Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geen printer-nieuws * KI konijn * Linux kernel einde * Supermarkt drones

i-nieuws 6 na 6 ** January 11th, 2024 by wim.webgang **

Geen printer-nieuws

Het is geen nieuws dat fabrikanten van printers gebruik maken van software om hun klanten aan te zetten om de eigen merk-vullingen van inkt of toners te gebruiken. Gebruikers ervaren het al lang, maar nu is in de VS ook een rechtbank tot die conclusie gekomen. Er werd in Illinois door een groep gebruikers een rechtszaak aangespannen tegen HP, om het bedrijf te doen stoppen met het maken van software updates die het gebruik van andere vullingen tegehoudt door de printer dan stil te leggen. De gebruikers kregen een melding dat de printer enkel kan werken met originele merkcartridges.
In de documenten van de zaak kan je interessante passages lezen, zoals op pagina 16, waar uitgelegd wordt op welke manier HP te werk ging. Bij aankoop van de printer worden gebruikers aangemaand om hun printer te registreren, online. Dat geeft hen bovendien firmware updates die volgens de documentatie eventuele beveiligingsfouten in de printersoftware kan corrigeren, de snelheid kan verbeteren en de functies van de printer kan uitbreiden.
Nergens wordt gezegd dat het de functies van de printer kan verminderen.
Eens ingetekend kan de gebruiker niet kiezen om bepaalde onderdelen van de updates over te slaan of niet uit te voeren. De updates gebeuren automatisch als de printer via het netwerk aan het internet kan. De gebruikers weten ook niet wanneer er updates zijn of wanneer de printer die afhaalt. De gebruikers hebben geen “undo” optie voor een update. In 2022 en 2023 kwam er zo een update binnen die ervoor zorgde dat de printer niet meer werkte met andere dan HP cartridges. Gebruikers bleven dus zitten met hun onbruikbare cartridges, die ze ook niet konden terugsturen naar de leverancier omdat ze al geopend waren.
Het is ook interessant dat volgens die documenten HP de prijs van zijn eigen cartridges rond die tijd net verhoogd heeft, niet alleen van de losse verkoop, maar ook van hun abonnementsysteem “Instant Ink”.
HP staat ook niet toe dat gebruikers iets veranderen aan de firmware software in hun printer, en hoewel je de printer gekocht hebt, ben je geen eigenaar van de software die er in zit.
Dit systeem noemen ze een lock-in, die concurrentievervalsend is.
Op pagina 13 en 14 vind je de lijst met printers waar het over gaat.
De zaak is maar net aangespannen, het is nog niet duidelijk wanneer een uitspraak verwacht wordt.

Download van de pdf:

https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2024/01/HP_Janunary_5_2023.pdf

KI konijn

Op de technologiebeurs CES 2024 werd een apparaat voorgesteld met de naam “Rabbit r1″. Het is een kleine persoonlijke assistent die werkt met spraakherkenning. Bij Rabbit noemen ze hun systeem Rabbit OS, maar het is niet duidelijk of ze daarmee het systeem van dit apparaatje bedoelen, of het gehele systeem met de achterliggende verbindingen. Het toestel gebruikt 4G om te verbinden met de cloud. Volgens de startup Rabbit gebruikt het systeem Kunstmatige Intelligentie die speciaal afgestemd is op de bediening van apps. Het toestel zelf heeft een scherm, een camera, een wieltje dat dient als cursorbesturing, en een drukknop die je indrukt op het moment dat je een commando geeft aan het apparaat. Dat maakt het gebruik wat walkie-talkie achtig, maar het heeft het voordeel dat de Rabbit r1 niet de hele tijd geluid moet opnemen, wat de batterij spaart (en ook uw privacy). De ingebouwde camera kan je naar voor of naar achter draaien.
Het toestel zelf is ongeveer vierkant en heeft een seventies-achtige oranje kleur. Het heeft links een 2.8 inch aanraakgevoelig scherm en rechts de camera en het scrollwiel, en bovenaan een gevoelige microfoon in tweevoud. Links is er een usb-c aansluiting en een sim-kaart slot.
De behuizing is ontworpen door het Zweedse bedrijf Teenage Engineering.
Dat bedrijf ontwierp ondermeer synthesizers, samplers, luidsprekers en mengpanelen.
De grote vraag blijft nu: waarvoor dient het? Volgens de eerste waarnemingen zou het een draagbare assistent zijn, iets als de Alexis, Google of Apple Siri smart speaker. Die dienen dikwijls voor home automation, maar de r1 moet dienen voor andere vormen van automation. Hij kan bv leren hoe je iets bestelt op internet, en kan dat dan op commando uitvoeren. Volgens de maker zou je er ook handelingen in software mee kunnen automatiseren, bv bewerkingen op foto’s enz.
Daar moet die dan wel voor ingesteld worden, getraind worden noemen ze dat bij KI, en daarvoor is een webportaal met de naam “Rabbit Hole” beschikbaar.

