Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Sensor als spion * School met papier * AI in de smartphone

i-nieuws 6 na 6 ** January 18th, 2024 by wim.webgang **

Sensor als spion

Een student van het MIT heeft onderzocht hoeveel privacy een lichtgevoelige sensor in een apparaat kan prijsgeven. Veel laptops, smartphones en tablets hebben een lichtgevoelige sensor om te weten of het lichter of donkerder is, bv om de helderheid van het scherm aan te passen. De sensor weet alleen of het rondom lichter of donkerder is, en dat lijkt niet zo belangrijk. Niet belangrijk genoeg om het te beveiligen, dus allerlei apps kunnen de meting van die sensor zien. En die meting is niet zwart-wit, ze kan kleine verschillen in licht of donker opmerken. Als je op een touchscreen van een tablet werkt, en je hand heen en weer gaat over het scherm om de app te bedienen, of data in te geven, kan dat een verschil maken voor de lichtsensor. Als je hand dichter bij de senor komt kan die merken dat het een beetje donkerder wordt, en als je hand iets verder naar de andere kant gaat, kan die merken dat het terug wat lichter wordt. Als je nu bv op het scherm een pincode moet ingeven, zou de sensor interessante inforamtie kunnen opleveren voor iemand die je pincode wil kennen. Er kan een bepaald patroon in zitten, dat altijd terugkomt en dus met elkaar vergeleken kan worden, en zo zou het kunnen dat het veel lichter wordt als je naar de 0 gaat, of veel donkerder als je naar de 9 gaat op het toetsenbord dat op het scherm getoond wordt…

School met papier

De achteruitgang van de leesvaardigheid van leerlingen is misschien verbonden met de opgang van het scherm en de teloorgang van boeken. Verschillende wetenschappers hebben al gewezen op de betere leeskwaliteit van papier. Er wordt diepend begrijpend gelezen van papier dan van het scherm. Expert John Gabrieli, een neuroloog van het MIT, is verwonderd dat de scholen zo snel vallen voor de verkoopspraatjes van de technologiesector. En het gebrek aan wetenschappelijk bewijs dat al die technologie iets aanbrengt in de kwaliteit van het onderwijs. Het lijkt hem erg gevaarlijk om de kinderen, nog voor ze deftig kunnen lezen en leren, volledig te doen werken met beeldschermen, terwijl dat in het nadeel is van hun intellectuele ontwikkeling. Wie niet twijfelt zijn de bedrijven die grote omzetten draaien met bv de levering van software of diensten, en de levering van goedkope laptops aan scholen, in 2020 goed voor veertien miljard dollar.

AI in de smartphone

Kunstmatige intelligentie in de smartphone, zaten we daar niet allemaal op te wachten? Waarschijnlijk niet, omdat we niet wisten hoe dat er uit zou kunnen zien. Uiteindelijk is onze smartphone maar het doorgeefluik voor het gebruik van KI van Google of andere systemen via de internetverbinding. Maar toch beginnen fabrikanten KI in te bouwen. Ze gebruiken speciale chips van bv Qualcomm, die geoptimaliseerd zijn voor KI in draagbare apparaten. Een van de toepassingen is dat je een zoekfunctie kan oproepen waarvoor je op het scherm een rondje tekent met je vinger, en het systeem dan verstaat welk object op het scherm je bedoelt. Dat stuurt het dan door naar een zoekmachine, en die geeft je antwoord. Een andere toepassing is het bewerken van beelden, waarbij je bv figuren of onderwerpen op een foto kan verplaatsen, en op andere manieren het beeld kan bewerken op een geloofwaardige manier. Voor de veiligheid gaat de AI wel een soort watermerk achterlaten in de afgewerkte foto, zodat je kan zien dat het een resultaat is van een AI bewerking, en geen gewone foto. Nog andere mogelijkheden zijn opnames maken van een gesprek, en die laten omzetten in tekst, of om te zetten in een andere taal. Bij een gesprek tussen meer personen is de KI slim genoeg om de verschillende persosnen te kunnen onderscheiden, en dat bv in de tekst weer te geven met andere kleuren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.