Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

BCrypt op pensioen * Investeringen richting zon

i-nieuws 6 na 6 ** June 1st, 2023 by wim.webgang **

BCrypt op pensioen

BCrypt is een veelgebruikte wachtwoord-versleutelformule, die dit jaar 25 jaar oud wordt. Een belangrijke beslissing van de oorspronkelijke ontwerpers ervan, 25 jaar geleden, was om het als open source te ontwikkelen. Dat zorgde ervoor dat de versleuteling heel beschikbaar was, en goed verspreidde.
Maar ondertussen is het wel gedateerd, vindt ook één van de oorspronkelijke makers ervan. Er bestaan ondertussen betere, veiligere en sterkere versleutelagoritmes.
De opvolger hebben namen als “scrypt” en “Argon2″.
De eerste versie van BCrypt was opgenomen in een versie van het open source besturingssysteem OpenBSD, namelijk versie 2.1. Dat was in 1997. Niels Provos, één van de makers van BCrypt, groeide op in Duitsland, en werkte tijdens zijn studie aan BCrypt. Dat was een voordeel tov software die in de VS gemaakt werd. In Amerika golden toen strenge maatregelen op versleutelsoftware, die mocht namelijk niet uitgevoerd worden. BCrypt vulde mooi de nood aan versleuteling in, en omdat het uit Duitsland kwam werd het in de VS ingevoerd ipv uitgevoerd. Veel open source projecten begonnen het te gebruiken als ze wachtwoorden versleuteld wilden bewaren. Het is momenteel beschikbaar op zowat alle computersystemen en talen die je je kan voorstellen.
Niels Provos werkte samen met een student van het MIT, David Mazieres. Die is nu professor aan de universiteit van Stanford en geeft daar het vak systeembeveiliging. Ze leerden elkaar kennen door samen te werken aan het open source besturingssysteem BSD. Van BSD bestaan verschillende afsplitsingen en zij werkten meer bepaald aan de OpenBSD versie.

Investeringen richting zon

Een voorbode van de resultaten van omschakelen op hernieuwbare energie zijn de investeringen in hernieuwbare energie. Volgens het internationaal Energie Agentschap, een internationale organisatie met zetel in Parijs,
is 2023 het eerste jaar waarin de investeringen in schone energieproductie hoger liggen dan die in de fossiele energieproductie. De investeringen in zonne-energie zullen die in de olie-industrie overtreffen bv. Negentig procent van die hernieuwbare investeringen gebeurden door het westen en China.
De investeringen in fossiele brandstoffen zijn nog wel dubbel zo hoog als gewenst om de energietransitie te bereiken.
IEA zegt dat nog “one trillion dollar” geïnvesteerd wordt in olie, gas en steenkool, en de vraag naar steenkool was nog nooit zo hoog als dit jaar.
Ook kernenergie, ook niet de properste manier van energie opwekken, krijgt nog veel investeringen om aan de vraag naar electriciteit te voldoen. De dwingende cijfers over de uitstof van CO2 verdringen de bezorgdheid over de riskante productiemethoden en de eeuwenlange milieubelasting van gebruik van nucleaire brandstof.

Op 24 mei publiceerde de IEA een artikel met de titel: Oil production investment and solar investment, 2013 vs 2023.

https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/oil-production-investment-and-solar-investment-2013-vs-2023

compiled by BCP v.0.6.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.