Commentaar:
Het toestel heeft veel elementen van een smartphone, maar je kan er niet mee bellen, en het blijft de vraag of de mogelijkheden van de r1 niet snel door smartphonefabrikanten zullen geïntegreerd worden in hun toestellen. Je ziet nog wel andere startups ook de richting van een aanspreekbare persoonlijke assistent uitgaan, bv in de vorm van een pin die je op je jasje kan steken bij de Humane AI pin, om nog maar te zwijgen van de vele smart watches…
Eigenaardig genoeg zijn er al mensen die het apparaat gekocht hebben voor zo’n 200 euro, zonder dat het apparaat meer toont dan het weer op de communicatie van Rabbit. Verder is er op het eerste zicht online weinig informatie te vinden over het bedrijf of de oprichter ervan, “Jesse Lyu”.

Niet te verwarren met de Linux malware met de naam Rabbit, of met Free Rabbits OS, https://www.freerabbits.nl/fros/

Linux kernel einde

De Linux kernel versie 4.14 is op pensioengerechtigde leeftijd gekomen. De coÖrdinator ervan, Greg Kroah-Hartman, raadt aan hem niet meer te gebruiken. Hij werd zes jaar lang onderhouden, het was een LTS versie (Long-term Support). De laatste update aan die kernel is versie 4.14.336.
Wie om één of andere reden die kernel toch nodig heeft, is aangewezen op andere support. De broncode is immers open, dus als dat nodig is kan een bedrijf iemand inhuren om aanpassingen te doen. De bedrijven achter een Linux distributie zijn daar bv voor in de mogelijkheid.

kernel.org

Supermarkt drones

In de VS is de levering door drones een feit. De grote supermarktketen Wallmart heeft daarvoor samengewerkt met een paar gespecialiseerde drone bedrijven als Zipline en DroneUp. Die hebben een toelating van de overheid om drones te laten vliegen zonder dat een bestuurder de drones rechtstreeks in het oog kan houden. Deze nieuwe dienst hebben ze nu als pilootprogramma uitgebouwd in een deel van Texas, en ze breiden steeds meer uit in allerlei voorstedelijke gebieden. Er zijn fysieke beperkingen aan de leveringen, dus enkel kleine en lichte voorwerpen kunnen geleverd worden. Dingen als medicijnen, verzorgingsprodukten en een doosje eieren kunnen, maar dus geen bak bier.
Op zich kunnen de leveringen vrij snel gaan, typische ongeveer een half uurtje, en op sommige momenten zelfs in tien minuten.
Er werden ook al proeven gedaan met zelfrijdende wagentjes, die zouden een oplossing kunnen bieden voor de zwaardere bestellingen.

Nu is het enkel nog wachten op een nieuwe vorm van piraterij, die waarbij rondvliegende afleverdrones gekaapt worden…
En een overheid die vliegtax op drones begint te heffen.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.