Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

4 misverstanden over evolutie * VS-patentsysteem kraakt * Monopolie brengt op * Oostburen “bespioneerd” * FreeBSD 7

i-nieuws 6 na 6 ** February 28th, 2008 by wim.webgang **

28/02/2008


4 misverstanden over evolutie

Wetenschappers ondervinden dat de maatschappij de evolutie van de evolutieleer niet kan volgen. Daarom richtten ze een dialoog rond wetenschap, ethiek en godsdienst in. Ze zullen proberen de grootste misverstanden over de evolutietheorie op te lossen, zoals ontbrekende fossielen in de evolutie (Cambriaanse “boom”), het aan land komen van de dieren (tetrapoden), en de evolutie van de menselijke soort. Misschien het grootste misverstand gaat over de oorsprong van het leven, dat op zich eigenlijk geen deel uitmaakt van de evolutieleer, maar er door het publiek wel mee in verband gebracht wordt. De evolutietheorie probeerde een uitleg te vinden voor de verscheidenheid van levende wezens, die voortkomen uit minder verscheiden vormen in het verleden.

VS-patentsysteem kraakt

In de VS gaat het patentburo meer dan duizend extra personeelsleden aanwerven om de achterstand in het verwerken van patentaanvragen weg te werken. Ook volgende 5 jaar werven ze meer dan duizend medewerkers aan, over heel de periode moet het personeel toenemen met zo’n 6000 eenheden. Normaal zou je dan denken dat ze de achterstand kunnen wegwerken, maar dat is niet het geval. Het rekenhof van de regering schat echter dat er in 2011 meer dan 1,3 miljoen patentaanvragen zullen liggen wachten. Zelfs als het patentburo zijn aanwervingen verhoogt tot 2000 man extra personeel per jaar, zouden jaarlijks een paar honderdduizend aanvragen niet afgewerkt kunnen worden, en zouden er in 2011 een achterstand zijn van bijna een miljoen aanvragen. De druk om het patentsysteem te hervormen neemt hiermee weer toe.

Oostburen bespioneerd

In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (D: “Nordrhein-Westfalen” of NRW) is een wetgeving ingevoerd die de overheid toelaat te spioneren op de computers van zijn 18 miljoen inwoners. Het ging over een techniek waarbij via een e-mail een stukje software binnengesmokkeld wordt. Het hooggerechtshof van Duitsland heeft de regering van NRW nu teruggefloten omdat het botst met de grondwet. Privacygroepen hadden al geprotesteerd tegen het al te gemakkelijke bespioneren van de burgers; voor het afluisteren van de telefoon is bv wel toelating nodig van een rechter. Dat zou nu ook zo worden voor cyberspionage. De minister van binnenlandse zaken heeft aangekondigd dat er een wetsherziening komt om het toch zo efficient mogelijk te kunnen gebruiken om bv terroristische aanslagen te voorkomen.

Film: Das Leben der Anderen:
www.daslebenderanderen.nl/


FreeBSD 7

De ontwikkelaars van FreeBSD hebben nu versie 7.0 uitgebracht. Het systeem heeft volgens Ken Smith een spectaculaire snelheidswinst laten optekenen in databank testen. In vergelijking met FreeBSD 6 wordt gesproken over 350 % verbetering en onder hoge belasting zelfs 1500 % verbetering. Nog steeds volgens hun eigen zeggen is FreeBSD nu 15 % sneller dan Linux.
Andere verbeteringen zoals die voor meer- processor-systemen zijn al ingezet in versie 5 en 6, maar kregen nu nog meer aandacht. Verder is er ondersteuning voorzien van het ZFS, een “File System” van Sun, is er leestoegang op XFS bestandsystemen, enz.
Zoals al duidelijk is uit voorgaande is FreeBSD vooral bedoeld als serversysteem.
Maar ze voorzien ook dat FreeBSD kan ingebouwd worden in apparaten op basis van een rekeneenheid met een ARM processor.
Als je het systeem ook als desktop wil gebruiken, heb je bv keuze uit KDE 3.5 en Gnome 2.20.

Voor computerarchitectuur: amd64, i386, ia64, pc98, and powerpc; binnenkort ook sparc64. Deze laatste is een RISC processorontwerp, ontworpen door Sun en andere fabrikanten, en het laatste model, de UlstraSPARC T1 heeft zelfs een open source ontwerp. Op de processor draaien ook andere BSD’s (NetBSD en OpenBSD), maar ook Linux en natuurlijk Sun’s eigen Solaris.

www.freebsd.org/ releases/7.0R/announce.html

Monopolie brengt op

De Europese Commissie heeft Microsoft een boete gegeven van bijna 900 miljoen euro wegens het niet nakomen van de uitspraak over misbruik van monopolie in 2004. Economisch bekeken waren de boetes van Europa dus kleiner dan de opbrenst van het monopolie-misbruik. Het bedrijf bleef zijn monopolie misbruiken door het hanteren van onredelijke prijzen en het gebruiken van zijn systeem om andere mediaplayers van de markt te drukken.
Microsoft doet de boete af als een zaak van het verleden, en zegt een aantal fundamentele wijzigingen te zullen doen.

De boete van 0,9 miljard euro kan je plaatsen tgo een omzet van ong. 60 miljard dollar op een jaar, en een winst van zo’n 15 miljard.

Europa heeft nog nieuw onderzoek klaar staan naar het misbruiken van de monopoliepositie bij office software.
In dat kader organiseert de FSF een Wereld Vrije-Documenten-Dag op 26 maart.

www.fsfeurope.org/ news/2008/news-20080220-01.nl.html

De manier waarop merkcomputers enkel met MS software worden uitgerust is nog niet onderzocht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.