Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Asus verandert * Domotica-stop * Toekomstvoorspelling toen * Een Bug verdomme! * Goed verstopt

i-nieuws 6 na 6 ** December 20th, 2018 by wim.webgang **

Asus verandert

Asus verandert van richting, en daar hoort een verandering van CEO bij. De oude, Jerry Shen is vorige donderdag afgetreden. Hij was de man die de Eee pc lanceerde, het kleine laptopje dat populair werd als netbook met Linux.

Het merk gaat zich meer richten op de gamers en op de zware gebruikers.

Domotica-stop

Begin december kwam er een update van Logitech beschikbaar voor hun Harmony Hub toestellen, die voor sommige gebruikers een stille Harmony werd.

Gebruikers van de Logitech Harmony Hub die het apparaat voor meer gebruikten dan de bijgeleverde luidsprekers, en hem bv gebruikten voor Domotica toepassingen, kunnen daar mogelijk problemen mee krijgen, want met die update worden sommige verbindingen onmogelijk gemaakt.

De Homeseer and Home Assistant APIs waren de veelgebruikte uitbreidingen voor het besturen van de TV, stereo-installaties, en andere systemen.

De update gebeurde uit veiligheidsoverwegingen, en volgt op een waarschuwing die Logitech kreeg van een externe beveiligingsfirma.

Er zal voor de creatieve gebruikers dus niets anders opzitten dan hun domoticasysteem aan te passen, en eventueel een andere hub te installeren.

De officiƫle mededeling staat hier:

https://support.myharmony.com/en-de/release-notes

Toekomstvoorspelling toen

Douglas Engelbart deed in 1968 een gewaagde, maar achteraf verrassend correcte Toekomstvoorspelling over ons computergebruik, waaronder de grafische desktop en
voorspelde hij een soort internet
Een paar jaar voordien had hij al een paper geschreven over dat onderwerp. Daarin beschrijft hij een denkbeeldige toekomstige architect. Die werkt niet als zijn soortgenoten uit de jaren 60 met potlood, pen, gradenboog en T-lat.
Nee, die werkt op een scherm, bestuurt de computer met de muis, geeft met een toetsenbord waarden in, en bekijkt het opbouwend beeld op zijn scherm. Hij bekijkt doorsneden, plaatst het object in een omgeving, enz

En hij wist dat niet alleen architecten verregaand gebruik zouden maken van de mogelijkheden van de computer, hij schreef:
“Every person who does his thinking with symbolized concepts (whether in the form of the English language, pictographs, formal logic, or mathematics) should be able to benefit significantly.”

Hij geeft een voorbeeld van de versnelling van de mens bij het schrijven met een typmachine in vergelijking met geschreven tekst. Op een typmachine van toen duurde het 7 seconden om een bepaalde zin neer te zetten, terwijl het met de hand geschreven twintig seconden duurt.

https://www.youtube.com/watch?v=M5PgQS3ZBWA

Augmenting Human Intellect: A Conceptual Framework:

http://dougengelbart.org/content/view/138/000/

Een Bug verdomme!

In het systeem om fouten de melden in de OpenJDK software, dook onlangs een opvallende bugmelding op: de aanwezigheid van een vloek in de broncode. Eigenlijk de aanwezigheid van meer vloekwoorden, de melder telde er een twaalftal.

OpenJDK source has too many swear words:

https://bugs.openjdk.java.net/browse/JDK-8215217

Aangezien OpenJDK veel gebruikt wordt in een werkomgeving, is het ongepast om de gevonden 12 termen in de broncode te laten bestaan.

Bugs zijn normaal fouten in een programma, die te maken hebben met de werking van het programma, de teksten die verschijnen tijdens het draaien van een programma, of andere onvolkomenheden die de goede werking van een programma kunnen aantasten. Dat is hier niet het geval, de woorden komen enkel voor in de broncode, en een eindgebruiker van de gemaakte software krijgt die nooit te zien. Zelfs programmeurs moeten al moeite doen om ze op te sporen.

De klager ontdekte de foute woordenschat ondermeer in stukjes tekst die dienen om iets te testen. Op een andere plaats ergert hij zich aan de naam die een programmeur gegeven heeft aan een type in de code, namelijk het Common Region for Access Protection type.
Niets mis mee denkt u?
Hebt u zich al eens afgevraagd hoe de afkorting hiervan er uit zou zien? Inderdaad, CRAP. En elders in de broncode wordt al eens met de afkorting verwezen naar het type.

Je zou denken dat met zo’n bugmelding enkel eens smakelijk gelachen wordt, of hoogstens eens schouderophalend geglimlacht, maar nee, de fout kreeg een nummer toegewezen: JDK-8215217, werd opgevolgd en op 4 dagen tijd opgelost.

De programmeur die zich bezighield met de opvolging, bracht verslag uit als volgt: Na overleg in de community werden drie overeenkomsten bereikt:
- ten eerste zijn Crap en Damn geen vloekwoorden.
- drie van de vier f-woorden zitten in jszip.js, wat code is die buiten dit project gemaakt wordt, en daar dus moet opgelost worden.
- twee overblijvende gevallen, waarvan 1 een f-woord, moeten wel verwijderd worden.

Ps: de bug werd gemeld op een maandag. Door dezelfde programmeur die de bug daarna opvolgde, mogelijk werd hij aangsproken door derden.

Hieronder een stukje uit de broncode waar het misschien over gaat (en zoniet een voorbeeld van hoe het kan voorkomen elders):

http://www.docjar.com/html/api/org/apache/xalan/xsltc/dom/BitArray.java.html

/**
130 * This method returns the Nth bit that is set in the bit array. The
131 * current position is cached in the following 4 variables and will
132 * help speed up a sequence of next() call in an index iterator. This
133 * method is a mess, but it is fast and it works, so don’t fuck with it.
134 */
135 private int _pos = Integer.MAX_VALUE;
136 private int _node = 0;
137 private int _int = 0;
138 private int _bit = 0;
139
140 public final int getBitNumber(int pos) {

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.