Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Piratenwebsites * Negeer het milieu * Videoconferentie * Internet blokkeren * Fiberconferencing

i-nieuws 6 na 6 ** September 17th, 2020 by wim.webgang **

Negeer het milieu

In de VS heeft autobouwer Mercedes-Benz er 1,5 miljard voor over om te onstsnappen aan een verder onderzoek naar hun valsspelen bij de uitlaattesten. Ze gebruikten ondermeer software in de dieselauto’s om de uitlaatgassen aan te passen aan de test, zodat er een lagere uitstoot werd vastgesteld bij de test.
Bovendien moet het bedrijf ook de auto’s die zo in verkeer zijn gebracht, aangepast worden. Dat is een zo goed als onmogelijke opdracht, en daarom wordt rekening gehouden met een marge; ze moeten binnen een paar jaar tijd vijfentachtig procent van de wagens aangepast hebben, twee jaar voor de gewone wagens, drie jaar voor de bestelwagens. Het zou gaan over een paar honderdduizend wagens voor de Amerikaanse markt, gedurende een periode van 2009 tot 2016.
Ze verkiezen dit compromis boven een jaren aanslepende procedure met onzekere juridische afloop.
Dan liep er ook nog een groepsvordering van klanten en daar hebben ze ook nog eens zevenhonder miljoen voor opzijgezet.
Mercedes is natuurlijk niet de eerste fabrikant die aangepakt wordt. Deze zaak gaat vooral over Californië, dat al lang kampt met serieuze luchtvervuiling. De jarenlange overtreding van de regels, met gezondheidseffecten en milieuschade, wordt natuurlijk niet teruggedraaid door deze boetes. We zouden ons kunnen afvragen waar de auto-industrie zou gestaan hebben als ze de bedragen van de huidige boetes zou geïnvesteerd hebben gehad in echt properdere auto’s.

Piratenwebsites

Eén van de beroemdste websites voor muziekpiraterij was the pirate bay, met als website piratebay.org. Eind 2014 viel de Zweedse politie binnen bij The Pirate Bay, en nam ondermeer de servers in beslag. Maar reeds in 2009 vielen de eerste veroordelingen en werd de site in veel landen onbereikbaar gemaakt door de internetproviders. Hun domeinnamen werden soms in beslag genomen, zoals de .se site in 2015, wat meestal als gevolg had dat er een paar varianten van de naam geregistreerd en gebruikt werden, waarop weer een inbeslagname in gang gezet werd; kortom een kat en muis spel.
En nu pas is de domeinnaam “piratebay.org” terug in roulatie gekomen, nadat de registratie niet verlengd werd door de vorige eigenaar. Hij werd online per opbod verkocht en haalde 50.000 dollar.
Nog een andere domeinnaam ligt klaar voor verkoop: “ThePirateBay.com”, en ook PirateBay.net en ThePirateBay.net zouden binnenkort vrijkomen.

Internet blokkeren

Sandvine inc is een Amerikaans technologiebedrijf dat netwerkbeveiliging en -filtering voorziet. Ze promootten hun technologie op allerlei gelegenheden, waaronder op een meeting met overheidsinstanties in Wit Rusland in mei laatstleden. Dat moet een geslaagde demonstratie zijn geweest, want Wit Rusland kocht het systeem van Sandvine aan en installeerde het in datacentra in Minsk. Het werd gebruikt in de periode van de presidentsverkiezingen in Wit Rusland in augustus. Eenvoudige internetfiltering gebeurt op basis van de bestemming van het verkeer, bv op ip-adres van bepaalde websites of diensten. Maar dit systeem voorziet in “deep packet inspection”, wat toelaat om internetverkeer te filteren op de inhoud. Daarmee kan doelgericht gecensureerd worden op het verkeer van nieuwsmedia, sociale media, en allerlei berichtendiensten. In de praktijk zou 40 procent van alle ingaand en uitgaand internetverkeer van Wit Rusland uitgefilterd worden. Sandvine zegt dat het de mensenrechten respecteert, en dat ze de exportbeperkingen van de VS niet overtreden.
Er werden intern bij het bijdrijf al vragen gesteld door personeel, en het bedrijf werd op de korrel genomen door enkele VS Senatoren. Ze vragen een onderzoek door het ministerie van Financiën.

