Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De bende van Canonical * Groeiende botnets * Groeiende e-cigaret * Groeiende lobby * Geheugenverlies door kernenergie

i-nieuws 6 na 6 ** October 26th, 2017 by wim.webgang **

Bende van Canonical
Met de nieuwe release van Ubuntu, 17.10, dook de vraag op rond het mysterieuze verdwijnen van Unity. Wie zat er achter het koudmaken van Unity? En evengoed, waarom was het er om te beginnen trouwens gekomen? De OMG ubuntu site heeft een gesprek afgeluisterd van eWeek met Mark Shuttleworth, vanop zijn eiland in Zuid-Afrika. Hij werd er al lang van verdacht de leider te zijn van de Ubuntu bende, en de dader te zijn van een aantal misdaden tegen Linux, zoals de onmogelijke namen van de Ubuntu Linux distributies, maar evengoed de onmogelijke grafische desktop en andere willekeurige ingrepen. Al dit Ubuntu geweld kwam voort uit een groep ex-netwerkwachters die onder leiding van Mark Shuttleworth een eigen prive-clubje hadden opgericht: Canonical.

Even terug serieus:

Groeiende Canonical
In het gesprek onthult Shuttleworth dat hij van plan is om Canonical naar de beurs te brengen; de zogenaamde Initial Public Offering (IPO). Canonical gaat dus niet langer een privé-bedrijf zijn van Shuttleworth, maar een bedrijf worden met aandeelhouders. Dat betekent een hoop aanpassingen, en één daarvan is het rigoureus afsluiten van projecten die verlieslatend zijn. Vroeger konden ze zich dat veroorloven, omdat ze eigen baas waren. Maar als de druk van aandeelhouders toeneemt moet de stal uitgekuist worden, en de eerste grote stap daarin is de voorbereiding naar de beursgang. Dat betekent dat de cijfers er aantrekkelijk moeten uitzien voor kandidaat-investeerders, en draken als verlieslatende projecten moeten eruit. Het doet ook weinig pijn, want het is een oppervlakkige kwestie die zich situeert op de desktop. Desktop gebruikers zijn misschien mondig in fora op internet, maar ze wegen financiëel niet door in het zakenmodel van Canonical. Dat gewicht situeert zich immers meer aan de serverkant. In eerste instantie zou het bedrijf geld ophalen voor eigen groei, en pas later echt naar de beurs trekken.

Daarnaast is Shuttleworth er trots op dat zijn geesteskind Ubuntu op eigen benen kan staan, en dus minder afhankelijk wordt van zijn persoon. Dat zou grotendeels te danken zijn aan de inspanningen van Jane Silber. Die leidde Canonical als CEO van 2010 tot nu, maar kondigde kort geleden aan dat ze afscheid neemt als CEO. Nu wordt duidelijk hoe dat komt. Mark Shuttleworth neemt het stuur terug in handen om de overgang naar een bedrijf met aandeelhouders aan te sturen.
Jane Silber blijft binnen Canonical, ze gaat naar de raad van bestuur.

Groeiende botnets
IOT botnets worden een steeds groter probleem voor de infrastructuur van het internet. Niet door hun eigen normale aktiviteit, want die is meestal nogal bescheiden. Wel doordat een gecoördineerde aanval kan opgezet worden met al die kleine modems, digitale videorecorders, webcams, en andere aan het internet aangesloten apparaten.
Een voorbeeld was de Mirai malware die een gezamelijke aanval deed op populaire websites, die daardoor onbereikbaar werden voor hun gebruikers.
Onderzoekers hebben nu een ander botnet in aangroei ontdekt, dat ze Reaper noemden. Maar ze blijven in het ongewisse over het doel. Het voorlopige doel lijkt groter worden te zijn, waarbij het ene besmette apparaat het volgende besmet. Het is wat slimmer bij het inbreken op apparaten, omdat het gebruik maakt van bekende zwakheden van allerlei apparaten. Dat in tegenstelling tot vorige malware die gewoon allerlei mogelijke wachtwoorden uitprobeerde, tot het toegang kreeg. Het feit dat dit nieuwe botnet wat intelligenter te werk gaat, belooft niet veel goeds voor het moment waarop deze tikkende tijdbom afgaat en het aktief wordt doordat het opdrachten krijgt van de commando en controleservers die het gedrag kunnen sturen.


