Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Kerstmis

WebGang blog ** December 25th, 2011 by wim.webgang **

Deze woordstekelige kerstboom las ik met kerstmis in mijn Diaspora stream met de wens “enjoy a buy nothing christmas.

Prettige feestdagen trouwens, en denk eraan: volgende week geen WebGang maar in plaats daarvan een extra lange uitzending van BeatScapes, onze collegas op donderdag na 19.00.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Cijfers over Licenties * Eco en comfort * Koel datacenter * Gnome en KDE * Toch Google

i-nieuws 6 na 6 ** December 22nd, 2011 by wim.webgang **

Cijfers over Licenties

Het gebruik van de open source software-licenties is onderzocht door de “451 group”, die IT vernieuwing in de bedrijfswereld analyseert.

Uit het onderzoek blijkt dat 57 % van de gebruikte licenties van de GNU GPL familie zijn (van de Free Software Foundation). Deze licenties leggen de nadruk op gebruik van de software binnen een vrije-software ecosysteem.

Een andere groep licenties, waaronder de MIT, Apache en BSD-licenties, staat voor 30 %, en bestaat uit iets lossere licenties, die enkelerichtingverkeer toelaten bij gebruik; er is geen vereiste van terugkoppeling en dus geen ecosysteem. De evolutie van de code kan opsplitsen in allerlei onzichtbare doodlopende straatjes.

Over een paar jaar tijd is de groei bij deze “weggeeflicenties” een spectaculaire 117%, het gebruik is meer dan verdubbeld dus. Voorbeelden van software zijn Apache en het BSD besturingssysteem.

Bij de GPL familie werd een groei vastgesteld van 15%, terwijl het aantal open source projecten met 31 % groeide. Bekendste project daar zijn waarschijnlijk de gnu programmeertools en de Linux kern.

De bron van de cijfers wordt echter betwist. Commerciƫle softwarebedrijven hebben er baat bij dat de GPL-achtige licenties zo weinig mogelijk gebruikt worden, omdat ze een eigen ecosysteem opbouwen, dat de macht van software-monopolisten kan aantasten.

Red Hat als bedrijf doet het ondertussen goed; ze gaven een omzet van 290 miljoen dollar op , een stijging van 23 procent het laatste jaar. De grootste klanten zitten in de sectoren van Financiele bedrijven, overheden en technologiebedrijven. Ze geloven dat er nog wel groei mogelijk is want de hele markt voor operating systemen is 20 miljard waard.

Eco en comfort

In Duitsland loopt een project om te onderzoeken of een gezin op een ecologische manier kan wonen en leven, zonder het comfort in te boeten van bv prive-vervoer als een auto.
Het project “Effizienzhaus-Plus mit Elektromobilitaet” wordt door de overheid ondersteund. Het bestaat uit een energie-efficient huis, dat meer stroom produceert dan het zelf verbruikt. Het is de bedoeling een gezin van 4 personen in het huis te laten wonen en metingen te doen.
De electriciteit die door het huis opgewekt wordt, kan zowel aan het net geleverd worden, of opgeslagen worden in batterijen, om bv de electrische auto op te laden. Voor het opladen van de auto is nieuwe technologie ontwikkeld, die opladen mogelijk maakt zonder kabel. De inductie-technologie wordt zowel in de auto als in het huis is ingebouwd. Door de auto de garage in te rijden, en boven de in de grond ingebouwde oplader te parkeren, kan de auto automatisch opladen door middel van een magnetisch veld.

Om de vervoersmogelijkheden uit te breiden is ook een tweepersoons electrische stadsauto voorzien, en een “ebike”, een electrische tweewieler.


Koel datacenter

In Noorwegen zijn ze bezig een koel datacenter te bouwen in een Fjord. Er zijn vroeger kamers en gangen uitgegraven in de kustlijn van een eiland om munitie van de NAVO op te slaan. Nu kunnen die hergebruikt worden als serverrooms. Het water in het Fjord dient als koelwater, wat een besparing is in vergelijking met airco.

