Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

ChatGPT succes

i-nieuws 6 na 6 ** February 16th, 2023 by wim.webgang **

ChatGPT succes

ChatGPT heeft een recordgroei gekend in aantal gebruikers, en is daarmee de revelatie van het jaar (of eigenlijk al vorig jaar). Het bedrijf achter de ChatGPT dienst is OpenAI, een bedrijf dat onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie.
Het “open” in de naam staat voor een open samenwerking over de grenzen van organisaties en bedrijven heen. Oorsponkelijk was het project zelfs geen bedrijf, en hadden ze de intentie om al hun kennis en patenten publiek beschikbaar te maken.
Ze trokken investeerders aan die er miljoenen en miljoenen instaken, en ze hadden hun hoofdkwartier in San Francisco.
En ondanks het feit dat ze geen lonen konden betalen als de Google’s, Facebook’s enz van de wereld, wisten ze door hun bedrijfsdoel en interessante onderzoeksomgeving vanaf 2015 toch toponderzoekers aan te trekken. De computerkracht voor hun kunstmatige intelligentie-programma’s moesten ze huren.

Maar na een aantal jaren bleek het niet meer houdbaar, omdat andere commerciƫle KI bedrijven hun werknemers bv aandelen in het bedrijf konden aanbieden, wat OpenAI niet kon. In 2019 vormde de het onderzoekscentrum zich om naar een echt bedrijf, en vanaf dan konden ze dat wel. Ondertussen kreeg het bedrijf nog meer geld achter zich van ondermeer Microsoft, en de investeringen lopen in de miljarden.

In 2020 kwamen ze naar buiten met GPT-3, een taalmodel dat geoefend was met grote hoeveelheden gegevens, dat in staat moest zijn om op een redelijk menselijke manier antwoorden te formuleren op vragen. Ze maakten DALL-E, een toepassing die op basis van een beschrijving in menselijke taal, een digitaal beeld kan maken. Op GPT-3 werd eind vorig jaar ook een chatbot gebouwd, die de technologie gebruikvriendelijk maakt voor eindgebruikers. Het was een onmiddellijk success. Het bedrijf is ondertussen tientallen miljarden waard.

Prijs

Hun succes heeft ook een prijs. Er zijn zoveel mensen die de dienst willen proberen, dat ze er nu een lidgeld van 20 dollar per maand voor geen vragen.
En er zijn heel wat bedenkingen, vooral vanuit het onderwijs. Studenten maken graag gebruik van ChatGPT om een verhandeling over een bepaald onderwerp te schrijven voor hen. Zelfs de universiteiten zoeken hoe ze zich kunnen wapenen tegen een thesis die de student uitbesteedde aan ChatGPT. Er zijn vragen over het copyright, de auteursrechten, op teksten die uit zo’n KI programma komen. Er zijn al artikelen gepubliceerd waar ChatGPT geciteerd wordt, of vermeld wordt als mede-auteur. En hoe verantwoord is het om bv krantenartikels te laten schrijven door zo’n KI programma? Sommige media hebben hun richtlijnen aangepast en verbieden hun auteurs om ChatGPT te gebruiken. Maar als dat toch gebeurt, hoe kunnen wij dat dan weten?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.