Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Afpersing en diefstal * CryptoTalk * Voorspelling * Afpersing door leverancier * Gevecht voor talent

i-nieuws 6 na 6 ** December 12th, 2019 by wim.webgang **

Oculus in Facebook

Voor wie het zou verbazen: Facebook kocht Oculus en begint nu de login van Facebook te combineren met de Oculus VR Data. Natuurlijk voor het eigen goed van de gebruikers: meer gepersonaliseerde advertenties!
Voorlopig houden ze geen 3D beelden bij van je omgeving, stelt Facebook de gebruikers gerust.
Facebook was al langer aan het opdringen om Oculus aktiviteit te verbinden met een Facebook account. Volgens de gebruiksvoorwaarden moet je naam daar trouwens overeenkomen met de naam die je in het echte leven gebruikt.

Oculus, dat in 2012 met een kickstarter campagne van een kwart miljoen dollar gefinancierd werd om een Virtual Reality systeem te maken, werd twee jaar later door Facebook voor 2 miljard overgenomen.

Plex lancering

Plex kondigde gisteren aan dat het de lanceerdag was van hun filmdienst. Ze bieden tv programma’s, films, sport, documentaires, musicals enz. De dienst zou gesponsord worden door advertenties, en verder gratis zijn voor de gebruikers.
Ze gebruiken de slogan Boldly streaming video where no other company has streamed before, daarmee waarschijnlijk verwijzend naar de begingeneriek van de originele star trek.
Flex was voordien al te gebruiken als systeem om je eigen films te streamen. In die eigen collecties komen geen advertenties terecht.

Afpersing en diefstal

De afpersing via internet lijkt een nieuw level gekregen te hebben. Niet alleen wordt de data van de slachtoffers versleuteld, met de vraag om een losgeld om de sleutel te krijgen, maar nu wordt de data ook eerst gekopieerd.
Niet dat de afpersers iets met de data kunnen doen. Het is enkel een manier om de slachtoffers, vooral bedrijven en officiële instanties of overheden, extra onder druk te zetten.

In Florida was er een nieuw geval op 7 december, waarbij de stad Pensacola problemen had met zijn e-mail en zijn telefoonverkeer. Maar ook de diensten van riolering en energie hadden problemen, evenals sommig betaalverkeer van de gemeente.

De hele aanval werd herkend als Maze, en is vergelijkbaar met wat het beveiligingsbedrijf Qllied Universal te verduren kreeg.
Toen werd een deel van de data online gegooid om de vraag om losgeld nog wat kracht bij te zetten. Ten eerste bewijzen de aanvallers dat zij toegang hadden tot de gegevens, en ten tweede laten ze merken dat het altijd nog erger kan dan de versleutelde gegevens niet kunnen gebruiken.

In het geval van het beveiligingsbedrijf ging de bedreiging nog verder. De domeinnamen van het bedrijf zouden gebruikt worden om besmette mails te versturen, wat het bedrijf nog verder in de problemen zou brengen.

Misschien is dit tegelijk ook de oplossing. Niet betalen en de aanvallers gooien alle gegevens op internet. Ze zijn dan wel publiek, maar je hebt ze wel terug!

CryptoTalk

Een technologie-freak uit de VS, die in het buitenland ging praten over zijn bitcoin passie, is in Los Angeles opgepakt op verdenking van het overtreden van internationale sancties.
De man, die in Singapore leeft, en voor de Ethereum stichting werkt, ging praten in Noord Korea op de blockchain en cryptocurrency conferentie. Volgens de Amerikaanse authoriteiten overtrad hij daarmee de sancties tegen het land. Hij zou maximum 20 jaar kunnen krijgen voor zijn samenzwering met de vijand. De sancties gelden dus niet enkel voor bedrijven. Hij reisde via China naar Pyongyang, omdat er een reisverbod is van de VS naar Noor Korea. Vorig jaar, na het mislukte onderonsje van Trump met de leider van Noord Korea, verstrengde de VS de maatregelen tegen het land, en vaardigde het verbod uit voor iedere VS burger, waar ook in de wereld, om technologie over te dragen aan Noord Korea. Of publiek beschikbare algemene concepten uitleggen daaronder valt is nog af te wachten in de rechtbank, maar hij zette ook cryptocurrency transactie op (of probeerde) tussen Noord en Zuid Korea. De man schreef ook voor het hacker magazine 2600.

