Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Sri Lanka waarschuwt * Verschuiving onder de hoed * Politie-deurbel * Apple ontwerper is weg * Hittegolf legt bitcoin plat * Onveilige sleutels

i-nieuws 6 na 6 ** July 14th, 2022 by wim.webgang **

Sri Lanka waarschuwt

De Nationale bank van Sri Lanka waarschuwt zijn inwoners voor het gebruik van digitale cryptomunten als BitCoin.
Ze zijn niet gereglementeerd, en vormen geen erkend betaalmiddel.
Er is geen enkele toelating gegeven om digitale munten te maken. Er is geen bescherming bij het gebruik ervan.
De overheid doet die waarschuwingen op een moment dat het land kampt met een faillissement, de economie krimpt,
en veel mensen op zoek gaan naar een alternatief betaalmiddel omdat de inflatie torenhoog is.

Verschuiving onder de hoed

Bij Red Hat, een Amerikaans Linux bedrijf, veranderen een paar hoofden van hoofddeksel.
Paul Cornier wordt voorzitter van de raad van beheer. Hij was sinds 2020 algemeen directeur bij Red Hat, en werkt er al meer dan veertien jaar. Hij had een belangrijke rol in het ontwikkelen van een verdienmodel voor de Red Hat Linux distributie. Dat leidde tot de ontwikkeling van Red Hat Enterprise Linux, afgekort RHEL. De gratis open source versie werd hernoemd naar Fedora. De klanten van Red Hat zijn grote bedrijven, en daarvoor ontwikkelde hij de “open hybrid cloud”. Zijn strategie was succesvol want in 2019 betaalde IBM 34 miljard dollar om Red Hat op te kopen, waarbij ze Red Hat wel genoeg onafhankelijkheid garandeerden. Vanaf dat moment ging het IBM zelf terug voor de wind.

De plaats van Paul Cornier bij Red Hat wordt nu ingenomen door Matt Hicks, die dus de nieuwe CEO wordt. Matt Hicks is in 2006 als developer in dienst gekomen bij Red Hat. Hij was ondertussen hoofd Products and Technologies, wat vooral Cloud diensten betekent.

Politie-deurbel

De camera-deurbel met de naam “Ring”, die gemaakt word door Amazon, heeft een groot voordeel voor de politiediensten, blijkt uit antwoorden op vragen van een Amerikaanse senator aan het bedrijf.
Ring zette altijd in de verf dat het enkel met toestemming van de gebruiker is dat gegevens worden doorgegeven aan de politie, of op basis van een bevel van een onderzoeksrechter.
En verkopen geen gegevens aan de politie.
Maar senator Edward Markey wist nog een andere manier los te peuteren: Ring levert ook gegevens aan de politie in geval van nood.
Hij probeerde te weten te komen wat dat juist betekent, en of dat al eens gebruikt is.
Uit het antwoord blijkt dat deze noodsituatie 11 keer gebruikt is het voorbije jaar.
Het bedrijf van de Ring deurbelcamera heeft een goede relatie met de politiediensten.
Ze maken software en systemen beschikbaar aan de politie om gemakkelijk gebruik te maken van de beeldinformatie die de Ring kan leveren.
De politie zou zelf eenvoudig kunnen rondklikken om beelden op te vragen.
Je kunt je afvragen wie eigenlijk de klant is; diegene die de deurbelt koopt of de politiediensten.
De Electronic Frontier Foundation maakt zich zorgen om de controle op het systeem; wie kan beslissen dat er een noodgeval is, om zo de beelden op te vragen?
Wie controleert dat? Hoe lang worden de gegevens bijgehouden?
In Los Angeles is vorig jaar aangetoond dat de politie beelden van Ring gebruikte bij hun onderzoek van de rellen na de dood van George Floyd, maar ze vroegen die rechtstreeks bij de gebruikers op via een externe prive-detective.
De politie heeft zeker het nut van zo’n netwerk van cameara’s ontdekt, en wie zegt dat ze volgende keer nog de lange weg zullen nemen om aan de gegevens te komen?
Ook het gebruik van gelaatsherkenning met kunstmatige intelligentie, toegepast op die beelden, geeft weinig garanties voor eender welke toevallige passant die mee gefilmd is, buiten zijn weten.
Buurtgroeperingen gebruiken al de mogelijkeheid van Ring om beelden onderling te delen om hun buurt te bewaken, met de Ring app “Neighbors”.

Apple ontwerper is weg

De belangrijkste ontwerper van Apple was Jonathan Ive, beter bekend als Jony Ivy.
Hij was een vertrouweling van Steve Jobs en ontwierp als Chief Designer de meeste bekende Apple producten.
Na 20 jaar als werknemer bij Apple wilde hij meer onafhankelijkheid van de strukturen van het bedrijf, en startte hij in 2019 zijn eigen bedrijf met de naam “LoveFrom”. Dat sloot een exclusiviteitscontract met Apple, en zo werkte hij verder voor Apple. Maar onder de leiding van Tim Cook, die Steve Jobs verving, dreven beide partijen verder uiteen. Nu wil Jony Ivy de vrijheid om voor andere klanten te werken, zonder de toestemming te moeten vragen van Apple.

Het zal interessant zijn om te zein waar zijn eerste nieuw ontworpen produkt uitkomt…

Hittegolf legt bitcoin plat

Juister gezegd, de bitcoin miners in Texas sloten deze week hun aktiviteit in het vooruitzicht van een hittegolf. In Texas hebben zich nogal wat bitcoinminers gevestigd omdat de energie er goedkoop was. Maar de voorspelde hittegolf zal zoveel airco’s doen draaien dat het electriciteitsnet overbelast dreigt te worden. De electriciteitsmaatschappij deed een oproep aan de bitcoin miners om vrijwillig hun aktiviteit tijdelijk te staken.
Daardoor kan meer dan 1 procent van het hele electriciteitsverbruik uitgespaard worden. Dat staat voor 1000 megawatt, evenveel als de productie van Doel 3.
De bitcoin miners bijten nu op hun tanden wegens verloren rendement. Ze worden al een tijd geconfronteerd met hogere energieprijzen en de dalende waarde van de bitcoin.
Sommigen hebben zwaar geïnvesteerd, en daar zelfs schulden voor gemaakt.

Onveilige sleutels

Computerinbrekers hebben een manier gevonden om de afstandsbediening Honda’s te kraken. Ze kunnen draadloos codes stelen en nadien gebruikn om toegang te krijgen tot de auto, en als de auto draadloos gestart kan worden, kunnen ze ook starten.
Van oudere systemen was al geweten dat ze te kraken waren. De sleutel zend een code uit naar de wagen, en die code was vast. Er zijn zoveel codes en auto’s dat het moeilijk is voor een aanvaller om die code te raden. Maar als die afgeluisterd werd, was het plots gemakkelijk om er misbruik van te maken.
Daarom werd het syteem uitgebreid met een reeks van codes, en de sleutel stuurt een code uit die reeks, en de wagen gaat zoeken in zijn eigen reeks of die code voorkomt en ook of de volgorde juist is. Maar de aanvallers schuiven ook een stapje op en gaat wat langer en wat meer afluisteren, tot ze een hele reeks codes hebben kunnen opnemen. Maar met het huidige systeem kunnen ze enkel de auto openen, en starten, ze kunnen er niet mee wegrijden. Honda spreekt de claims voorzichtig tegen door te zeggen dat er geen harde bewijzen zijn.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.