term storage.

Privacy

Een rechter in de VS heeft bevolen dat een aantal vrouwen die hun werkgever aanklaagden voor sexuele intimidatie, volledig toegang moeten geven tot al hun communicatie. Ze moeten hun gsm laten doorzoeken, de wachtwoorden van e-mail geven, en ook die van blogs en facebook of andere sociale netwerkdiensten.
Dit is geen algemene lijn want onlangs oordeelde een andere rechter in de VS dat het vragen van de wachtwoorden van de sociale netwerksites van een 12-jarige door het schoolbestuur een ongeoorloofde inbeslagname of doorzoeking was, en in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Amazon
Het openstellen van de “Top Level Domainnames” leidde tot een dispuut over de TLD naam “.amazon” Natuurlijk wil Amazon.com graag die domeinnaam, maar Brazilie en Peru hebben daar een betwistingsprocedure rond gestart. Ze vinden dat .amazon gebruikt moet worden voor het amazonewoud, meer bepaald voor de bewustwording rond en de bescherming van het Amazonewoud. ICANN zal de knoop moeten doorhakken.

Auteursrechtenbelasting
Grote computermerken hebben een klacht tegen Nederland. Dat wil een taks invoeren op allerlei media-en computerapparatuur als muziekspelers, tablets, smartphones en harde schijven.
Dat geld willen ze dan gebruiken om de verliezen door illegaal kopieren te compenseren.
De verkopers van de apparaten vinden het opvallend hoe hoog de muziek-en filmindustrie het verlies inschatten: 40 miljoen euro.

Paspop bespiedt klant

Een Italiaanse fabrikant van paspoppen heeft een soort bionische versie gemaakt. Eén van de ogen van de paspop is een cameralens. De beelden opgenomen door de camera worden in een gezichtsherkenningsprogramma verwerkt. Het gedrag van de klanten kan worden geobserveerd, en op basis daarvan kan het produktgamma, de etalage, of de bepaling van de doorstroom van de klanten in de winkel aangepast worden.
Er zijn een paar gelijkaardige systemen, maar deze heet EyeSee en zo’n pop kost rond 4000 euro.
Een ander gebruik zou kunnen zijn dat de pop ook echte oortjes krijgt; ze zou kunnen horen wat voor commentaar klanten geven die naar de kleren op de pop staan te kijken, en die commentaar gebruiken als een soort enquete.

Verdedigers van de privacy zijn niet opgezet met dit systeem. Als winkelende klant heb je nergens je toestemming gegeven, nergens de keuze gekregen of je wel wil dat jou beelden en gegevens geregistreerd worden. De firma zegt dat de gegevens onmiddellijk verwerkt worden, en dus niet worden opgeslagen.
Sommige winkelketens wijzen het idee ook helemaal af omdat ze vrezen dat het contraproduktief zou kunnen werken. Ze zoeken eerder naar openlijke manieren om de klant te betrekken en inspraak te geven; bv door tablets op een display bij de pop te zetten waarop klanten hun reakties kwijt kunnen of meer info kunnen vinden.

Foutje met de sleutel

Het lijkt erop dat in Microsoft’s ingewikkelde politiek van licenties een gat geslopen is. Een Windows 8 systeem checkt zijn “aktivatie”, ofwel door een geldige “product key”. Voor grote bedrijven die een groot pakket van licenties kopen, en daarmee recht hebben op een groot aantal installaties, is een systeem bedacht om niet elke individuele computer via het internet te moeten verifiëren. Ze kunnen op een interne server een controledienst draaien, de Key Management Service. De locale Windows 8 computer checkt telkens bij de locale server de geldigheid van zijn licentie, en krijgt dan toestemming om te draaien. Die blijft zonder contact met die server ten hoogste een half jaar geldig. Nu blijkt dat een download van Windows Media Center, die je kan installeren op een Windows 8 syteem, die halfjaarlijkse check op geldigheid van de licentie uitschakelt.
Gebruikers van illegale kopies of installaties van Windows 8 gebruikten meestal een gekraakte versie van zo’n Key Management server, één die altijd toestemming gaf. Zij hebben nu deze upgrade aangewend om hun systeem te “legaliseren”. Ze zijn daarmee vooral verlost van het ongemak om de verbinding met een Key Management Service te moeten maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.