Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vanwaar de wind waait * Afval van Trinity teruggevonden * Ja, we kunnen

i-nieuws 6 na 6 ** January 22nd, 2009 by wim.webgang **

22/01/2009

Vanwaar de wind waait

De overheid in de VS heeft met een laatste milieurapport van 2800 bladzijden een gunstige wind doen waaien over het groene-stroom project. De eerste aanvraag dateerde al van 2001, maar nu kan de definitieve vergunning afgeleverd worden. Er moet een wind-farm gebouwd worden in Massachusetts voor de kust van Nantucket Sound. De installatie gaat bestaan uit 130 windturbines, die 420 Megawatt electriciteit gaan leveren.

Bovendien zouden er honderden banen gecreëerd worden door het project. Niet alleen tijdelijk -voor de bouw ervan, maar ook nadien bij het beheer en onderhoud is bijkomende werkgelegenheid gegarandeerd.

Het wordt voorgesteld als het eerste “off shore” project voor windenergie in de VS. De installatie zou voorzien in driekwart van de electriciteitsnoden van de hele regio. Momenteel komt bijna de helft van het stroomverbruik van de regio uit een installatie die gas en olie verbrandt en waar al enkele ongelukken gebeurden met de levering van olie.


- in april 2003 liep een schip aan de grond en kwamen bijna honderdduizend vaten olie in zee terecht, waardoor honderden vogels stierven en grote visgebieden en schaaldierpopulaties verdwenen.
- langer geleden, op 15 december 1976, liep een tanker vast op ondiepe bodem, en kwamen meer dan 7 miljoen vaten olie in het milieu terecht.

De schaal van het huidige project:
The footprint for the proposed project covers 24 square miles, 15.8 miles from the island town of Nantucket. The project envisions 130 horizontal-axis wind turbines, each having a hub height of 440 feet higher than the Statue of Liberty, which stands at 305 feet. The blade diameter is 364 feet. The turbines would be sited between 4-11 miles offshore depending on the shoreline. This is enough to meet the needs of 420,000 homes.

Zie ook: capewind.org

 
Afval van Trinity teruggevonden

Er is in 2004 een glazen kruik gevonden in een oude brandkast op de bodem van een stort. In de glazen verpakking zat 400 mililiter kernafval waarvan wetenschappers op zoek gingen naar de bron. Die is nu geïdentificeerd: het is plutonium-239 van Trinity. Trinity was het eerste kernwapen dat in de VS gemaakt werd. Het werd getest op 16 juli 1945. Iets meer dan drie weken later vielen de atoombommen op Japan.

Door verval evolueert het plutonium naar uranium volgens de wetenschappers die de bron opspoorden. Terugrekenend kwamen ze uit in de tijd dat er 11 kernreaktoren bestonden in de VS en ze konden afleiden dat er 4 echte kandidaten waren voor dit type van afval. Dit staal is nu een historisch voorwerp; het eerste plutonium ooit voor kernwapens, en bovendien van een uitzonderlijke kwaliteit. Het is niet helemaal duidelijk waarom het niet gebruikt werd trouwens. Maar volgens bepaalde bronnen zou de kluis waarin het bewaard werd besmet zijn door andere radioaktiviteit, en daarom zou die afgedankt zijn. En verloren geraakt blijkbaar.

Ja, we kunnen

Scott McNealy is gevraagd een paper te schrijven voor de Obama adminstratie, over hoe er zuiniger met it-middelen kan omgegaan worden. Hij is één van de oprichters van Sun, een unix bedrijf dat de laatste jaren aan het opschuiven is in de richting van open source. Dat hij zo’n vraag krijgt, wordt met aandacht gevolgd in de IT wereld. Het is geweten dat Obama op zoek zal gaan naar besparingen in de overheidsdiensten, en de kosten van softwarelicenties zijn hoog, mede door de monopoliepositie van enkele bedrijven.

Natuurlijk is het verdacht dat de man zelf er mee uitpakt en is het maar meesurfen op de populariteit van Obama.

Lees op bbc …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.