Geheugenverlies door kernenergie

Toshiba verkocht onlangs zijn afdeling die geheugenchips maakt. Dat leverde wat geld op, maar evengoed een dikke belastingsbrief. Ze publiceren nu vooruitzichten met verlies van honderden miljoenen. Het verkopen van zijn geheugenafdeling was ook al een maatregel om een verlies te compenseren, nl de verliezen van zijn nucleaire aktiviteiten.
Bovendien werd de hele verkoop vertraagd door concurrentie tussen een groep rond Seagate en een andere rond Western Digital. Dat zijn traditioneel harde schijven fabrikanten, maar door de opkomst van de SSD zijn daar ook grote verschuivingen bezig.

Groeiende e-cigaret
Uit onderzoek in de VS blijkt dat de “e-cigaret” goed werkt. Jonge gebruikers die een ongezonde dosis nicotine binnentrekken met de e-cigaret, worden nadien ook trouwere rokers: van zo’n 10 procent voor lage-dosis e-rokes, tot meer dan 40 % voor hogere dosis nicotine e-rokers.
De meest zichtbare vervuiler van de klassieke sigaret, teer, zit er niet in. Maar de nicotine is even verslavend, eender of ze uit een electrische of uit een klassieke sigaret komt, en ook andere stoffen die in de rook vrijkomen zijn niet van die aard dat ze de gezondheid verbeteren: formaldehyde, cadmium, benzeen, enz.
Op steeds meer plaatsen worden de electronische varianten dus ook geweerd; de goeverneur van de Staat New York bv heeft een verbod ingesteld op alle gebruik binnen. In Belgie is de e-sigaret sinds januari 2017 gelijkgesteld aan andere sigaetten, en mogen ze niet gerookt worden in publieke ruimtes.

Groeiende lobby
Twee senatoren in de VS hebben een wetsvoorstel gedaan om meer inzicht te krijgen in politieke advertenties in de VS. Daarbij zouden mediabedrijven moeten oplijsten welke organisaties achter politieke advertenties zitten. De senatoren vinden het een zaak van nationale veligheid. Naast dit initiatief liggen enkele grote internet-mediabedrijven nog onder onderzoek op gebied van monopoliemisbruik.
In de VS hebben de grote IT bedrijven op een praktische manier gereageerd tegen de overheden die hun gedrag onder de loupe nemen. Ze doen dat door steeds meer geld te besteden aan lobbyen. Het geld wordt besteed aan informatieve ontmoetingen van bedrijfsleiders met politici. Daardoor proberen de bedrijven de politieke agenda te beïnvloeden, soms tegen de kiezers van die politici in. Politici beïnvloeden is interessant, want die maken of stemmen de wetten. En als de wetten meer op maat van de bedrijven zijn, is er minder kans dat ze die overtreden met hun aktiviteiten, en kunnen er ook geen sancties volgen.
De bedrijven gooien er veel geld tegenaan; zo gaan de uitgaven van Facebook de laatste jaren tegen de 10 miljoen dollar per jaar aan. Amazon gaf het derde kwartaal van 2017 meer dan 3,4 miljoen uit, en Apple zit voor 2017 al aan meer dan 5 miljoen. Google zat de voorbije jaren op een gemiddelde van 4 miljoen per kwartaal, maar lijkt daar nu sterk boven te gaan, met in het tweede kwartaal bv een piek boven 5 miljoen. Oracle komt ook op met een sterk gestegen bedrag richting 4 miljoen in het derde kwartaal.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.