Voorspelling

De generaties na ons zullen niet begrijpen wat ons bezield heeft om de klimaatverandering zo lang straal te negeren. Ontkenners van de klimaatverandering gebruiken alle verschillen tussen studies die ze kunnen vinden om de betrouwbaarheid van de conclusies in vraag te stellen.
Uit een studie van een student van de universiteit van Berkeley blijkt dat zelfs klimaatmodellen van jaar geleden betrouwbare voorspellingen deden over de opwarming van de aarde.
In de jaren 1970 werden voor het eerst computers ingezet om berekeningen te doen om de evolutie van de temperatuur te voorspellen rekening houdend met de stijgende koolstofdioxide in de atmosfeer.
Zelfs een studies die graag gebruikt worden door de klimaatsceptici omdat ze bv een temperatuurstijging voorspellen die 0.3 graad celcius hoger ligt dan wat we nu meten, blijken niet fout. Integendeel, ze hebben hun nut juist bewezen, want ze voorspelden de temperatuur bij gelijk blijvende uitstoot van broeikasgassen. De mens heeft ondertussen ingegrepen en afspraken gemaakt om het gebruik en de uitstoot van gassen als bv Freon sterk te beperken. Dat heeft zijn effect gehad, en dat maakt nu dus al een verschil. De mens heeft bewezen een verschil te kunnen maken als er consequent ingegrepen wordt.
Met de afspraken van de klimaatakkoorden van 2016 is het minder goed gesteld, veel van de grote vervuilers halen hun doelstellingen niet. Er zal nog heel wat moeten ge-plane-pooled worden om dat in te halen.

Zie: Evaluating the performance of past climate model projections, 2019, van Zeke Hausfather, Henri F. Drake, Tristan Abbott, Gavin A. Schmidt.

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1029/2019GL085378?referrer_access_token=Ob1wtJ-pHp6wV5_VgdaFecOuACxIJX3yJRZRu4P4erveSGydNoNbpSTNSZ5Z1aDAU1Xs2rIU3Le9v9UWpLY537Rl4_4NUuN3NIo1jJM3ut_fnDt270Q0hYXiXODmoFSckNAd9zZiNT0mKWeJdMvhBA%3D%3D

Afpersing door leverancier

Als een leverancier je op een dreigende manier doet betalen voor een ander produkt dan je aan het gebruiken bent, kan dat ook aanvoelen als afpersing. Vooral als de leverancier wat ingrijpend en agressief begint te pushen.
Er zullen waarschuwingen komen die het hele scherm inpalmen van Windows 7 gebruikers. leverancier Microsoft wil dat die een Windows 10 licentie kopen. Windows 7 wordt half januari buiten dienst gesteld door Microsoft. Begin van dit jaar draaide nog bijna veertig procent van de pc’s op dat systeem. Vette pech voor de kabouters en voor de kiesburo’s in de VS die stemcomputers hebben die op Windows 7 draaien. Of toch niet. Microsoft heeft een nieuwe melkkoe ontdekt: verlengde ondersteuning of Extended Security Updates. Dat is een speciaal programma dat begonnen is op 2 december, en waar je extra betaalt voor het vervolg van de updates. Met andere woorden: er worden nog altijd nieuwe beveiligingsupdates gemaakt voor een produkt waar je voor betaald hebt al dan niet inbegrepen in de prijs van je apparaat, maar je krijgt ze niet meer. Tenzij je extra betaalt. In februari lekten de prijzen uit: 50 euro per jaar voor een Windows Pro. Voor het eerste jaar, het jaar daarna verdubbelt het en het jaar daarna verdubbelt het weer. Begint een beetje op afpersing te lijken, niet?

Het valt te verwachten dat voor kleine bedrijven, het onderwijs en misschien sommige overheden er wel interessante deals zullen uitgewerkt worden. Het is nog altijd niet de bedoeling om desktop gebruikers richting Linux te duwen.

Gebruikers van Linux kennen enkel een zachte “end of life” aankondiging, en het einde van de automatische updates. Dan kiezen ze zelf of ze het systeem upgraden, en aangezien dat gratis is kijken ze vooral naar technische omstandigheden. Bv kan de hardware het nieuwere systeem nog draaien, is het computersysteem een afgeschermde toepassing die op het oude systeem mag blijven draaien, enz.
Bovendien bestaan er altijd lichtere versies van het systeem, die een te grote, niet meer ondersteunde versie kan vervangen, en nog wel Security updats kan krijgen.
Als bedrijven en gebruikers toch massaal hun Windows 7 computer achter zich laten, komt er weer haal wat tweedehands hardware op de markt, waarop ook weer Linux geïnstalleerd kan worden.

Gevecht voor talent

Netflix heeft Fox geërgerd door al te aktief werknemers weg te lokken bij het mediabedrijf. Fox stapte naar de rechtbank, en kreeg gelijk. Netflex moet stoppen met werknemers weg te halen die een langlopend contract getekend hebben bij Fox. In de praktijk gaat het niet over de klusjesman of de werkvrouw. Netflix haalde in 2015 directieleden weg bij Fox door hen het dubbele van hun loon te bieden.
Netflix argumenteerde dat je werknemers niet tegen hun zin in een job kan vasthouden.
Ze gaan in beroep.

compiled by BCP v.0.4.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.