Het eerste deel van het project zal 7.000 vierkante meter beschikbaar maken voor colocatie; bedrijven kunnen er hun servers onderbrengen. Er wordt zowel naar Europese als Amerikaanse multinationals gekeken.


Gnome en KDE

De stichter van Linux Mint is niet helemaal tevreden met de huidige Gnome desktop, en is van plan om een “fork” te maken. Hij wil een desktop die gelijkaardig is aan Gnome 2, zodat gebruikers van die desktop zich thuisvoelen. Hij wil er wel nieuwigheden in van de huidige Gnome, maar aangepast aan de Gnome-2 stijl. Hij vind de huidige “extensions” te beperkend omdat je geen interacties hebt tussen de extensions, en je de volgorde van laden niet kan bepalen.
Hij wil de Gnome Shell “fork” Cinnamon noemen.

KDE 4.7 wint ondertussen de desktop vergelijking op www.techradar.com

Toch Google

Het Mozilla project, dat de ontwikkeling van de browser Firefox beheert, kreeg ondermeer sponsoring van Google, bv om Google de standaard zoekmachine te maken. Nu Google zijn eigen syteem en browser ontwikkeld heeft rezen er vragen over de financiƫle gevolgen voor Mozilla project. Er werd al gedacht om een regeling met Microsoft uit te werken om Bing als standaard zoekmachine te installeren in nieuwe versies van Firefox. Maar eergisteren 20 december werd aangekondigd dat de onderhandelingen met Google een nieuw akkoord hebben opgeleverd. De details van de overeenkomst worden niet naar buiten gebracht, maar het effect voor de gebruikers zal zijn dat Google de eerste standaard zoekmachine blijft in de Firefox browser.

De aankondiging is te vinden op blog.mozilla.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Eindejaar zonder garantie

Uitzending do 18:00 ** December 15th, 2011 by wim.webgang **

Eindejaarsdagen tussen kerstmis en nieuwjaar zijn voor hackers de ideale moment om eens wat langer aan een project te werken dan het avondje in de week.

Yvan en Ivo van de Antwerpse Void Warranties vertellen vol enthousiasme een uur lang over hun plannen.

Projecten van het voorbije jaar afwerken, proberen de kelder vochtvrij te krijgen, arduino hacks, …

Je kan zelf een kijkje gaan nemen op 27, 28, 29, 30 december 2011 in VoidWarranties op de grens tussen Deurne en Borgerhout.
Je bent er ook welkom om de opname (van de streaming) van het Chaos Communication Congres in Berlijn te bekijken.

Verder ging het ook nog over bitcoin en mobiele internettoegang (zie foto): een batterij, een usb-stick als verbinding naar een gsm-internet-aansluiting, en een router samengebonden tot een “systeem”. (“Ist Das Systeem Relevant?”)
Hiermee heeft een hacker niet alleen zelf overal internet, maar kan hij zelfs een kleine laptop-lanparty organiseren in niemandsland.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gra-fish?

Uitzending do 18:00 ** December 8th, 2011 by wim.webgang **

Marthe leidt ons rond in haar virtueel archief en neemt ons mee langs bash script, Python script, Scribus en Gra..
Grafish? Nee, “Graphviz”: grafische weergave van euh .. zowat alles, bv de Linux/Unix stamboom hahaha!
(Graphviz project home: http://www.graphviz.org/)
Volgende week: Kerstmis in de “Void Warranties” hackerspace?

Muziek: recorded dj-liveset met copyleftmuziek

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Diaspora

Uitzending do 18:00 ** December 1st, 2011 by wim.webgang **

Een open source project dat een gedistribueerd sociaal netwerk bouwt: ieder zijn eigen server met zijn eigen gegevens. Of inloggen op een van de POD’s

Diaspora EU: https://diasp.eu/
Diaspora US: http://joindiaspora.com/
Diaspora statistieken: https://diasp.eu/stats.html
De sourcecode: https://github.com/diaspora/diaspora

Lift ^ | Lift v | Comments Off