Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Een distro is geen soa

Uitzending do 18:00 ** November 1st, 2012 by wim.webgang **
  • Distrowatch: wat’s een distro?
  • Samsung / Apple UK judgement: bekentenis op UK site van Apple niet goed genoeg?
  • Muziek en geluiden door Floris
  • Lachjes en (off-air) interessante vragen over bugs en interfaces: Annemie.

Een distro is geen soa

Op http://distrowatch.com vind je op het eerste zicht een lijst van 100 “distro’s”, gesorteerd volgens populariteit (gemeten door unieke kliks op de site-link per uniek ip-adres per dag). Het is geen pop-poll, eerder een interesse-poll, en al helemaal geen bewijs van het aantal gebruikers of installaties.

Toch een interessante lijst van de eerste honderd, die maar een fractie vormen van de 324 momenteel gevolgde distro’s. Er zit niet alleen Linux tussen, maar ook BSD enz.

WTF is een distro?

Het gewone antwoord is: een verzameling van besturingssysteem en software om te installeren op je computer.

Why TF zou ik dat doen?

Euh – u gaat er van uit dat een computer en de software die erop draaien bij elkaar horen. Dat is ook de enige manier waarop ze u te koop aangeboden worden. Even kijken waar dat vandaan komt:

De lege PC
De eerste pc’s werden verkocht zonder syteem erop. Een pc en het systeem dat erop draait waren twee aparte dingen. Een pc kocht je leeg. Je kocht het systeem (op floppy) dat je in de computer stak bij het opstarten: hij las het systeem, en laadde het. Daarna laadde je (met wat geluk in een andere drive) het programma wat je wilde gebruiken. En pas dan kwam je op het punt dat je het document waaraan je wilde werken kon laden. Dat zijn dus 3 totaal verschillende zaken:

  • besturingssysteem (operating system: bv OSX, Fedora Linux)
  • programma (application: bv OpenOffice, LibreOffice)
  • document / data (bv Tekst.odt, MijnRekenblad.ods)

Voorgeïnstalleerd
Pas op het moment dat er harde schijven in de computers werden ingebouwd, kon het besturingssysteem op de computer zelf ge├»nstalleerd worden, net als de programma’s en een deel van de documenten zover er genoeg plaats was (bv 10 Mb)
Door afspraken tussen fabrikanten van computers en fabrikant van besturingssystemen werden de twee steeds meer gecombineerd aangeboden (pre-install), en uiteindelijk enkel nog gecombineerd aangeboden. Dat vestigde een monopolie dat nog altijd voortduurt, en de gebruikers de keuze ontnam, en uiteindelijk zelfs het bewustzijn ontnam van de mogelijkheid een ander systeem te gebruiken. De gebruiker had gemak gewonnen en vrijheid verloren. Anderzijds zorgde het er ook voor dat de “inbegrepen” prijs van de systeemsoftware (en bij uitbreiding van het monopolie kantoorsoftware) hoog bleef, hoewel de verkoopscijfers aanduidden dat het gemeengoed geworden was. Veroordelingen en boetes (te mild tov de winsten uit het monopolie?) veranderden daar niets aan.

Alternatief voor het MS-monopoly
Maar je kan dus inderdaad nog altijd kiezen voor een ander systeem op je pc. Het gemakkelijkste is daarvoor een “distributie” te kiezen; daarin heeft de uitgever van die distributie al een combinatie en selectie gemaakt van software, meestal voorzien van een handig installatie-programma. Distrowatch toont de veelheid van keuze, die niet alleen over pc’s gaat trouwens, er is meer hardware waarop je het systeem kan vervangen, meer dan op het eerste zicht kan (routers, …). Vrije en open source distributies, besturingssystemen, programma’s vormen onderdeel van een soort eco-systeem waarin vrijheid, keuze en uitwisseling vooraan staan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.