Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bitcoin intriges * Lizard Squad opgerold? * Open Source wifi bedreigd * Fotografish geheugen ..

i-nieuws 6 na 6 ** September 3rd, 2015 by wim.webgang **

Bitcoin intriges

In een uitloper van de silkroad verhalen staat nu een geheime agent terecht voor verduistering.
Silkroad was de naam van een online platform waarop de onderwereld handel dreef, en dat twee jaar geleden gesloten werd. Geheime diensten infiltreerden, maar daarbij kwam minstens één agent in de verleiding om wat bitcoins te laten verdwijnen richting zijn eigen rekening. Deze diefstal maakte de eigenaar van Silk Road razend, en hij contacteerde een huurmoordenaar om zich te wreken. Alleen had de agent zijn zaakje zo goed aangepakt dat niet hij, maar een andere medewerker van Silk Road verdacht werd van het verduisteren van de bitcoins. De moord is uiteindelijk niet doorgegaan, mogelijk omdat het netwerk opgerold werd door de politie.

Heel het proces over de silkroad hangt trouwens aaneen van intriges als infiltratie, bedrog, moordopdrachten en persoonsverwisseling. Combineer dat met geniale criminelen, technologie als TOR netwerk, cryptografie enz, en aan de andere kant een volksjury, en je weet waar het schoentje wringt. En er is genoeg documentatie om te onderzoeken. Ze konden de hoofdbeklaagde van de site oppakken op een moment dat hij op zijn laptop aan het werken was.

Lizard Squad opgerold?

Een andere site die opgerold werd was Lizard Sqaud, een aanvalssite, uitgerust om DDOS-attacks uit te voeren op servers op het web. Of eerder, de database werd gekaapt, en de inhoud werd gelekt op het net. Daaruit resulteerden arrestaties van gebruikers, waaronder een zestal in Groot-Brittanië. Die database gaf ook een mooie statistiek prijs: een derde van de gebruikers waren onder 20 jaar.
Ondertussen zou er toch terug LizardSquad aktiviteit zijn, en wordt zelfs een versie 2 aangekondigd van hun tool.

Zelfrijdend karretje
Sick is een fabrikant van lightgevoelige sensors en detectoren, die wel vaart bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Robotvoertuigen moeten heel wat data verwerken, en hebben dure apparatuur nodig om te kunnen “kijken”. De Duitse firma lijkt garen te spinnen bij de ontwikkeling van goedkope vormen van wagens, die in een afgebakende omgeving gebruikt worden. In tegenstelling tot de zelfrijdende auto’s waar Google mee experimenteert, en die zich in het verkeer moeten begeven, kan het hier veel goedkoper. Een van de voorbeelden is een zelfrijdend wagentje voor op de golfbaan, aangepast vanuit een bestaand electrisch wagentje. Ze kunnen gegevens over de omgeving bevatten, en goedkopere sensoren gebruiken, en ze moeten minder rekencapaciteit hebben, omdat de omgeving minder complex is. Aktieve ontwikkeling en testen gebeurt bij het MIT in de VS en in Singapore.

Open Source wifi bedreigd

Volgens een aantal betrokkenen is er in de VS nieuwe regelgeving op komst die een bedreiging vormt voor het installeren van eigen software op een wifi-router. Er werd een campagne gestart om de vrijheid van de gebruikers te beschermen. SaveWiFi heet de campagne, en ze wordt gesteund door ThinkPenguin, the EFF, FSF, Software Freedom Law Center, Software Freedom Conservancy, OpenWRT, LibreCMC, Qualcomm, enz.

Fotografish geheugen
The Stack wijdt een artikel aan het fotografisch geheugen van Google’s Android.
Een journalist had op zijn Android smartphone do Photos app geïnstalleerd.
Dankzij die app kan je foto’s die je maakt met je gsm ook op je computer raadplegen, via een website van Google. En je kan erin zoeken door een zoekterm te gebruiken; Google gebruikt technologie om beelden te herkennen, en kan bv een foto met je hond vinden als je zoekt op “hond”.

De journalist wilde de app niet meer gebruiken, waarschijnlijk op een moment dat er een kleinkind in de familie bijkwam, en hij wat meer privacy wilde voor zijn foto’s. Hij de-installeerde de Photos app. Maar later zag hij in zijn onilne account toch nog foto’s opduiken op zijn computer. Foto’s die met zijn gsm genomen waren, en dus duidelijk doorgestuurd waren naar Google. Google zelf verklaarde dat door het samenwerken van twee apps: de Photos app en een backup dienst met eigen instellingen in het Android systeem. Het verwijderen van de Photos app stopt niet het automatisch backup-en van je foto’s. Google beloofde het verwijderen van het programma aan te passen, zodat gebruikers niet meer voor deze verrassing komen te staan.
Google indexeert die foto’s met beeldherkenning, bv gezichtsherkenning, en komt zo heel wat te weten over de gebruiker, samen met de context als op welk moment de foto genomen is. Die kennis ka ook commercieel gebruikt worden bv, wat in het geval van die journalist niet de bedoeling was voor de foto’s van de nieuwe telg in de familie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.