Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Winst delen * Einde missie * Nieuwe Plasma

i-nieuws 6 na 6 ** February 14th, 2019 by wim.webgang **

Winst delen

De gouverneur van Californie vindt dat de gebruikers moeten kunnen delen in de winst van de bedrijven die hun gegevens gebruiken.

Maar evengoed drong hij aan op bescherming van de prive-gegevens. Hij noemde het een plicht van de bedrijven die de gegevens verzamelen.

In welke vorm de bedrijven zouden moeten bijdragen werd niet duidelijk uit zijn toespraak van dinsdag. Er zitten een aantal grote internetbedrijven in Californie, zoals Google en Facebook. Het zijn bedrijven met een miljardenomzet. Het toont aan dat er niet alleen in Europa nagedacht wordt over een vorm van belastingen op de internetbedrijven.

Tijdens dezelfde toespraak kondigde hij ook aan dat het project van de hogesnelheidslijn die ooit aangekondigd was, wat ingekort wordt, tot minder dan 200 km.
De kosten voor het project dreigden de pan uit te swingen.

Nieuwe Plasma

Het KDE project heeft deze week Plasma 5.15 uitgebracht. Ze hebben voor deze versie vooral jacht gemaakt op alles wat de computer vertraagd in KDE. Ze hebben ook gewerkt aan meer mogelijkheden om ingewikkeldere netwerkinstellingen te doen. Verder zijn een aantal iconen vernieuwd, en is de integratie van bv Firefox verbeterd.

De onlangs meer prominent opgedoken Discover heeft ook verbeteringen gekregen. Dat is het systeem om software bij te installeren, bv Plasma tools.

Hier is de link naar de hele lijst met wijzigingen:

https://www.kde.org/announcements/plasma-5.14.5-5.15.0-changelog.php

Einde missie

NASA heeft officieel het einde aangekondigd van Opportunity. Dat is de auto die gebouwd werd om op mars rond te rijden om onderzoek te doen. De marswagen werd in tweevoud gebouwd in 2003 om drie maanden lang het oppervlak van de planeet te onderzoeken. De ene wagen, Spirit, werd in januari 2004 aan één kant van de planeet neergezet, en een paar weken later Opportunity aan de andere kant. Zo hoopte men een beter beeld van de planeet te krijgen.
In plaats van een paar maanden bleven de wagentjes jaren aktief. Spirit zakte in 2009 in drijfzand en stopte even later met communiceren. Opportunity had meer geluk, en werkte meer dan 5000 dagen. Tussendoor waren er wel problemen. Rondgestoven zand op de zonnepanelen verzwakte de capaciteit van Opportunity, maar een storm blies even later de zonnepanelen weer schoon, en de missie kon voortduren. Er werd bodemonderzoek gedaan, en er werden sporen van water gevonden. Sporen van biologisch leven konden deze marsauto’s niet onderzoeken, omdat hun apparatuur daar niet geschikt voor was.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.