Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dockersoft * OpenSSH min 1 * Torvalds zonder i * Amazon wil zoox * Einde van de lamp

i-nieuws 6 na 6 ** May 28th, 2020 by wim.webgang **

Dockersoft

Microsoft lijkt verder in te zetten op open source met de samenwerking met Docker. Docker had het vorig jaar financieel moeilijk, ondanks het succes van de technologie die het ontwikkelde. Een deel van het bedrijf, Docker Enterprise, werd verkocht aan Mirantis, en het andere deel ging door onder de naam Docker.

Het is met de nieuwe samenwerking de bedoeling voor een betere integratie te zorgen met de Azure cloud van Microsoft, zodat ontwikkelaars van container cloud apps efficienter kunnen werken, bv rechstreeks vanuit de Docker commandolijn.

Microsoft heeft zich omgevormd van een bedrijf dat Open Source openlijk bestreed, tot een bedrijf dat veel geld verdient aan Open Source. Daar was wel werk voor nodig; het bedrijf was vroeger met zijn Windows in het nadeel tussen de florerende open source concepten. Zo kon je in 2011 in het boek “Deploying OpenStack” door Ken Pepple lezen dat er heel wat Python libraries ontbreken op Windows, en dat heel wat mogelijkheden (in bv Nova), werken met de Linux besturingssysteem commando’s, die niet Windows niet verstond.

OpenSSH min 1

OpenSSH is een programma om in te loggen op een computersysteem uit de unix-familie, en wordt bv veel gebruikt bij beheerders van Linux servers. De digitale sleutels die daarbij gebruikt worden, hebben een hele evolutie ondergaan en begonnen bij SHA-1. De veiligheid van die sleutels is nu niet meer gegarandeerd, omdat die met de nodige computer-rekenkracht gebroken kan worden voor enkele tienduizenden euro’s. Onderzoek in 2017 maakte al duidelijk dat het mogelijk was om de sleutels te kraken, maar in de praktijk te moeilijk of te duur. Ook in 2019 en 2020 bewees verder onderzoek de zwakte van de sleutels met de momenteel beschikbare computerkracht.
Dus heeft OpenSSH beslist om de oude ssh-rsa mogelijkheid van publieke sleutelhandtekening uit te schakelen in toekomstige uitgaven van ssh.
Gelukkig zijn er wel alternatieven, zoals de nieuwere rsa-sha2-256/512 (sinds OpenSSH 7.2), ssh-ed25519 (sinds OpenSSH 6.5) of ecdsa-sha2-nistp256/384/521 (sinds OpenSSH 5.7).

https://www.openssh.com/

Torvalds zonder i

Linus Torvalds heeft zondag een nieuwe versie uitgebracht van de Linux kern, versie 5.7. Eigenlijk is het nog maar een release candidate versie, meer bepaald rc7. Hij verwacht geen problemen met de correcties die daarin zijn aangebracht. En hij vermeldt terloops even zijn nieuwe speelgoed. Hij heeft een nieuwe pc in gebruik genomen, die als desktop nogal krachtig is. Het zou een machine met een AMD Threadripper 3970x zijn. Die heeft 32 cores en 64 Threads. Ook Greg Kroah-Hartman, een andere Linux Kernel programmeur, werkt met zo’n machine. Voor tijdsintensieve taken zou die drie keer zo snel zijn. Het compileren van software neemt wel wat rekenkracht in beslag en daar valt dus tijd te winnen. Het lijkt dus dat Linus gaat overstappen van intel op een AMD processor.

Zijn origineel bericht op de Linux Kernel Mailinglist:

http://lkml.iu.edu/hypermail/linux/kernel/2005.3/00406.html

Level1Tech was de computerbouwer die de opdracht kreeg voor de snelle en fluisterstille krachtpatser:

https://www.youtube.com/watch?v=37RP9I3_TBo

ps:
Er kan 256 Gb geheugen in, dat is niet 2x zoveel als mijn BCP-laptopje, niet 4x zoveel, niet 8 keer zoveel, niet 16 x zo veel, ook niet 32 keer zoveel, maar 64 keer zoveel als dit kleine ding waarop ik schrijf en waarvan ik nu lees. Maar ja, ik moet dan ook geen kernels compileren…

Amazon wil zoox

Zoox als bedrijfsnaam doet misschien geen belletje rinkelen, maar de waarde van het bedrijf dat werkt aan zelfrijdende voertuigen werd al geschat op meer dan 3,5 miljard. Het bedrijf is ambitieus, want het wil niet alleen een auto bouwen die zo slim is dat hij alleen kan rijden, maar ook één die zo milieuvriendelijk mogelijk is.
Van geïnteresseerde koper Amazon is geweten wat het wil: een eigen netwerk uitbouwen om zijn leveringen snel en goedkoop te kunnen doen. Besparen op chauffeurs lijkt dan meegenomen te zijn.

Op de site van zoox kan je een filmpje zien dat toont hoe het zelfrijdend systeem het verkeer bekijkt. Auto’s zien er uit als blauwe kartonnen dozen, mensen als roze rechtoplopende blokjes, en verkeerslichten krijgen een oranje kadertje. Zo te zien zou de autonome Zoox zelfs de turnhoutsebaan in Borgerhout aankunnen: ongedisciplineerde voetgangersstromen en dubbelgeparkeerde en onverwacht terugdraaiende auto’s

Einde van de lamp

In de VS geeft de grote electro multinational General Electric zijn gloeilampenafdeling op.
Het bedrijf met honderdduizenden werknemers en een jaaromzet van meer dan honderd miljard dollar, zag bij het begin van de coronacrisis zijn beurswaarde zowat halveren.

Het bedrijf bestaat uit een fusie van gerenommeerde Thomson-Houston en Edison General Eelctric. Edison is daarbij inderdaad de naam van de ontwikkelaar van de gloeilamp. Maar helaas koos het management voor snelle winst en bespaarde op onderzoek en ontwikkeling, en ontkende bovendien de milieu-impact van de mens. De daar uit volgende managementkeuzes leidden blijkbaar tot een doodlopend spoor, zonder bv aktiviteiten in de hernieuwbare energie. Microgolfoven, wasmachines, machinebouw, allemaal afdelingen die het bedrijf al van de hand deed. En nu wil het de bron van het bedrijf van de hand doen, de afdeling gloeilampen, die meer dan honderd jaar geleden opgericht werd. Savant systems zou die afdeling kopen. Wat ze er mee gaan doen is onduidelijk, want het bedrijf maakt smart home toepassingen. Ze zouden het recht krijgen om de gloeilampen te blijven verkopen onder de GE merknaam, als ze dat zouden willen.
Onder dat merk werden gloeilampen, buislampen, halogeenlampen en LED lampen verkocht. Savant begon met dure smart home toepassingen van ondermeer Apple. Nu willen ze meer op de consumentenmarkt doordringen en daar kan de bekende merknaam GE bij helpen.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.