Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Domeinnaamkampioen * E-commerce in India * Van framboos naar banaan

i-nieuws 6 na 6 ** December 27th, 2018 by wim.webgang **

Domeinnaamkampioen

In de eindejaarslijstjes duikt bij de domeinnamen steevast “.tk” op als één van de kampioenen. Ook het voorbije jaar haalde “.tk” ook weer de meeste domeinnaamregistraties op zijn Top Level Domain, gevolgd door “.cn” als tweede en als derde “.de”.
Dat China tweede staat is niet verwonderlijk als je naar het aantal inwoners kijkt, en dat Duitsland derde staat is niet verwonderlijk als je kijkt naar de economische aktiviteit. Maar dat de eilandengroep Tokelau eerst staat is wel opmerkelijk, het heeft iets meer dan 1400 inwoners, en de kleinste economie ter wereld, die vooral gesubsidieerd wordt door Nieuw-Zeeland. Tien procent van het BNP zou komen uit de opbrengsten van de top level domeinnaam “.tk”. Die is uitbesteed aan een Nederlander, die er een bedrijfje op bouwde dat gratis domeinnamen verstrekt.
Helaas zal je de hoofdomeinakorting “.tk” ook herkennen als afzender van veel spam.

Ps: de tld van Turkije is “.tr”.

E-commerce in India

In India heeft de regering nieuwe regels gepubliceerd voor verkoop via internet. De maatregelen worden van kracht op 1 februari en werden gisteren gepubliceerd, midden in de week tussen kerst en nieuwjaar, een moment dat heel wat bedrijven vakantie hebben. Vroeger al werden grote financiele bedrijven verplicht om de gegevens van de gebruikers op te slaan in India zelf.
Volgens de New York Times zou het de Amazon’s moeilijker maken om te concurreren tegen onafhankelijke winkels. Vanuit Amerikaans standpunt zijn het misschien belemmerende maatregelen, maar misschien zou Europa beter ook eens nadenken over hoe om te gaan met internetmultinationals die de gewone winkeliers doen verdwijnen.

https://dipp.gov.in/sites/default/files/pn2_2018.pdf

Van framboos naar banaan

Hackers en makers zijn vertrouwd met de Raspberry Pi als klein computerbordje waarmee je zelf apparaten kunt bouwen die iets sturen als motoren of licht, of gegevens verzamelen via aangesloten voelers. De Raspberry Pi diende ook als inspiratie voor veel afgeleide bordjes, zoals de beaglebone black, en de Banana Pi.

De eerste Banana Pi Single Board Computer dateert van 2015, het jaar dat er al meer dan 5 miljoen Raspberry Pi’s verkocht werden. De Banana Pi bordjes volgden zo’n beetje de evolutie van de Raspberry Pi modellen, zoals de Zero en de Compute Module. Ze draaien ook hetzelfde besturingssysteem Raspbian, naast verder Android, Ubuntu, Debian en andere Linux distributies.

Later kwamen onder de naam Banana Pi ook bordjes uit met een specifiek doel, zoals de R1, de R2 of de R64, die 4 extra netwerkaansluitingen en een ingebouwde switch hebben zodat je er een eigen router mee kan bouwen. Deze kunnen de speciale router Linux distributie OpenWRT draaien.

Nu zou de firma achter Banan Pi bezig zijn aan een eigen moederbord (volgens hothardware.com). Er is een filmpje te zien van een server die Ubuntu 18.04 draait. De processor zou ook van het ARM-type zijn, zoals in de Pi bordjes. In het filmpje is niet veel te zien behalve de voortgang van het compileren van een Linux kernel. Kenners zullen daar misschien op zien dat de 24 processorkernen van de server worden ingezet.

https://hothardware.com/news/banana-pi-server

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.