Videoconferentie

De coronacrisis is nog niet weg, en dus de Videoconferentie ook niet. Door de explosieve stijging van het gebruik van videoconferencing programma’s, is dit ook het moment om marktaandeel in te palmen. Wie het snelst kan groeien, verovert een stevigere positie in de tot rust komende markt na de pandemie. Een van de snel groeidende bedrijven was Zoom, maar ook Google is nog aktief. Zij zetten in op Google Meet, maar ook op hun rekenkracht in de achtergrond. Ze kunnen de kunstmatige intelligentie van hun netwerk inzetten om meer te doen dan de één op één vergaderingen met uitgeveegde achtergrond. Ze zeggen dat hun software in staat is om meer complexe vergaderingen in goede banen te leiden. Ze werkten samen met het Chinese Lenovo (vroeger huismerk van IBM) om speciale hardware te maken die opgesteld kan worden in de vergaderzaal. De software kan vanzelf inzoemen op de persoon die aan het woord is, of uitzoemen op andere momenten. Behalve een touchscreen en een afstandsbediening bevat de vergaderset een lat met acht micro’s, om het geluid van de vergaderruimte goed in “beeld” te brengen. Dat is niet gemakkelijk, want mensen kunnen veel storende geluiden maken heeft iedere videoconfentie-klasgroep al wel ondervonden: typen op een laptop, schuifelen met stoelen, prutsen met papieren, kuchen, gsm geluiden maken, enz. Ook daar zou de software van Google raad mee weten. En je ziet het al aankomen: zo’n gespecialiseerde setup is niet gratis en gaat in de duizenden euro’s.

Fiberconferencing

Natuurlijk is het handig om een beetje een goede internetaansluiting te hebben als je zit te vergaderen over internet, zodat je betoog niet hakkelend doorkomt bij de anderen. Ook daar heeft Google aan gedacht: Google Fiber. Ze bieden een glasvezeldienst aan van 2 Gbps voor honderd dollar per maand. Dat is een vast pakket met een wifi router en een mesh extender. Ze hadden al een glasvezelaanbod van 30 dollar per maand en 1 Gbps, met een gateway-netwerkrouter-bakje. Die 1 Gbps slaat enkel op de downloadsnelheid, consumentgericht dus: filmpjes kijken enz. Deze downloadsnelheid voelt aan zoals de snelheid op je eigen netwerk, tussen je eigen computers. Vroeger was de verbinding van het internet altijd de bottleneck. Maar de uploadsnelheid, dus alle informatie die van jou naar het internet toe gaat, is meestal veel lager, terwijl op je eigen netwerk de snelheid hetzelfde is in alle richtingen.

Eigenlijk is het niet Google zelf, maar wel het bedrijf of de financiële constructie dat ze boven zich gecreëerd hebben, Alfabet, die eigenaar is van de ISP, het onderdeel dat de internetverbindingen levert. Het programma is nog maar in een soort testfase in bepaalde gebieden, bv Nashville.

Het blijft ook wel interessant om te zien dat 1 Gbit 30 dollar kost en 2 Gbit 100 dollar. Neem je dan niet beter 2 verbindingen van 1 Gbit?

België doet het wereldwijd erg goed, we zitten bij de snelste gemiddelde internetscores. Bij onszit je gemiddeld aan een sneldheid waarbij je een DVD (4.7 GB) download op een kwartiertje.
Fiber is echter nog niet zo vanzelfsprekend voor iedere locatie. Het is eerder voorbehouden voor de professionele klanten en kost rond de honderd euro per maand, met een download sneldheid van een halve tot 1 Gbps.

Maar het aanbod voor thuisgebruik nu zit toch eerder rond de 50 tot 100 Mbps, tien keer minder.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.